• Посилання скопійовано

Медогляди працівників: подаємо заяву на 2024 рік

Роботодавці повинні до 1 грудня подати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2024 році. Яких медоглядів це стосується? Як роботодавцю організувати медогляд? Чи діють окремі правила через війну?

Новий Закон про громадське здоров’я

З 01.10.2023 набрав чинності Закон про громадське здоров’я. Відповідно з цієї дати вже не діє Закон про санітарне благополуччя.

Проте статтею 45 нового Закону про громадське здоров’я теж визначено засади проведення обов’язкових медичних оглядів працівників.

Як і раніше, працівники суб’єктів господарювання, які провадять діяльність, пов’язану з обслуговуванням населення, перелік видів якої затверджено МОЗ за погодженням із Держпраці, а також працівники, зайняті на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, повинні проходити обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди. Періодичні медичні огляди проводять коштом роботодавця.

Дані про результати обов’язкових медичних оглядів працівників вносять до їхньої електронної медичної книжки в електронній системі охорони здоров’я. Тож ще мають запровадити е-медкартки!

Позачергові медичні огляди таких осіб можуть проводитися на вимогу посадових осіб органу державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства у відповідній сфері, а також на прохання будь-якого працівника, якщо він пов’язує погіршення стану свого здоров’я з умовами праці.

Суб’єкти господарювання відповідають за організацію та своєчасність проходження їхніми працівниками обов’язкових медичних оглядів і допуск їх до роботи без наявності необхідного медичного висновку згідно із законодавством.

Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язкового медичного огляду у повному обсязі, як і раніше, відсторонюються від роботи і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Старий Закон про охорону праці

Ані до ч. 1 ст. 17 Закону про охорону праці, ані до ст. 169 КЗпП змін не вносилося.

Тож насправді кількість і періодичність обов’язкових медоглядів не змінилися!

І роботодавець зобов’язаний за власні кошти забезпечити фінансування й організувати проведення:

— попереднього (під час прийняття на роботу)

— і періодичних (протягом трудової діяльності)

медичних оглядів працівників у випадках, передбачених законодавством.

Зокрема, йдеться про працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі. Не забуваймо і про щорічний обов’язковий медичний огляд осіб віком до 21 року.

Саму процедуру проведення таких медичних оглядів працівників визначено Порядком №246. Докладніше про це ми написали в «ДК» №44/2021.

Заява про медогляд працівників у 2024 році

Перш ніж почати складати цей документ, треба врахувати ось що.

1. Відповідно до Порядку №246, до 1 грудня 2023 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду у 2024 році. Повідомлення про скасування інформування Держпраці цього року (наприклад, через карантин або воєнний стан) не було. Тому обов’язок залишається.

2. Таку заяву подають лише щодо окремих категорій працівників (і, відповідно, не всі роботодавці!). Заяву подають лише про обов’язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди, які проводять для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щороку для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку №246).

Додатком 4 та додатком 5 до Порядку №246 затверджено переліки робіт, для виконання яких обов’язковим є проходження медогляду. Кожному роботодавцю їх слід переглянути і з’ясувати для себе, чи підпадає його сфера діяльності під Порядок №246.

3. Медогляди осіб, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, встановлені іншим Порядком №559. Він подання заяви не потребує!

Наголосимо ще раз: запровадження воєнного стану не спричинило змін у нормативно-правових актах, які дали б роботодавцеві можливість переносити строк проведення медогляду.

Як подати заяву?

Зразок заяви див. нижче.

Роботодавці повинні подати її до відповідного територіального управління Держпраці щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2024 році.

Зразок

Зразок заяви для визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам згідно з Наказом МОЗ України від 21.05.2007 №246

До заяви додають:

— штатний розпис або витяг із переліком усіх структурних підрозділів та всіх професій;

— дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.

Заяву з додатками треба подати або надіслати поштовим відправленням до Головного управління Держпраці.

Ось цю заяву слід подати до 1 грудня 2023 року.

Коли і як Держпраці видає відповідний акт?

Після розгляду документів спеціалістом відділу з питань гігієни праці за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складають Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (далі — Акт) у 2024 році.

За відсутності даних лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, важкості і напруженості трудового процесу щодо кожного конкретного робочого місця Акт не складають. Роботодавцю надають відповідь з обґрунтуванням відмови у складанні Акта.

Організовуючи лабораторні дослідження, треба врахувати Вимоги №207.

Надалі на підставі Акта роботодавець протягом місяця складає чотири примірники поіменних списків працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам у 2024 році (далі — Список), та погоджує їх із фахівцем відділу з питань гігієни праці. Один примірник Списку залишається на підприємстві, другий — надається закладу охорони здоров’я для проведення медичного огляду працівників, третій — передається до відділу з питань гігієни праці управління з питань праці Головного управління Держпраці в області, четвертий — робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Далі роботодавець укладає договір про проведення медогляду лише з тим закладом охорони здоров’я, який має другу, першу або вищу акредитаційні категорії, ліцензію на здійснення медичної практики, в якому створено комісію з проведення медичних оглядів (далі — Комісія), а лікарі пройшли підготовку з професійної патології.

Заклад охорони здоров’я складає план-графік проведення медичного огляду працівників підприємства та погоджує його з роботодавцем і територіальним закладом Держпраці.

Роботодавець має забезпечити своєчасну й організовану явку працівників на медогляд та обстеження.

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія закладу охорони здоров’я складає Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників (далі — Заключний акт) у шести примірниках: один примірник залишається в закладі охорони здоров’я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представникові профспілкової організації або вповноваженій працівниками особі, закладу охорони здоров’я, профпатологу, територіальному органу Держпраці, робочому органу виконавчої дирекції Фонду.

Фахівці відділу з питань гігієни праці під час підписання Заключного акта надають рекомендації щодо поліпшення умов праці та профілактики професійних захворювань, які є обов’язковими для виконання.

Роботодавець під час підписання Заключного акта надає інформацію про виконання заходів, запропонованих у Заключному акті за попередній рік, та інформацію щодо осіб, які не пройшли медичного огляду, та причин цього.

Відповідальність за неподання заяви

Нагадаємо, що для проведення попереднього (періодичного) медичного огляду працівників роботодавець укладає договір із ЛПЗ та надає йому список працівників, які підлягають медичному огляду, на підставі якого ЛПЗ складає план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем та Управлінням Держпраці.

Таким чином, якщо не подати Держпраці зазначений вище перелік документів і не отримати Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду, провести цей медогляд за процедурою, визначеною законодавством, не вийде.

А за допуск до роботи працівників, які мали цей обов’язковий медогляд пройти, на роботодавця очікує відповідальність:

а) фінансова — штраф згідно з абзацом восьмим ст. 265 КЗпП (1 МЗП, у 2023 році це 6 700 грн);

б) адміністративна — штраф згідно з ч. 5 ст. 41 КУпАП (від 20 до 40 н. м. д. г., нині це від 340 до 680 грн).

Зверніть увагу!

Фінансові санкції (штраф) застосовуються щодо кожного факту «іншого» порушення законодавства з праці. А отже, 6 700 грн доведеться заплатити за кожного працівника, щодо якого роботодавець скоїв порушення.

А ось адміністративний штраф застосовується до посадових осіб роботодавця, які мали б організувати проведення таких медоглядів або хоча б проконтролювати, щоб ті працівники, які цей медогляд не пройшли, не були допущені до роботи. Проте якщо роботодавцем є ФОП, то штраф застосують саме до нього.

 

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-X.
  • Закон про громадське здоров’я — Закон України від 06.09.2022 №2573-IX «Про систему громадського здоров’я».
  • Закон про охорону праці — Закон України від 14.10.1992 №2694-XII «Про охорону праці».
  • Закон про санітарне благополуччя — Закон України від 24.02.1994 №4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (втратив чинність з 01.10.2023).
  • Вимоги №207 — Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями, затверджені наказом Мінсоцполітики від 14.02.2018 №207.
  • Перелік №559 — Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 №559.
  • Порядок №246 — Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 №246.
  • Порядок №559 — Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 №559.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру