• Посилання скопійовано

Найкращий подарунок сезону

Підприємство планує передати безоплатно (подарувати) працівникам генератори та електроакумулятори для поліпшення соціально-побутових умов. Обладнання імпортоване з використанням пільги з ПДВ та мита. Передають обладнання частинами: листопад — 17 генераторів, грудень — 23 акумулятори. Які податкові наслідки цієї операції? Як її документально оформити?

Документальне оформлення

Документами, що підтверджують придбання генераторів та електроакумуляторів, є договір, накладна та наказ на придбання відповідного обладнання для безоплатної роздачі (подарунків) працівникам.

Видають такі подарунки також на підставі наказу із зазначенням мети їх передачі (для поліпшення соціально-побутових умов) працівникам підприємства, відомості роздачі та акта на списання.

ПДФО та ВЗ

Визначаючи базу оподаткування, враховують усі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формі (п. 164.3 ПКУ).

А податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО зі суми такого доходу за ставкою 18% (ст. 167 ПКУ).

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок (пп. «а» п. 176.2 ПКУ).

Тобто під час нарахування (виплати) найманій особі доходу ПДФО та військовий збір нараховує, утримує та перераховує до бюджету податковий агент.

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість подарунків, якщо вона не перевищує 25% мінімальної зарплати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Тобто подарунок, вартість якого у 2022 році не перевищує 1625,00 грн (6500,00 грн х 25%), не оподатковують ПДФО.

Таким чином, дохід, що надається у негрошовій формі (безоплатна передача (дарування) генераторів та електроакумуляторів працівникам), для оподаткування ПДФО збільшують на коефіцієнт, який для ставки ПДФО у розмірі 18% становить 1,219512. А сам натуральний коефіцієнт застосовують лише до суми перевищення. ВЗ із вартості подарунка утримують за ставкою 1,5% без застосування натурального коефіцієнта.

Надаючи працівникові дохід у негрошовій формі, підприємство нараховує такий дохід у сумі, що фактично включає вартість подарунка та суму ПДФО, яка підлягає утриманню. Підприємство дарує працівникові подарунок і самостійно сплачує ПДФО зі суми нарахованого доходу в натуральному вигляді.

Отже, в разі виплати «натурального» доходу саме його збільшення на «натуральний» коефіцієнт дає змогу збільшити вартість такого доходу й утримати (сплатити) ПДФО виключно з цього доходу, а не за рахунок інших оподатковуваних доходів працівника.

Тож позаяк нарахування (надання) «натурального» доходу працівникам підприємство здійснює за власні кошти, то воно як податковий агент за рахунок цих (власних) коштів має сплатити (перерахувати до бюджету) ПДФО з вартості «натурального» доходу (зі суми такого доходу і за його рахунок, як це передбачено пп. 168.1.1 ПКУ). А законодавство не передбачає утримання ПДФО зі суми доходу, що надається у негрошовій формі, за рахунок іншого оподатковуваного доходу працівника, у тому числі із заробітної плати. Як і не передбачає повернення працівником суми утриманих та сплачених податків з подарунка роботодавцем1.

1 Питання джерела нарахування «натурального» коефіцієнта є дискусійним і не є безпосереднім предметом розгляду цієї статті. Зауважимо, однак, що висловлена автором точка зору підтримується податківцями і була наведена, наприклад, у «Віснику». — Прим. ред.

У додатку 4ДФ Об’єднаної звітності вартість подарунка відображають за ознакою доходу «160», а суму перевищення — «126».

Єдиний соцвнесок

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема підприємства, установи, організації, інші юрособи, які використовують найману працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім ЦПД з фізособами, зареєстрованими як ФОПи).

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ для підприємства є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Згідно з пп. 2.3.2 Інструкції №5 одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці, належать до фонду додаткової заробітної плати.

Таким чином, за умови отримання подарунків (у вигляді генераторів та акумуляторів) працівниками підприємства, що передаються їм згідно з документами, вартість такого подарунка, незалежно від того, оподатковується чи не оподатковується вона ПДФО, є об’єктом для нарахування ЄСВ у повній сумі, за ставкою 22%.

У додатку 1 Об’єднаної звітності вартість подарунка відображають у складі зарплати за відповідний місяць (у наведеному випадку — за листопад та/або грудень).

Податок на додану вартість

У загальному випадку дарування ТМЦ потрапляє під визначення терміна «постачання товарів» (пп. 14.1.191 ПКУ), а постачання товарів є об’єктом оподаткування ПДВ за п. 185.1 ПКУ.

У нашому випадку постачання генераторів та акумуляторів звільнене від оподаткування ПДВ (докладніше про це див. «ДК» №48/2022, та №50/2022), тому на їх вартість ПДВ не нараховують, а податкову накладну складають із кодом ставки 903.

У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини позначають «Без ПДВ».

До розділу Б податкової накладної вносять дані у розрізі опису (номенклатури) постачання товарів/послуг, а саме:

— у графі 2 — опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;

— у графах 3.1, 3.3 — код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП;

— у графах 4 та 5 — одиниця виміру товарів/послуг;

— у графі 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

— у графі 7 — ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;

— у графі 8 — код ставки 903 у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування;

— у графі 9 — код пільги з ПДВ 14060544 за Довідником пільг №111/2.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Інструкція №5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 №5.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4.
  • ДКПП — Національний класифікатор України «Державний класифікатор продукції та послуг» (ДК 016:2010), затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 №457.
  • Довідник пільг №111/2 — Довідник №111/2 інших податкових пільг станом на 01.10.2022 р., оприлюднений ДПСУ 05.09.2022.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру