• Посилання скопійовано

Продаж ТЗ спецпризначення: коли визнаємо дохід?

Фізособа уклала з юрособою простий письмовий договір купівлі-продажу ТЗ — спеціалізованого напівпричепа у грудні 2021 р. Оплату отримана у грудні 2021 р. Переоформлення ТЗ — у серпні 2022 р. Податковим агентом є юрособа. Податки утримано та сплачено у меншому обсязі, ніж було потрібно. Доходом якого року є отримані кошти за напівпричіп? Чи потрібно фізособі доплачувати податки самостійно, чи повернути кошти? Якщо фізособа планує продати протягом року декілька вантажних автомобілів та напівпричепів, як оподатковувати такий продаж?

Відомча реєстрація транспортного засобу є похідною від права власності особи, її проводить новий власник, а непроведення її не спростовує законності набуття права власності на рухоме майно, якщо сторони дотрималися умов договору купівлі-продажу і відбувся перехід права власності1 (ст. 34 Закону про дорожній рух).

1 Постанова ВС від 05.04.2023 у справі №911/1278/20.

У наведеній ситуації сторони дотрималися умов договору купівлі-продажу і відбувся перехід права власності, зокрема фізособа передала причіп та отримала за нього оплату в повному обсязі у 2021 р.

Позаяк фізособи завжди застосовують касовий метод визначення доходів і витрат, то кошти, що були отримані у 2021 р., є доходом 2021 р.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ). Податок сплачують (перераховують) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 ПКУ). Відповідальним за сплату (перерахування) до бюджету податку на доходи фізосіб є податковий агент.

Тобто доутримати і доплатити податок, відкоригувати звітність має саме податковий агент, а не фізособа. Інша річ, якщо недоплата була спричинена діями продавця-фізособи, про що далі.

Щодо черговості продажу вантажних автомобілів або ТЗ спеціалізованого призначення керуємося виключно нормами ПКУ.

Дохід при продажу перших двох одиниць інших транспортних засобів, зокрема вантажних автомобілів та ТЗ спеціалізованого призначення, оподатковується за ставкою ПДФО 5% та ВЗ 1,5% (п. 173.1 та 173.2 ПКУ). Усі наступні продажі — за ставкою ПДФО 18% та ВЗ 1,5%. При цьому кількість проданих ТЗ рахується у межах одного звітного року.

Зверніть увагу: дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Як роз’яснюють податківці, кількість продажів ТЗ до створення єдиного інформаційного ресурсу ТЗ визначається фізособою – платником податку самостійно. Інформація про черговість продажу зазначається платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

Обов’язку перевіряти таку інформацію в покупця — податкового агента ПКУ не встановлено. Отже, якщо фізособа надала покупцю-юрособі неправдиву інформацію про те, що це перший продаж ТЗ, і в результаті виникла недоплата з ПДФО, то, на нашу думку, відповідальність покладається на фізособу-продавця. Такій фізособі слід подати декларацію про майновий стан та доходи і доплатити ПДФО в бюджет.

Утім, зацікавлена юрособа — податковий агент має право отримати ІПК від податківців з цього питання і, якщо податківці наполягатимуть на доплаті ПДФО від юрособи, або діяти за цією ІПК, або оскаржити її в суді.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру