• Посилання скопійовано

Що нового

Облікову ставку знижено до 16%

!  Усім

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт.

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме «обліковій ставці + 4 в. п.» (20%), а за кредитами рефінансування — «обліковій ставці + 6 в. п.» (22%). Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними.

Також НБУ поліпшив прогноз свій інфляції на кінець 2023 року з 10,6% до 5,8%, що зумовлено передусім впливом високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Водночас НБУ підвищив прогноз інфляції на 2024 рік — з 8,5% до 9,8%. Надалі інфляція сповільниться до 6% у 2025 році.

НБУ поліпшив прогноз зростання реального ВВП із 2,9% до 4,9% у 2023 році. У 2024 році економіка має зрости на 3,6%, а в 2025 році — до 6%.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 14.12.2023.

Рішення Правління НБУ від 26.10.2023 №382-рш
чинне з 26.10.2023


Фінмоніторингу для політично значущих осіб бути

!  Суб’єктам первинного фінмоніторингу

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.10.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо політично значущих осіб».

Законом, зокрема, скасовано обмеження трирічним строком статусу політично значущої особи.

Так, суб’єкт первинного фінансового моніторингу (СПФМ) повинен забезпечити належне застосування ризик-орієнтованого підходу під час обслуговування клієнтів, які є політично значущими особами, членами їх сімей, особами, пов’язаними з політично значущими особами, з метою встановлення обґрунтованого рівня ризику діловим відносинам (проведенню фінансової операції без встановлення ділових відносин), унеможливлення безпідставної відмови від здійснення фінансових операцій та/або встановлення (продовження) ділових відносин.

СПФМ несе відповідальність за неналежне застосування до клієнтів, які є політично значущими особами, членами їх сімей, особами, пов’язаними з політично значущими особами, ризик-орієнтованого підходу, включаючи встановлення необґрунтованого рівня ризику діловим відносинам (проведенню фінансової операції без встановлення ділових відносин) та/або вжиття щодо них непропорційних заходів відповідно до категорії ризику, безпідставну відмову від встановлення (підтримання) ділових відносин та/або проведення фінансової операції.

У разі відмови клієнту, який (бенефіціарний власник якого) є політично значущою особою, членом її сім’ї, особою, пов’язаною з політично значущою особою, від встановлення (підтримання) ділових відносин та/або проведення фінансової операції суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний протягом 5 робочих днів надати такому клієнту пояснення з обґрунтуванням причини такої відмови у письмовій формі.

До СПФМ може бути застосований штраф за порушення вимог щодо виявлення належності клієнтів та інших осіб до політично значущих осіб, членів їх сімей, осіб, пов’язаних з ними, у випадках, передбачених законодавством, неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу в частині встановлення діловим відносинам (проведенню фінансової операції) з такими особами необґрунтованого рівня ризику, вжиття щодо них непропорційних заходів відповідно до категорії ризику, безпідставну відмову таким особам від встановлення (підтримання) ділових відносин та/або проведення фінансової операції у розмірі до 100 тисяч н. м. д. г. (1,7 млн грн).

Закон України від 17.10.2023 №3419-IX
чинний з 29.10.2023


Замість значка «у» — значок «н»

!  Водіям

Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил дорожнього руху, замінивши в них скалькований з російської мови прикметник «учбовий» на «навчальний». Відповідно, навчальні транспортні засоби тепер позначатимуться не знаком «У», а знаком «Н».

Розпізнавальний знак «Навчальний транспортний засіб» — це рівносторонній трикутник білого кольору з вершиною догори й каймою червоного кольору, в який вписано літеру «Н» чорного кольору. Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, що використовуються для навчання водінню. Допускається встановлення двостороннього знака на даху легкового автомобіля.

Постанова КМУ від 27.10.2023 №1128
набирає чинності через 6 місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 01.11.2023 офіційно не опублікована


Ще одна форма звітності для посередників у працевлаштуванні за кордоном

!  Рекрутерам

У «ДК» №44/2023 ми писали про затверджену КМУ форму звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном №1-ТМ.

І ось через кілька днів Кабмін затвердив ще й форму Декларації про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном та порядок її подання.

Декларація подається особисто заявником або його уповноваженою особою до Мінекономіки у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення або через центр надання адміністративних послуг, або в електронній формі через відповідні інформаційно-комунікаційні системи.

У декларації зазначаються такі відомості про заявника:

для юрособи — організаційно-правова форма; найменування; код за ЄДРПОУ; код і назва виду економічної діяльності згідно з КВЕД; місцезнаходження; ПІБ керівника, його РНОКПП або серія та номер паспорта; номер телефону та/або адреса електронної пошти; адреса вебсайту (за наявності);

для ФОПа — ПІБ; РНОКПП або серія та номер паспорта; КВЕД; місцезнаходження; номер телефону та/або адреса електронної пошти; адреса вебсайту (за наявності);

зареєстроване місце (зареєстровані місця) провадження господарської діяльності;

для юросіб — перелік відокремлених підрозділів, філій, у межах яких планується провадження госпдіяльності (за наявності); адреса місцезнаходження кожного підрозділу; номер телефону та/або адреса електронної пошти; адреса вебсайту (за наявності);

інформація про укладений ЗЕД-договір про надання послуг у сфері посередництва у працевлаштуванні, пошуку та добору працівників і реєстраційні документи іноземного СГ-роботодавця у державі місцезнаходження.

Також цією ж постановою затверджено Порядок формування та ведення переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Перелік формується та ведеться Мінекономіки як електронна база даних, яка забезпечує збирання, накопичення та облік інформації, що міститься у поданих СГ деклараціях про провадження госпдіяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

СГ має право надавати послуги у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном після його включення до переліку та в межах укладених ЗЕД-договорів про надання послуг у сфері посередництва у працевлаштуванні, пошуку та добору працівників.

СГ, що має намір надавати послуги у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, включається Мінекономіки до переліку протягом 10 р. д. з дня подання декларації, якщо йому не надано обґрунтовану відмову у включенні до такого переліку.

Підставою для відмови є подання в декларації не в повному обсязі або недостовірних відомостей.

Постанова КМУ від 27.10.2023 №1118
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 01.11.2023 офіційно не опублікована


Зміни в регулюванні діяльності арбітражних керуючих

!  Арбітражним керуючим

Міністерство юстиції затвердило зміни до Положення про Дисциплінарну комісію арбітражних керуючих, затвердженого наказом Мін’юсту від 25.09.2019 №2993/5, Порядку тимчасового зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого, затвердженого наказом Мін’юсту від 17.10.2019 №3192/5, та Порядку здійснення контролю за діяльністю арбітражних керуючих, затвердженого наказом Мін’юсту від 06.12.2019 №3928/5.

Зокрема, останній з цих документів доповнено положенням, відповідно до якого у разі відсутності інформації про місцезнаходження контори (офісу) арбітражного керуючого або адреси його електронної пошти, а також за відсутності можливості сповістити арбітражного керуючого про проведення перевірки за допомогою інших засобів зв’язку (поштова адреса, контактний телефон), які забезпечують фіксацію повідомлення, арбітражний керуючий повідомляється про проведення перевірки шляхом опублікування відповідного оголошення на офіційному вебсайті органу контролю із зазначенням дати опублікування.

Також уточнено одну із підстав для проведення позапланової перевірки діяльності арбітражного керуючого, а саме — звернення фізичних та юридичних осіб, права, свободи, інтереси яких порушено діями (бездіяльністю) арбітражного керуючого, з викладенням обставин невиконання або неналежного виконання ним покладених на нього повноважень, з яких вбачається необхідність здійснення контролю.

Наказ Мін’юсту від 24.10.2023 №3736/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 01.11.2023 офіційно не опублікований


Акредитація автошкіл: є зміни

!  Автошколам

МВС затвердило зміни до Інструкції про порядок організації роботи територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ України щодо державної акредитації закладів, які проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів, затвердженої наказом МВС від 07.12.2009 №515, а також Положення про акредитаційну комісію з державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та Положення про атестаційну комісію з атестації спеціалістів закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затверджених наказом МВС від 18.02.2016 №115.

Викладено в новій редакції додатки до Інструкції №515: форми заяв, актів, повідомлень.

Установлено, що атестати спеціалістів закладів, їх філій (інших відокремлених підрозділів), які проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв ТЗ, незалежно від форми власності, за відповідними напрямами, видані до набрання чинності цим наказом, є дійсними до закінчення строку їх дії.

Наказ МВС від 25.09.2023 №776
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 01.11.2023 офіційно не опублікований


Держреєстрація робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр

!  Геологам

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило зміни до Порядку державної реєстрації робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.06.2013 №263.

Зокрема, доповнено перелік видів робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр, що підлягають державній реєстрації, доповнено такими позиціями:

розподіл запасів і ресурсів камеральним способом з метою поділу родовища корисних копалин на окремі його ділянки, якщо розробка всього родовища корисних копалин технічно неможлива, з метою подальшого виставлення ділянки, розробка якої технічно можлива, на аукціон (електронні торги) з продажу спеціального дозволу на користування надрами або конкурс на укладення угоди про розподіл продукції;

розподіл запасів (ресурсів) між ділянками надр раніше розвіданого родовища корисних копалин, на яке надрокористувачу надано право на користування надрами, який проводиться з метою відчуження шляхом укладення договору купівлі-продажу частини прав, передбачених спеціальним дозволом на користування надрами, внесення частини таких прав як вклад до статутного капіталу або внесення частини таких прав як вклад у спільну діяльність.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Міндовкілля від 23.10.2023 №711.

Наказ Міндовкілля від 02.10.2023 №667
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 01.11.2023 офіційно не опублікований


Визначення цін товарів, вивізне мито на які нараховується за адвалорними ставками

!  Експортерам

Кабінет Міністрів України відповідно до абзаців другого, третього та п’ятого пункту 9-25 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України затвердив:

Порядок визначення цін товарів, на які законом встановлено вивізне мито, що нараховується за адвалорними ставками, з урахуванням середньоарифметичного значення котирувань цін на міжнародних товарних біржах, на компоненти таких товарів, які не є об’єктами торгівлі на міжнародних товарних біржах, або цін на внутрішньому ринку України (у разі відсутності цін на компоненти таких товарів на міжнародних товарних біржах);

перелік міжнародних товарних бірж, на яких товари та/або компоненти цих товарів, на які законом встановлено вивізне мито, що нараховується за адвалорними ставками, є об’єктами торгівлі.

Положення Порядку щодо визначення цін на товари за кодами УКТЗЕД 0102 29 10 00, 0102 29 21 00, 0102 29 29 00, 0102 29 41 00, 0102 29 49 00, 0102 29 51 00, 0102 29 59 00, 0102 29 61 00, 0102 29 69 00, 0102 29 91 00, 0102 29 99 00, 0102 39 90 00, 0102 90 99 00, 0102 29 05 00, 0104 10 10 00, 0104 10 30 00, 0104 10 80 00, 1204 00, 1206 00, 1207 99 96 00, 4101, 4102, 4103 30 00 00, 4103 90 00 00 набирають чинності з 01.01.2024.

Постанова КМУ від 13.10.2023 №1113
чинна з 28.10.2023 та діє до 31.12.2025


Особливості імпорту електроенергії за воєнного стану

!  Енергетикам і комерційним споживачам

Кабмін затвердив Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану в Україні.

Визначено, що з метою забезпечення загальносуспільного інтересу в електроенергетичній галузі та безпеки постачання електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану в Україні учасники ринку електричної енергії під час здійснення операцій, пов’язаних з імпортом електричної енергії, діють у порядку, передбаченому цим Положенням.

Положення застосовується до таких учасників ринку електричної енергії:

оператор системи передачі;

оператори систем розподілу;

електропостачальники;

споживачі (крім побутових), які мають автоматизовану систему комерційного обліку електричної енергії, що забезпечує можливість отримання даних комерційного обліку електричної енергії в реальному часі.

Положенням передбачено, що заходи обмеження відбору електричної енергії не застосовуватимуться до непобутових споживачів, у загальному обсязі споживання електричної енергії яких у кожній розрахунковій годині обсяг придбаної імпортованої електричної енергії становить не менше 30% протягом травня — вересня та 50% протягом жовтня — квітня.

Постанова КМУ від 27.10.2023 №1127
набирає чинності з дня офіційного опублікування та діє протягом воєнного стану і
3 місяців після його припинення або скасування,
станом на 01.11.2023 офіційно не опублікована


Підключення електроустановок до спецавтоматики вимкнення навантаження

!  Споживачам електроенергії

Міністерство енергетики внесло зміни до Правил підключення електроустановок споживачів до спеціальної автоматики вимкнення навантаження, затверджених наказом Мінпаливенерго від 29.07.2002 №449.

Зокрема, уточнено, що вимоги цих Правил поширюються на оператора системи передачі, операторів систем розподілу та споживачів електричної енергії. Наразі чинною редакцією Правил передбачено, що вони поширюються на всіх суб’єктів господарювання в електроенергетиці незалежно від форми їх власності.

Тим часом до наказу внесено деякі зміни наказом Міненерго від 25.10.2023 №320.

Наказ Міненерго від 09.10.2023 №305
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 01.11.2023 офіційно не опублікований


Україна не співпрацюватиме в боротьбі зі злочинністю з РФ і РБ

!  Усім

У зв’язку з докорінною зміною обставин Кабмін постановив зупинити дію Угоди про співробітництво держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі зі злочинністю, вчиненої 25.11.1998 у м. Москві, в частині відносин Уряду України з урядами Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.10.2023 №1060
чинна з 11.10.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру