• Посилання скопійовано

Туристичний збір: що треба знати

Хто є платниками туристичного збору? Хто є податковими агентами при справлянні туристичного збору? Чи є платниками туристичного збору особи з інвалідністю — нерезиденти та діти-нерезиденти віком до 18 років? Відповідаємо на ці та інші запитання.

Хто є платниками туристичного збору?

Платниками турзбору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі).

При цьому не можуть бути платниками збору особи, визначені пп. 268.2.2 ПКУ, які:

а) постійно мешкають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;

б) особи, визначені пп. «в» пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, які прибули у відрядження або тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. «б» пп. 268.5.1 ПКУ, що належать фізособам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї супровідної особи);

г) ветерани війни;

ґ) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

д) особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

е) діти віком до 18 років;

є) дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади;

ж) члени сім’ї фізособи першого та/або другого ступеня споріднення, визначені відповідно до пп. 14.1.263 ПКУ, які тимчасово розміщуються такою фізособою у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. «б» пп. 268.5.1 ПКУ, що належать фізособам на праві власності або на праві користування за договором найму;

з) взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону №1706, які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю підтверджують свій статус відповідними довідками та/або посвідченнями.

Особи, які належать до ветеранів війни, підтверджують свій статус відповідним посвідченням.

Особи, які належать до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, підтверджують свій статус відповідним посвідченням.

Наявність путівки або курсівки в санаторії та пансіонати та свідоцтво про народження дітей віком до 18 років є підставою для надання пільги по сплаті туристичного збору.

Хто є податковими агентами при справлянні туристичного збору?

Згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради справляння збору може здійснюватися такими податковими агентами:

а) юрособами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юросіб згідно з пп. 268.7.2 ПКУ, фізособами-підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ;

б) квартирно-посередницькими організаціями, які скеровують неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. «б» пп. 268.5.1 ПКУ, що належать фізособам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юрособами, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Перелік податкових агентів та інформація про них розміщуються та оприлюднюються на офіційному вебсайті сільської, селищної, міської ради.

Консультують податківці

Коли розпочинається відлік доби проживання для потреб справляння турзбору?

<...> Так, п. 1.3 глави 1 Правил* визначено, що розрахункова година — це година, яка встановлена в готелі та при настанні якої споживач повинен звільнити номер у день виїзду й після якої здійснюється заселення в готель.

Відповідно до п. 3.8 глави 3 Правил плата за надання готельних послуг стягується відповідно до єдиної розрахункової години — 12-ї години поточної доби за місцевим часом. Готель з урахуванням місцевих особливостей має право змінити єдину розрахункову годину. Як правило, розрахункова година зазначається у внутрішніх правилах готелю.

Пунктом 3.7 глави 3 Правил встановлено, що договір про надання готельних послуг може бути укладений на визначений або невизначений термін. При укладанні договору на невизначений термін погодженим вважається найбільш короткий термін, як правило, одна доба; дія договору в такому разі завершується о 12.00 дня, наступного за днем прибуття споживача.

Враховуючи вищевикладене, відлік доби проживання розпочинається з 12 години дня, що передує дню виїзду, та триває 24 години до розрахункової години, встановленої готелем.

Роз’яснення ГУ ДПС у Миколаївській області від 07.09.2021

* Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджені наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 №19.

Чи є платниками туристичного збору особи з інвалідністю — нерезиденти та діти-нерезиденти віком до 18 років?

За умови підтвердження правомірності надання пільги зі збору, встановленої пп. 268.2.2 ПКУ, відповідними документами, що свідчать належність такої особи до пільгової категорії.

Які документи повинна надати особа, якщо вона звільняється від сплати туристичного збору?

Копії відповідних документів, що підтверджують належність цієї особи до пільгової категорії. Особи, які не надали відповідних документів, що засвідчують їх належність до пільгової категорії, є платниками туристичного збору.

Що є базою справляння туристичного збору?

Базою справляння туристичного збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ (пп. 268.4.1 ПКУ).

Ставка збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ (пп. 268.3.1 ПКУ).

ПКУ не передбачає іншого періоду проживання, ніж доба.

У разі погодинного розміщення збір розраховується для кожної особи (платника збору) з базою оподаткування — одна доба.

Яка ставка туристичного збору?

У розмірі до 0,5 відсотка — для внутрішнього туризму та до 5 відсотків — для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення. Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі).

Тож у 2023 році максимальний розмір за добу на 1 особу становить:

— до 33,50 грн — для внутрішнього туризму;

— до 335,00 грн — для в’їзного туризму.

У 2024 році максимальний розмір за добу на одну особу становитиме (виходячи з розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня за проєктом Держбюджету-2024):

— до 35,50 грн — для внутрішнього туризму;

— до 355,00 грн — для в’їзного туризму.

Але, як і раніше, фактичний розмір туристичного збору на територіях кожної громади мають встановити місцеві ради.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру