• Посилання скопійовано

Генератори й інвертори між антиковідних товарів

Чернівецькі податківці нагадали (див. «ДК» №50/2022), що на час карантину операції з ввезення та постачання в Україні товарів за Переліком №224 звільнено від ПДВ.

У своєму роз’ясненні чернівецькі податківці розповідають про таке:

— які умови мають виконуватися для застосування ставки ПДВ 7%;

— за яких умов звільняються від ПДВ операції з лікарськими засобами та медичними виробами;

— за яких умов звільняються від ПДВ операції з товарами, призначеними для запобігання COVID-19.

Загальні правила застосування ставки ПДВ 7%

У своєму роз’ясненні чернівецькі податківці розповідають, за яких умов застосовувати ставку ПДВ 7% для медичних виробів та лікарських засобів, яка встановлена п. 193.1 ПКУ.

За загальними правилами застосування ставки 7% для лікарських засобів мають одночасно виконуватися дві умови:

1) лікарські засоби дозволені для виробництва і застосування в Україні;

2) лікарські засоби внесено до Державного реєстру лікарських засобів.

Де перевірити?

Внесення лікарських засобів до Державного реєстру можна перевірити тут.

Наявність медичної техніки та виробів медичного призначення у Державному реєстрі можна перевірити тут.

Для медичних виробів теж мають одночасно виконуватися дві умови:

1) медичні вироби дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

2) медичні вироби внесено до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення, або вони відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність.

Якщо під час постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів/медичних виробів не дотримано хоча б однієї із зазначених умов, операції з постачання таких лікарських засобів/медичних виробів та їх ввезення оподатковуються ПДВ за загальною ставкою 20%.

Тимчасове звільнення від ПДВ лікарських засобів та медвиробів на період АТО, ООС та воєнного стану

За п. 32 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ операції з постачання лікарських засобів та медичних виробів, призначених для надання медичної допомоги захисникам України, звільняються від ПДВ. Звільнення діє тимчасово, на період проведення АТО та/або проведення операції Об’єднаних сил (ООС), та/або запровадження воєнного стану, тобто з 14 квітня 2014 року і дотепер. Нагадаємо, що наразі в Україні діє воєнний стан, який подовжено до 19 лютого 2023 року.

І в цей час діють спеціальні правила!

Від оподаткування звільняються ввезення та постачання:

— лікарських засобів та медичних виробів, призначених для використання закладами охорони здоров’я, учасниками АТО, особами, що беруть участь в ООС, для надання медичної допомоги фізособам, які у період проведення АТО та/або операції ООС, та/або запровадження воєнного стану зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, в обсягах, визначених Кабміном;

— лікарських засобів та медичних виробів без державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості ввезення на митну територію України, що мають таке саме призначення, як зазначено вище.

Тимчасове звільнення від ПДВ лікарських засобів та медвиробів у межах бюджетних програм

Звільнення від ПДВ ввезення та постачання лікарських засобів та медвиробів, що закуповуються у межах виконання бюджетних програм із забезпечення медичних заходів державних програм та/або комплексних заходів програмного характеру у сфері охорони здоров’я здійснюється відповідно до норм п. 38 та 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Обидва пункти діють до 31.12.2022 р.

Податківці наголошують, що для звільнення від ПДВ за п. 38 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ мають виконуватися такі умови:

— ввезення та/або постачання здійснюється на підставі договорів зі спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі, укладених на виконання угод між МОЗ та відповідною спеціалізованою організацією, що здійснює закупівлі, у межах виконання бюджетних програм у сфері охорони здоров’я. Що це означає? У п. 19 частини п’ятої статті 3 Закону №922 (який діє до 01.04.2023 р.) визначено, що МОЗ придбаває ліки та медвироби для державних програм не в загальному порядку, передбаченому Законом №922, а через спеціалізовані організації. У 2022 така організація всього одна — Королівська агенція Великобританії, або Краун Ейджентс Лімітед (CROWN AGENTS LIMITED) — див. Постанову №250;

— лікарські засоби, медичні вироби та допоміжні засоби для них є у переліку, затвердженому Постановою №216.

Звільнення від оподаткування ПДВ, передбачене п. 38-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, застосовується, якщо ввезення та/або постачання (передача) лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них здійснюється за кошти державного бюджету на виконання договорів, укладених особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, у межах виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я. Визначення такої особи міститься у ст. 3 Основ законодавства про охорону здоров’я.

Лікарські засоби, медичні вироби та допоміжні засоби для них мають бути у переліку, затвердженому Постановою №216.

А тепер і «старлінки» та інвертори

Недавно постановою КМУ від 29.11.2022 р. №1340 (чинна з 02.12.2022 р.) було знову внесено зміни до Переліку №224.

Під податкові пільги потрапили комплектуючі для виготовлення енергетичного обладнання (запчастини для складання генераторів та енергетичного обладнання, у т. ч. двигуни внутрішнього згоряння, генератори, частини до трансформаторів), інвертори, засоби очищення води (зокрема іонообмінні смоли) та засоби супутникового зв’язку до мережі Інтернет (Starlink).

Тимчасове звільнення від ПДВ товарів, призначених для запобігання COVID-19

Також податківці згадали і про «ковідне» звільнення товарів, передбачене п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Це звільнення діє тимчасово, з 17.03.2020 р. до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину. Наразі карантин встановлено до 31.12.2022 р. (Постановою №928), і невідомо, чи продовжать його.

Від ПДВ звільнені операції з ввезення та реалізації на митній території України товарів, «необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)» — так прямо написано у п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

У коментованому роз’ясненні податківці зазначають, що перелік таких товарів визначається Кабміном. З метою звільнення товарів за п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ Кабмін видав Перелік №224. Тож, якщо товари містяться в цьому Переліку, вони звільняються від ПДВ. Більше податківці не сказали нічого конкретного, тимчасом як у платників ПДВ останнім часом з’явилося багато запитань щодо застосування пільги, визначеної п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

По-перше, п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ був унесений до ПКУ для звільнення постачання товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання коронавірусної хвороби (COVID-19). Доки у Переліку №224 були тільки товари медичного призначення, жодних запитань не виникало. Усі платники ПДВ, які ввозили або постачали ці товари, застосовували пільгу і не нараховували ПДВ. При цьому байдуже, чи належать ці платники до сфери торгівлі ліками або до сфери охорони здоров’я. Зокрема, всі, хто продавав і продає маски та засоби гігієни, застосовують пільгу з ПДВ.

По-друге, з 11.11.2022 р. до «ковідного» Переліку №224 Кабмін уніс електротовари, які стали конче потрібні бізнесу і населенню в умовах тимчасових вимикань електроенергії. І тут у деяких платників ПДВ виникли сумніви щодо того, чи діє ця «ковідна» пільга для електротоварів, адже вони не є «необхідними для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)». Звісно, можна говорити, що стабільна наявність електроенергії знижує ризики захворювання на COVID-19, але ж насправді це не серйозний аргумент.

Цей вчинок Кабміну, який включив генератори та інші електротовари до Переліку №224, можна пояснити тим, що питання звільнення від ПДВ ввезення та постачання електротоварів було нагальне. Не було часу чекати, поки ВРУ внесе зміни до ПКУ та поки вони наберуть чинності, адже це тривалий процес. Наразі є «ковідна» пільга в ПКУ, є відповідний перелік пільгових товарів, тож можна оперативно включити до нього необхідну групу товарів. Тож, на нашу думку, не слід упереджено ставитися до електротоварів у Переліку №224, а тому потрібно застосовувати пільгу з ПДВ і до них.

Проте наразі ми не маємо чіткої позиції податківців щодо звільнення електротоварів за Переліком №224, а маємо лише одну фразу у коментованому роз’ясненні про те, що звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення та/або операції з постачання товарів (у тому числі [тобто не тільки] лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України. Бажано, щоб податківці прокоментували, яким чином пов’язані між собою електротовари та антиковідні заходи, або запевнили нас, що вони не будуть на цьому наголошувати.

За загальним правилом, товари, що містяться в Переліку №224, звільняються від оподаткування незалежно від того, хто продає ці товари. Будь-який платник ПДВ, який здійснює ввезення або постачання на митній території України товарів з Переліку №224, зобов’язаний застосовувати пільгу з ПДВ. Відповідно до п. 30.4 ПКУ, платники ПДВ не мають права відмовитися від пільг з ПДВ, що визначені нормами ПКУ, тому всі платники, що реалізують товари, які містяться у Переліку №224, зобов’язані застосовувати пільгу і продавати такі товари без ПДВ.

Навіть якщо постачальник продасть покупцю — платнику ПДВ електротовари з Переліку №224 з ПДВ та зареєструє на покупця податкову накладну з ПДВ за ставкою 20%, такий покупець буде змушений нарахувати податкові зобов’язання за пп. «б» п. 198.5 ПКУ. Тобто скористається податковим кредитом, проте одночасно матиме скоригувати його податковим зобов’язанням.

Нормативна база

  • Закон №922 — Закон України від 25.12.2015 р. №922-VIII «Про публічні закупівлі».
  • Основи законодавства про охорону здоров’я — Закон України від 19.11.1992 р. №2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров’я».
  • Перелік №224 — Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 р. №224.
  • Постанова №216 — Постанова КМУ від 07.03.2022 р. №216 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них».
  • Постанова №250 — Постанова КМУ від 11.03.2022 р. №250 «Про затвердження переліку спеціалізованих організацій, які здійснюватимуть закупівлі товарів і послуг у 2022 році».
  • Постанова №928 — Постанова КМУ від 19.08.2022 р. №928 «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. №338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236».

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру