• Посилання скопійовано

Два обліки — різні методи амортизації

Підприємство-великодохідник має ОЗ, які у бухобліку амортизуються за виробничим методом, а в податковому — за прямолінійним. 2020 року підприємство не скористалося правом почати використовувати виробничий метод амортизації і в податковому обліку і для нових ОЗ далі застосовує різні методи амортизації. Чи може підприємство застосовувати різні методи амортизації у бухгалтерському та податковому обліку для ОЗ, введених в експлуатацію після травня 2020 року?

Зразу зауважимо: все нижчеописане стосується тільки платників, які коригують фінрезультат до оподаткування на податкові різниці та застосовують «амортизаційну» податкову різницю за ст. 138 ПКУ.

Про виробничий метод амортизації у податковому обліку

До 23.05.2020 при нарахуванні амортизації у податковому обліку не дозволялося використовувати виробничий метод амортизації. Це було прямо записано в абз. 1 пп. 138.3.1 ПКУ.

Але Законом від 16.01.2020 №466-IX до цього абзацу внесли зміни, якими вилучили норму про заборону виробничого методу. Зміни набрали чинності з 23.05.2020.

Отже, щодо ОЗ, які вводилися в експлуатацію починаючи з 23.05.2020, вже немає заборони на застосування виробничого методу амортизації у податковому обліку.

А для ОЗ, які до 23.05.2020 амортизувалися у бухобліку за виробничим методом, а в податковому обліку за іншим методом, у п. 52 підр. 4 розд. ХХ ПКУ передбачили перехідну норму.

Там зазначалося, що платники податку на прибуток можуть прийняти рішення про застосування з II — IV кварталу 2020 року виробничого методу нарахування амортизації при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток до ОЗ, амортизацію яких розпочато за іншим методом. Далі в цій нормі пояснювалося, які розрахунки зробити для переходу і як відобразити у податковому обліку. Докладно на цьому питанні не спиняємося.

Тобто платники податку в 2020 році могли перейти на застосування виробничого методу в податковому обліку, якщо доти використовували інший метод.

А могли і не переходити і далі нараховувати амортизацію за тим методом, яким користувалися до цього.

Різні методи амортизації в обліках після 23.05.2023

Особливості податкового обліку ОЗ визначені п. 138.3 ПКУ.

Розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюють відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, установлених пп. 14.1.138, 138.3.2 — 138.3.4 ПКУ (пп. 138.3.1 ПКУ). При такому розрахунку застосовують методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Тобто у п. 138.3 ПКУ наведено порядок розрахунку амортизації для визначення об’єкта оподаткування. Таким чином, це окремий від бухобліку розрахунок. Далі сказано, що амортизацію розраховують відповідно до стандартів обліку, але з урахуванням певних обмежень. І при такому розрахунку застосовуються методи амортизації, передбачені НП(С)БО.

Як бачимо, не сказано про те, що податкова амортизація конкретних ОЗ має нараховуватися за тими самими методами, що й застосовувалися при нарахуванні цих ОЗ у бухгалтерському обліку. Сказано тільки про застосування правил бухобліку, з певними обмеженнями.

Тому, на наш погляд, підприємство може застосовувати різні методи амортизації у бухгалтерському та податковому обліку.

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати ІПК.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру