• Посилання скопійовано

Суть справи

Медогляди працівників: подаємо заяву на 2024 рік
Роботодавці повинні до 1 грудня подати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2024 році. Яких медоглядів це стосується? Як роботодавцю організувати медогляд? Чи діють окремі правила через війну?

Декларація ФОПа на ЄП III групи за три квартали
ФОПи — платники єдиного податку ІІІ групи, які сплачують ЄП за ставками 3% та 5%, подають декларацію щокварталу наростаючим підсумком. Нагадаємо, як скласти декларацію за три квартали 2023 року.

Переплата з ПДФО та ВЗ: чи показувати в 4ДФ?
Підприємство має переплату з ПДФО і ВЗ із зарплати на кінець поточного кварталу, якою воно скористається у наступному кварталі. Як це відобразити у додатку 4ДФ?

Перехід з групи до групи: що з єдиним податком?
Якщо платник єдиного податку протягом року зберіг свій статус, але змінив групу, — що відбувається з його доходами та їх оподаткуванням?

Вихідна допомога: розрахунок з 12 вересня
Як розраховувати вихідну допомогу з 12.09.2023, якщо вона визначена в розмірі середньої зарплати: за 2 чи 12 місяців?

Мобільний зв’язок — не додаткове благо
Навіть вартість послуг міжнародного роумінгу, що її сплачує юрособа за здійснення працівниками телефонних розмов, не є додатковим благом за наявності документів, які підтверджують використання мобільного зв’язку лише з виробничою метою.

Будівельний підряд і касовий метод з ПДВ
Будівельне підприємство має кілька договорів підряду. Чи може воно за деякими договорами працювати за касовим методом, а за деякими — ні? Чи прописувати це в договорі? Чи може підприємство, працювавши за першою подією, перейти на касовий метод за певним договором? Якщо одні замовлення оплачуються бюджетними коштами, інші — небюджетними, чи можна обрати касовий метод для виконання робіт з оплатою небюджетними коштами?

Нюанси оплати праці водіїв
ФОП на ЄП ІІІ групи 5% провадить діяльність із перевезення вантажів територією України та за кордон. У власності є 2 вантажні автомобілі. Чи можуть наймані працівники (водії) працювати з оплатою праці згідно з окладом, установленим штатним розписом? Чи мають бути ще якісь обов’язкові виплати чи доплати до окладу? Чи є обов’язок згідно із законодавством встановлювати іншу форму оплати праці водіїв?

Спецодяг та уніформа: норми видачі
Виробниче підприємство забезпечує працівників спецодягом. Чи можна збільшити норми видачі спецодягу або збільшити строк їх використання? А як бути з корпоративним одягом на цьому підприємстві?

Перегляд строку амортизації ОЗ
У складі ОЗ підприємства обліковується будівля первісною вартістю 10 761 258,67 грн, нараховано амортизацію до вересня 2023 р. включно 5 061 592,98 грн. Місячна амортизація 44 879,26 грн. Залишилося амортизувати 127 місяців. Підприємство планує збільшити строк використання на 5 років (60 місяців). Як збільшити строк використання?

Утримання аліментів із перехідної відпустки
У працівника перехідна відпустка з 20.09.2023 до 20.10.2023 рр. Як правильно утримувати аліменти, якщо у вересні утримуються у повному обсязі зі всієї суми відпусткових, а у жовтні потрібно буде утримувати до 50% мінімального прожиткового мінімуму на дитину, бо сума зарплати не буде така, щоб був мінімальний розмір аліментів, чи робити розподіл за місяцями?

Давальницька переробка для нерезидента: ПДВ
Підприємство надає послуги з переробки для нерезидента. Роботи виконуються із сировини замовника (90% вартості) та сировини виконавця (10%) відповідно до технологічної схеми, продукція вивозиться у режимі реекспорту, ПН зареєстровано з типом причини 21, ІПН 500000000000, код ставки ПДВ — 902. Чи правильно це і чи має підприємство оподатковувати свою сировину окремо?

До змісту номеру