• Посилання скопійовано

Коригування зведеної ПН: як складати РК?

Як складається розрахунок коригування до зведеної податкової накладної, складеної безпідставно та помилково? Які нюанси складання розрахунку коригування до зведеної податкової накладної, складеної на операції, які мають безперервний або ритмічний характер?

Іноді під час складання зведених податкових накладних виникають помилки. У цій статті розповімо про правила коригування таких податкових накладних залежно від мети їх складання та коригування.

Складання РК до зведеної ПН, безпідставно складеної на суму компенсуючого ПДВ

Податківці у ЗІР, підкатегорія 101.15, наголосили, що платник складає та реєструє розрахунок коригування, в якому виводяться в «0» показники щодо товарів/послуг, зазначених у такій податковій накладній. У номенклатурі слід навести дату складання та порядковий номер такої безпідставно складеної зведеної податкової накладної.

Якщо платник податку безпідставно склав зведену податкову накладну відповідно до п. 198.5 ПКУ та зареєстрував її в ЄРПН, то на дату виявлення помилки складає розрахунок коригування, в якому виводить у «0» показники такої зведеної податкової накладної.

У розрахунку коригування зазначає дату складання та порядковий номер такої безпідставно складеної зведеної податкової накладної відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ.

Код ознаки, що наводиться у полі «До зведеної податкової накладної», має відповідати коду ознаки «Зведена податкова накладна», який зафіксовано у зведеній податковій накладній, до якої складається розрахунок коригування (у цьому випадку код ознаки 1).

Далі у графі 2.1 розділу Б табличної частини розрахунку коригування зазначає код причини 201, що відповідає причині коригування «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ».

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, який склав таку зведену податкову накладну.

Компенсуючий ПДВ

Під компенсуючим ПДВ маємо на увазі ті податкові зобов’язання, які треба визнати за п. 198.5 ПКУ, тобто коли платник скористався правом на податковий кредит, але використав придбані товари або послуги у негосподарській діяльності чи в неоподатковуваних ПДВ операціях.

Наприклад, підприємство влаштувало безоплатну роздачу товарів населенню і визнало податкові зобов’язання двічі: за безоплатним постачанням і на підставі п. 198.5 ПКУ, бо товари були використані не у господарській (спрямованій на отримання доходу) діяльності. Зрозуміло, що двічі оподатковуватись одна операція не може. Тож одна зі складених податкових накладних була безпідставна. Це саме та зведена податкова накладна, що була складена за п. 198.5 ПКУ, її складати вже було не потрібно. І тепер її треба сторнувати, для цього і складається розрахунок коригування.

Нюанси складання РК до зведеної ПН, складеної на операції, які мають безперервний або ритмічний характер постачання, при частковому поверненні

Коли ми говоримо про податкові накладні, які складають не на умовні, а на реальні постачання товарів, причиною складання розрахунку коригування може бути не лише виправлення помилки, а й коригування кількості або вартості товарів.

Розглянемо, як коригувати дані податкової накладної у разі часткового повернення таких товарів, якщо їх постачання має безперервний або ритмічний характер.

У розрахунку коригування в графі «До зведеної податкової накладної» зазначаємо код ознаки «4».

Кожному рядку податкової накладної, який коригується, буде присвячено два рядки в розрахунку коригування:

— у першому з них «обнуляємо» рядок податкової накладної, кількість або ціна у якому змінюється;

— у другому — зазначаємо новий (доданий) номер рядка, в якому проставляються правильні показники.

Тобто у першому рядку табличної частини (розділ Б) такого розрахунку коригування фіксуємо:

у графі 1.1 — номер за порядком;

у графі 1.2 — порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;

у графі 2.1 — код причини коригування 102 (зміна кількості);

у графі 2.2 — номер за порядком групи коригування;

значення граф 3 — 6 відповідають значенням відповідно граф 2 — 5 рядка податкової накладної, що коригується;

у графі 7 зі знаком «-» наводимо значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;

у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «-» у цій графі не зазначаємо;

графи 9, 10 не заповнюємо;

значення граф 11, 12 відповідають значенням відповідно граф 8, 9 рядка податкової накладної, що коригується;

у графі 13 зі знаком «-» проставляємо значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;

у графі 14 — сума ПДВ з графи 11 податкової накладної зі знаком «-».

Номер за порядком групи коригування

В усіх рядках розрахунку коригування, пов’язаних із коригуванням одного рядка податкової накладної (рядок, в якому зі знаком «-» зазначено відповідні показники податкової накладної, що коригуються, та новий(і) рядок(ки) із виправленими показниками, що його замінює(ють), у графі 2.1 зазначається однаковий код причини коригування. Одночасно всім таким рядкам присвоюють один номер групи коригування.

А у другому рядку так само детально зазначаємо правильні показники, які мали бути у рядку, який коригується, з урахуванням повернення товару.

Коригування зведеної ПН на суму перевищення

У заголовній частині розрахунку коригування до зведеної податкової накладної, складеної на суму перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання (далі — сума перевищення), у полі «До зведеної податкової накладної» зазначають код ознаки «3» (у розрахунку коригування, складеному починаючи з 01.12.2018 до податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) до 01.12.2018, у полі «До зведеної податкової накладної» замість позначки «Х», яка є в податковій накладній, проставляють код ознаки «3» («Х» не ставлять)).

У полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» зазначають тип причини «15».

У розділі Б табличної частини розрахунку коригування у разі збільшення (зменшення) суми перевищення у першому рядку наводять зі знаком «-» (обнуляють) показники податкової накладної, яка коригується. При цьому у графі 1 зазначають номер за порядком рядка такої податкової накладної, який коригується. Другим рядком ідуть виправлені показники, при цьому у графі 1 фіксують новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у податковій накладній, що коригується.

У графі 2 розрахунку коригування у всіх рядках, які заповнюють у зв’язку з таким коригуванням, зазначають код причини коригування 203 (коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до абзацу одинадцятого п. 201.4 ПКУ).

У разі коригування всієї суми перевищення, тобто якщо внаслідок коригування сума перевищення бази оподаткування над фактичною ціною дорівнює нулю, то у розрахунку коригування зі знаком «-» наводять показники рядка податкової накладної, що коригується (такий рядок обнуляється), та код причини коригування 203 (коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до абзацу одинадцятого п. 201.4 ПКУ).

Виправлення помилки у графі 2 зведеної ПН, яка не призводить до змін обсягів постачання

Якщо платник податку припустився помилки у графі 2 зведеної податкової накладної, складеної відповідно до вимог п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ, яка не призводить до змін обсягів постачання або зменшення/збільшення податкових зобов’язань, зокрема якщо зазначено неправильний номер податкової накладної, складеної на такого платника, то платник податку:

1) з метою вилучення зайвої податкової накладної, яка не підлягала включенню до зведеної податкової накладної (з неправильно зазначеним номером), складає розрахунок коригування, в якому виводить у «0» (обнуляє) відповідний рядок зведеної податкової накладної, в якій зазначено таку зайву податкову накладну. У такому розрахунку коригування наводить код причини 201 «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ» або 202 «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ст. 199 ПКУ» (залежно від того, з яким типом причини була складена зведена податкова накладна);

2) складає нову зведену податкову накладну, в якій фіксує правильні дані податкової накладної, номер якої було неправильно зазначено у зведеній податковій накладній. Таку податкову накладну складає на дату не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому повинен був визначити відповідні податкові зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ.

Порядок заповнення РК у разі виправлення обсягу постачання або зменшення ПЗ

Якщо після складання та реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної, складеної на виконання вимог п. 198.5 ПКУ, платник податку починає надалі використовувати товари/послуги в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності або виявляє помилку у такій зведеній податковій накладній, він може скласти розрахунок коригування.

У ньому зі знаком «-» в тих графах, заповнення яких передбачено, зазначає показники щодо товарів/послуг, які починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності або виправляються.

При цьому у графі 1.2 такого розрахунку коригування в обов’язковому порядку наводить номер за порядком рядка зведеної податкової накладної, що коригується.

Другим рядком розрахунку коригування до податкової накладної платник ПДВ зазначає виправлені показники обсягу товарів/послуг. При цьому у графі 1.2 такого розрахунку коригування наводить новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у зведеній податковій накладній, що коригується.

У графі 2.1 розрахунку коригування у всіх рядках, які заповнює у зв’язку з таким коригуванням, проставляє код причини коригування «201» — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ».

Рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному зі знаком «-», та новому(им) рядку(ам) із виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоює однаковий порядковий номер групи коригування. Його зазначає у графі 2.2 табличної частини розрахунку коригування та наводить однакову причину коригування.

У графі 3 «Опис (номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується» розрахунку коригування до такої зведеної податкової накладної фіксує дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених з метою нарахування податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ст. 198 ПКУ, відповідно до яких проводиться коригування. При цьому кожну таку податкову накладну зазначає в окремому рядку.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру