• Посилання скопійовано

Суть справи

Помилкові платежі: причини й наслідки
Помилки з платіжками трапляються: перерахували більше коштів, не на той рахунок, іншому отримувачу. Розгляньмо, як така операція вплине на облік та оподаткування.

Оплата відрядження внутрішньому сумісникові
Працівник працює прибиральником території та згідно з наказом по підприємству має суміщення за посадою водія з доплатою 50% від окладу водія. Іноді його скеровують у відрядження, виплачуються добові. Чи відображати відрядження у табелі обліку робочого часу? Чи платити середньоденну зарплату за дні відрядження, чи це буде лише оклад плюс суміщення?

Керівника мобілізовано: який порядок дій?
Якщо мобілізують керівника ТОВ, — що потрібно зробити власникам та в які строки? А що робити, якщо сам керівник і є власником? Під час воєнного стану з’ясувати це варто заздалегідь.

Доходи за субрах. 719 і ЄП ІІІ групи
Чи завжди доходи за рахунком 71 (розформування резервів, списання кредиторської заборгованості тощо) оподатковуються єдиним податком групи ІІІ (ставка 5%, без ПДВ)?

Додаткові оплачувані відпустки на дітей
Кому з працівників може надаватися додаткова оплачувана відпустка на дітей? Які документи потрібно отримати від працівників?

Продаж ТЗ спецпризначення: коли визнаємо дохід?
Фізособа уклала з юрособою простий письмовий договір купівлі-продажу ТЗ — спеціалізованого напівпричепа у грудні 2021 р. Оплату отримана у грудні 2021 р. Переоформлення ТЗ — у серпні 2022 р. Податковим агентом є юрособа. Податки утримано та сплачено у меншому обсязі, ніж було потрібно. Доходом якого року є отримані кошти за напівпричіп? Чи потрібно фізособі доплачувати податки самостійно, чи повернути кошти? Якщо фізособа планує продати протягом року декілька вантажних автомобілів та напівпричепів, як оподатковувати такий продаж?

Ліквідуєтесь — дізнайтеся, чи немає боргу з податків
Якщо юрособа планує ліквідацію, то варто дізнатися, чи немає заборгованостей перед бюджетом. Зокрема, і таких, які оскаржуються на момент початку процедури ліквідації у суді.

Лікування працівника, ТД з яким призупинено
Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медзакладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?

Облік внесків за участь в аукціонах
Підприємство бере участь у кількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внесків?

Бухоблік виконання інженерних робіт
Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 — 9 місяців і будуть передані замовникові наприкінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображають на рахунку 23. За роботами отримують аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи замовникові не передано?

Роздрібний продаж алкоголю: акциз і ПДВ
ТОВ змінює напрям діяльності: відкриває кафе, в якому буде продаж алкоголю та напоїв, виготовлених з алкоголю й інших інгредієнтів. ТОВ є платником ПДВ. Ліцензію оплачено 20.02.2024, діяльність ще не розпочато. Яким буде перший звітний період з акцизу? Як скласти зведену ПН при продажу коктейлів?

Подорожні листи на старих бланках дійсні
Верховний Суд вважає, що платник податку може використати самостійно виготовлені бланки, які містять обов’язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм, зокрема й скасованих подорожних листів.

Облік у ФОПа запасів складних товарів
ФОП планує виробляти годинники (технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту). Деталі для годинників придбаваються у різних постачальників. Як заповнити форму ведення обліку товарних запасів, зокрема щодо надходження? Чи вести окремо облік придбаних деталей для виробництва годинників?

Податковий борг — загроза ЄП 4-ї групи
Суди вважають, що податковий борг може бути підставою для втрати статусу платника ЄП 4-ї групи лише у разі його наявності на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, а не станом на 1 січня.

Непроведення інвентаризації резерву відпусток
У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведено інвентаризацію резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати за резервом відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?

До змісту номеру