• Посилання скопійовано

Що нового

Банки зобов’язали детальніше інформувати клієнтів щодо їхніх послуг

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг, затвердженого постановою НБУ від 28.11.2019 №141.

Змінами, зокрема, уточнено:

місце та форму розміщення попереджень про можливі наслідки в разі користування послугами банку на власному вебсайті та в рекламі на інших вебсайтах;

порядок розкриття істотних характеристик банківської послуги на власному вебсайті банку, на інших вебсайтах та в рекламі;

розкриття інформації / поширення реклами про роздрібні продукти, технології та інструменти банку, що існують у формі окремих проєктів (фінтех-проєкт).

Банкам надано перехідний період 1 місяць на приведення своєї діяльності у відповідність до змін.

Постанова НБУ від 18.10.2023 №129
чинна з 21.10.2023


Оновлено форму декларації про майновий стан та доходи

!  Громадянам

Міністерство фінансів внесло зміни до затверджених наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859:

форми податкової декларації про майновий стан і доходи;

— Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Зміни спричинені законами від 15.08.2022 №2520-IX, від 20.09.2022 №2600-IX і від 12.01.2023 №2888-IX. Вони стосуються, зокрема:

— порядку розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ПКУ, крім витрат, зазначених у пп. 166.3.10 ПКУ;

— порядку декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;

— виокремлювання податкових зобов’язань з ПДФО у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті ФОПами, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок надалі;

— приведення термінології у відповідність до Закону про платіжні послуги.

Крім самої декларації, змін зазнали й додатки до неї, у т. ч. викладено в новій редакції додатки КІК, Ф3, Ф4.

Наказ Мінфіну від 28.08.2023 №467
набере чинності через 30 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 25.10.2023 офіційно не опублікований


Фінустанови розкриватимуть умови споживчого кредитування на сайтах та в рекламі

!  Фінустановам

Національний банк вніс зміни до Положення про інформаційне забезпечення фінансовими установами споживачів щодо надання послуг споживчого кредитування, затвердженого постановою НБУ від 05.10.2021 №100, що стосуються порядку та способу розкриття істотних характеристик послуги з надання споживчого кредиту на власному вебсайті фінансової установи та в рекламі.

Так, для ефективного інформування споживача на переддоговірному етапі істотні характеристики послуги з надання споживчого кредиту мають розкриватися разом з іншими умовами кредиту, а не приховуватися на вебсторінках та в розділах, не пов’язаних із послугою.

Така ж умова стосується й попереджень споживача про можливі для нього наслідки в разі користування такою фінансовою послугою або невиконання споживачем обов’язків згідно з договором про споживчий кредит (далі — попередження).

У разі розміщення інформації про послугу споживчого кредитування на вебсайтах, які не є власними вебсайтами фінансової установи, кредитодавець забезпечує розміщення разом із рекламною інформацією гіперпосилань на власний вебсайт, де розкрито такі істотні характеристики та попередження щодо послуги з надання споживчого кредиту.

Також уточнено спосіб розкриття істотних характеристик послуги з надання споживчого кредиту в рекламному макеті. Небанківські фінустанови, які відповідно до законодавства України мають право надавати споживчі кредити та які до теперішнього часу не реалізували функціонал калькуляторів загальних витрат за послугою з надання споживчого кредиту на власних вебсайтах, зобов’язуються забезпечити розміщення та функціонування таких калькуляторів з 01.01.2024.

На приведення діяльності небанківських фінустанов у відповідність до затверджених змін надано перехідний період 1 місяць.

Постанова НБУ від 18.10.2023 №130
чинна з 21.10.2023


Небанківські фінустанови мають оновити кредитні договори

!  Небанківським фінустановам

Нацбанк на виконання Закону про платіжні послуги уточнив додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику в Положенні про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит), затвердженому постановою НБУ від 03.11.2021 №113:

уточнено рахунок, на який споживачеві — стороні договору може здійснюватися перерахування коштів у рахунок кредиту;

уточнено вимоги до договорів, що укладаються в електронній формі;

оновлено вимоги до договірних умов щодо списання коштів із рахунку споживача — сторони договору на користь кредитодавця (якщо такі передбачені);

доповнено перелік недобросовісних умов договору.

Передбачено перехідний період 1 місяць на приведення договорів небанківських кредитодавців у відповідність до змін.

Постанова НБУ від 18.10.2023 №131
чинна з 21.10.2023


Змінено підходи застосування «воєнних» заходів впливу до кредитних спілок

!  Кредитним спілкам

Націбанк вніс зміни до Постанови НБУ від 06.03.2022 №39 «Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації».

Згідно зі змінами Національний банк може застосувати до кредитної спілки захід впливу у вигляді затвердження плану відновлення фінансової стабільності та не застосовувати інші заходи впливу, якщо відповідні порушення спричинені негативним впливом військової агресії рф проти України.

У змінах також:

упорядковано посилання на переліки територій, на яких ведуться бойові дії, або на переліки тимчасово окупованих рф територій;

удосконалено порядок взаємодії між Національним банком та учасником ринку щодо визнання структури власності непрозорою з підстав, що діють у зв’язку із запровадженням воєнного стану;

уточнено перелік документів, що подаються страховиками для добровільного відкликання ліцензій за спрощеною процедурою в період дії воєнного стану.

Постанова НБУ від 18.10.2023 №132
чинна з 21.10.2023


Оновлено форму №1-ПА для посередників у працевлаштуванні за кордоном

!  Рекрутерам

Міністерство економіки внесло зміни до Наказу Мінсоцполітики від 03.06.2019 №851 «Про затвердження форми звітності №1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» та Порядку її подання».

З форми звіту №1-ПА виключено розділ III, який заповнюється суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном відповідно до ліцензії, виданої органом ліцензування. Крім того, у тексті цієї форми слова «прізвище, ім’я, по батькові» замінено словами «прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності)».

Також з Порядку подання форми виключено розділ IV «Заповнення розділу III форми звітності №1-ПА».

Абзаци 1 — 4 пункту 1 наказу, які не стосуються форми і Порядку, набирають чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ Мінекономіки від 22.09.2023 №14186
набере чинності 01.08.2024, станом на 25.10.2023 офіційно не опублікований


Мінфін урегулював деякі моменти перереєстрації платників податків з ТОТ

!  Платникам податків з ТОТ

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588. Щоправда, зміни внесено не безпосередньо до Порядку №1588, а до двох наказів Мінфіну про внесення до нього змін: від 22.04.2014 №462 і від 14.11.2014 №1127. Зміни стосуються перереєстрації платників податків з ТОТ і спрямовані на приведення положень Порядку №1588 у відповідність до законодавства, зокрема Закону №3219.

А саме: виключено пункт 2 Наказу №462 та пункти 4, 5 Наказу №1127, які визначають особливості обліку платників податків у разі зміни місцезнаходження платників податків з території АРК та м. Севастополя, а також з території проведення АТО або тимчасово неконтрольованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження) на місцезнаходження / місце проживання в областях та місті Києві. Такі норми були прийняті в умовах дії положень ПКУ щодо особливостей оподаткування на територіях Криму та Севастополя, а також території проведення АТО і втратили актуальність з прийняттям Закону №3219.

Наказ Мінфіну від 09.10.2023 №538
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.10.2023 офіційно не опублікований


Нова форма звіту для посередників у працевлаштуванні за кордоном

!  Рекрутерам

Кабмін затвердив:

Порядок подання звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном;

форму звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном №1-ТМ.

Форма звітності №1-ТМ подається декларантом до Мінекономіки один раз на рік не пізніше 30 січня року, що настає за звітним, та заповнюється за звітний рік (з 1 січня до 31 грудня). Неподання або порушення строків подання звітності протягом трьох звітних періодів поспіль є підставою для прийняття рішення про виключення декларанта з переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Подається цей звіт особисто декларантом або його уповноваженою особою до Мінекономіки у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення чи в електронній формі на офіційну електронну адресу Мінекономіки декларантом з обов’язковим накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, згідно з вимогами законодавства у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг, або в електронній формі через Портал електронних сервісів Мінекономіки (у разі технічної реалізації).

Відповідальність за достовірність інформації, поданої за формою звітності №1-ТМ, покладається на декларанта.

У разі виявлення декларантом технічної помилки після подання ф. №1-ТМ він повинен повідомити про це Мінекономіки шляхом надсилання листа та подати виправлений звіт у строк не пізніше 3 к. д. з моменту надсилання листа.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.10.2023 №1100 чинна з 24.10.2023


ДПС затвердила Реєстр великих платників податків на 2024 рік

!  Платникам податків

Державна податкова служба затвердила Реєстр великих платників податків на 2024 рік із закріпленням за міжрегіональними управліннями ДПС по роботі з великими платниками податків.

Керівникам головних управлінь ДПС в областях, м. Києві, міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків доручено до 05.01.2024 забезпечити зняття з обліку/взяття на облік платників податків у відповідних територіальних органах ДПС та інформування платників податків про зняття з обліку/взяття на облік.

Наказ ДПСУ від 20.10.2023 №872
чинний з 20.10.2023


Оновлено вимоги щодо приймання вантажів на залізниці

!  Замовникам перевезень

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури виклало в новій редакції Правила приймання вантажів до перевезення, затверджені наказом Мінтрансу від 21.11.2000 №644.

Ці Правила визначають вимоги до підготовки вантажу до перевезення (визначення способу та умов його перевезення, вимог до його пакування та маркування), визначення рухомого складу та його придатності для здійснення такого перевезення залізничним транспортом України, вимоги щодо встановлення, забезпечення єдності вимірювань, обслуговування та контролю за технічним станом зважувальних приладів на залізничному транспорті.

Наказ Мінінфраструктури від 05.09.2023 №788
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.10.2023 офіційно не опублікований


Внесено зміни до декларації з транспортного податку

!  Платникам транспортного податку

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації з транспортного податку, затвердженої наказом Мінфіну від 10.04.2015 №415.

Зокрема, з форми декларації виключено рядки щодо визначення суми пені.

Наказ Мінфіну від 06.10.2023 №527
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.10.2023 офіційно не опублікований


Витрати за зберігання товарів/ТЗ на складах митних органів

!  Суб’єктам ЗЕД

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку відшкодування витрат за зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів, затвердженого наказом Мінфіну від 15.06.2012 №731.

Зокрема, уточнено, що витрати відшкодовуються платником у гривнях за офіційним курсом НБУ на дату їх внесення у сумі, розрахованій митним органом відповідно до Розмірів відшкодувань за зберігання на складах митних органів товарів і транспортних засобів, затверджених Наказом №731, та залежно від строку зберігання товарів і ТЗ, яка також повинна враховувати фактично понесені витрати митного органу на оплату послуг із транспортування товарів і ТЗ до місця їх зберігання та роботу навантажувально-розвантажувальної техніки, яка була задіяна при цьому. При обрахунку витрат до розрахункового строку не включається також час, протягом якого товари/ТЗ зберігалися на складі митного органу як предмети, тимчасово вилучені відповідно до кримінального процесуального законодавства, якщо судом скасовано арешт майна та/або закрито кримінальне провадження, а за результатами розгляду матеріалів, переданих до митного органу чи до суду відповідно до ст. 496 гл. 69 розд. XIX МКУ, в діях особи не встановлено ознак порушення митних правил.

Також Порядок доповнено положенням, відповідно до якого у разі припинення митним органом провадження у справі про порушення митних правил шляхом компромісу у визначеному ст. 521 гл. 71 розд. XIV МКУ порядку витрати за зберігання товарів, транспортних засобів відшкодовуються у разі їх видачі зі складу митного органу відповідно до заявленого митного режиму та обраховуються за весь строк їх зберігання на такому складі.

Наказ Мінфіну від 28.08.2023 №466
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.10.2023 офіційно не опублікований


Нова форма акта перевірки у сфері використання та охорони земель

!  СГ

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

уніфіковану форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель;

форму повідомлення про проведення планового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель;

форму посвідчення на проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель;

форму припису про усунення порушень, виявлених під час проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель;

форму акта про відмову у проведенні планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель.

Наказ Мінагрополітики від 04.09.2023 №1625
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.10.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру