• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Витрати на передплату бухгалтерських видань у ФОПа на загальній системі
Чи відносять до витрат ФОПа на загальній системі оплату електронних періодичних видань бізнесового спрямування? За яких умов, коли і на підставі чого їх можна віднести на витрати? Як довести їх зв’язок з отриманням доходів ФОПа від госпдіяльності?

Неотримана протягом трьох років депонована зарплата: дії роботодавця та податкові наслідки
На підприємстві є депонована зарплата за колишнім працівником у сумі 6 000 грн. Протягом 3‑х років особа не з’являється за їх отриманням. Рекомендовані листи з пропозицією отримати депоновану зарплату та трудову книжку надсилалися за адресою прописки з повідомленням про вручення, але повертались. Які подальші дії підприємства? Як далі відображати депоновану зарплату? Які податкові наслідки для підприємства?

Грошова компенсація за невикористану відпустку до звільнення: чи це можливо?
Працівник комунального підприємства бажає отримати компенсацію за невикористану додаткову відпустку за ненормований робочий день (7 днів). Чи це можливо під час війни? Як це документально оформити?

Переведення працівника на роботу з нефіксованим робочим часом
Прийнято рішення перевести працівника на роботу з нефіксованим робочим часом. Чи треба звільнити його з підприємства, а потім прийняти на умовах договору з нефіксованим робочим часом?

Мобілізація працівника під час щорічної відпустки
Працівникові надали щорічну відпустку на період з 7 до 30 червня 2023 р., але 14 червня 2023 р. його мобілізували. Чи зобов’язане буде підприємство продовжити йому щорічну відпустку на 17 к. д. після демобілізації? Чи потрібно сторнувати працівникові відпусткові за період з 14 до 30 червня 2023 р.? Як заповнити табель за червень 2023 р. на мобілізованого працівника під час відпустки?

Нарахування відпусткових при неповному робочому дні
Працівниця — особа з інвалідністю ІІІ групи, працює прибиральницею 1 годину на день, як визначено в її заяві. Оклад згідно зі штатним розписом. Як нараховувати відпусткові: із заробітної плати згідно з відпрацьованим часом чи з окладу згідно зі штатним розписом?

Призначення на посаду директора: запис у трудовій книжці
Запис у трудовій книжці працівника про призначення на посаду генерального директора ТОВ роблять на підставі наказу чи протоколу учасників зборів?

До змісту номеру