• Посилання скопійовано

Неправильний рядок у фіскальному чеку

Яка відповідальність передбачена, якщо в РРО для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, запрограмовано реквізит «ІД» (рядок 5), а не «ПН» (рядок 4)? Яка відповідальність? Як виправити помилку?

Відповідно до п. 2 розділу ІІ Положення №13, фіскальний касовий чек на товари (послуги) має містити певні обов’язкові реквізити, зокрема:

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ, який надається згідно з ПКУ; перед номером друкуються великі літери «ПН» (рядок 4);

— для СГ, що не є платниками ПДВ, — податковий номер або серія та номер паспорта / номер ID картки (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відповідну відмітку в паспорті), перед яким друкуються великі літери «ІД» (рядок 5).

Якщо СГ зареєстрований платником ПДВ, то його ІПН платника ПДВ відрізнятиметься від його податкового номера. Податковий номер — це код за ЄДРПОУ юрособи або РНОКПП фізособи (див. п. 63.6 ПКУ). ІПН платників ПДВ має 12 розрядів як для юридичних, так і для фізичних осіб. Податковий номер (код ЄДРПОУ юрособи) містить 8 розрядів, а РНОКПП фізособи — 10 розрядів.

Отже, у фіскальних чеках СГ — платників ПДВ обов’язково має бути рядок 4, у якому після літер «ПН» наводять саме 12-розрядний ІПН платника ПДВ.

За відсутності у фіскальному чеку хоча б одного з обов’язкових реквізитів (у цьому разі це рядок 4 з літерами «ПН») такий документ не прийматиметься як розрахунковий (п. 3 розділу І Положення №13). Це означає, що чеки, видані СГ — платником ПДВ, у яких замість рядка 4 з літерами «ПН» наведено рядок 5 з літерами «ІД», не вважаються фіскальними чеками, бо немає рядка 4. Не рятує ситуацію навіть зазначення 12-розрядного ІПН платника ПДВ у рядку 5 з літерами «ІД».

З метою застосування санкцій за ст. 17 Закону про РРО це вважається невидачею відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції (п. 1 ст. 17 Закону про РРО). За це порушення застосовується штраф:

— 100% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

— 150% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

При цьому першим порушенням вважається перший факт невидачі фіскального чека (тобто перший помилковий чек), а наступними порушеннями — всі подальші такі факти (помилкові чеки) — див. ЗІР, підкатегорія 109.18, запитання: «Як застосовуються фінансові санкції за перше та наступні порушення у разі виявлення під час перевірки СГ підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО?».

Це порушення (тобто чеки з рядком 5 замість рядка 4) може бути виявлене лише під час податкової перевірки СГ щодо правильності застосування РРО.

Помилку виправляють шляхом перепрограмування форми фіскальних чеків, після якого РРО починає друкувати правильні фіскальні чеки з рядком 4. Виправити раніше надруковані чеки з рядком 5 уже не можна.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Положення №13 — Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 №13.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру