• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано Закон про медіа

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 31.12.2022 через три місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про медіа».

Закон спрямований на забезпечення реалізації права на свободу вираження поглядів, права на отримання різнобічної, достовірної та оперативної інформації, на забезпечення плюралізму думок і вільного поширення інформації, на захист національних інтересів України та прав користувачів медіа-сервісів, регулювання діяльності у сфері медіа відповідно до принципів прозорості, справедливості та неупередженості, стимулювання конкурентного середовища, рівноправності і незалежності медіа.

Крім того, Закон визначає правовий статус, порядок формування, діяльності та повноваження Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

У фаховій пресі новоприйнятий Закон називають скандальним. Захисники цього Закону називають його євроінтеграційним, натомість критики стверджують, що під маскою євроінтеграційності в Закон протягли безліч шкідливих положень, скасування яких потребуватиме багато часу і зусиль.

Також цей Закон вносить зміни до величезної кількості інших законів, навіть на перелічення яких тут не вистачить місця.

Закон України від 13.12.2022 №2849-IX набирає чинності 31.03.2023, крім окремих положень


Взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг з ЄС наблизилось

!  Авторам електронних документів

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 31.12.2022 через рік з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації».

Підпункти 25 і 44 п. 64 розділу I Закону (зміни до статті 22 та розділу VII Закону про електронні довірчі послуги) набрали чинності з 01.01.2023.

Зокрема, у розділі VII Закону про електронні довірчі послуги з’явився новий пункт 6-1, відповідно до якого:

тимчасово, до взаємного визнання між Україною та Європейським Союзом електронних довірчих послуг, як виняток з положень частини першої статті 38 цього Закону, визнати в Україні:

1) результати надання кваліфікованих електронних довірчих послуг, що надаються кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, відомості про яких та про кваліфіковані електронні довірчі послуги, які вони надають, внесені до Довірчого списку держави — члена Європейського Союзу або держави — члена Європейської асоціації вільної торгівлі (далі — європейські кваліфіковані надавачі);

2) статус європейських кваліфікованих надавачів, що прирівнюється до статусу кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг згідно із цим Законом;

3) статус засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки, що використовуються європейськими кваліфікованими надавачами при наданні електронних довірчих послуг та внесені до списку сертифікованих засобів для створення кваліфікованого електронного підпису, який веде Європейська комісія відповідно до статті 31 Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) №910/2014 від 23 липня 2014 року про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС, що прирівнюється до статусу засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки відповідно до цього Закону;

4) перелік довірчих списків держав — членів Європейського Союзу, інформацію про які публікує Європейська Комісія відповідно до частини четвертої статті 22 Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) №910/2014 від 23 липня 2014 року про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС.

Закон України від 01.12.2022 №2801-IX набере чинності 31.12.2023


Промпаркам компенсують витрати на приєднання до інженерно-транспортних мереж

!  Індустріальним паркам

Кабмін затвердив Порядок надання компенсації витрат ініціаторам створення індустріальних (промислових) парків — суб’єктам господарювання, керуючим компаніям та учасникам індустріальних (промислових) парків на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж.

Компенсація витрат заявників на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж за рахунок коштів державного бюджету надається Мінекономіки відповідно до цього Порядку в межах видатків, передбачених у законі про Держбюджет на відповідний рік, за кожний вид підключення або приєднання до інженерно-транспортних мереж в одному індустріальному (промисловому) парку лише один раз.

Компенсація за рахунок коштів місцевого бюджету надається Радою міністрів АРК, місцевою держадміністрацією або органом місцевого самоврядування з урахуванням положень цього Порядку.

Компенсація за рахунок коштів з інших джерел, не заборонених законом, надається відповідно до законодавства.

Компенсації підлягають до 100% вартості витрат (без ПДВ) заявника на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, а саме:

системи передачі або систем розподілу електричної енергії (крім приєднання до електричних мереж малих систем розподілу);

загальної мережі залізниць;

мереж газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення, розташованих за межами території індустріального (промислового) парку;

інфраструктури електронних комунікаційних мереж, розташованої за межами території індустріального (промислового) парку.

Загальний обсяг компенсації з усіх джерел не може перевищувати 100% вартості витрат.

Постанова КМУ від 03.01.2023 №10 чинна з 10.01.2023


КМУ дозволив платити нерезидентам роялті за сорти рослин, породи тварин

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміну до переліку послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів (додаток до постанови КМУ від 24.02.2022 №153).

Перелік доповнено новою позицією — роялті (ліцензійний збір) за право на використання сорту рослин, породи тварин.

Постанова КМУ від 06.01.2023 №12 чинна з 07.01.2023


Діють зміни до Типового договору оренди захисних споруд цивільного захисту

!  Орендарям захисних споруд

Кабмін вніс зміни до Типового договору оренди захисних споруд цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 10.03.2017 №138.

Зокрема, виключено абз. 2 п. 37, яким передбачалося, що договір розривається у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях режимів воєнного, надзвичайного стану, встановлення для єдиної державної системи цивільного захисту у повному обсязі або окремих її територіальних підсистем режиму надзвичайної ситуації, початку особливого періоду.

Водночас Типовий договір доповнено новим пунктом 37-1, відповідно до якого договір розривається в односторонньому порядку в разі:

порушення орендарем вимог Порядку використання у мирний час захисних споруд цивільного захисту для господарських, культурних і побутових потреб;

невиконання орендарем вимог, визначених Кодексом цивільного захисту, щодо приведення в готовність захисних споруд, що перебувають у державній або комунальній власності, до прийому населення в разі приведення єдиної державної системи цивільного захисту, її складових у режим підвищеної готовності, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного стану та в особливий період;

відмови орендаря від звільнення на вимогу орендодавця захисної споруди (її частини), що перебуває в державній або комунальній власності, від майна третіх осіб у разі настання вищезазначених випадків.

Постанова КМУ від 06.01.2023 №20 чинна з 07.01.2023


До споживачів імпортованої електроенергії графіки відключень не застосовують

!  Споживачам електроенергії

Кабмін затвердив Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 в умовах правового режиму воєнного стану в Україні.

Положення застосовується до таких учасників ринку електричної енергії, як оператор системи передачі, оператори систем розподілу, електропостачальники, споживачі (крім побутових).

Під час отримання від оператора системи передачі команди на застосування графіків погодинного відключення електроенергії та/або обмеження споживання електричної енергії оператор системи розподілу повинен попередити оператора системи передачі про наявність споживачів, на яких здійснюватиметься постачання імпортованої електричної енергії, та про величину їх споживання імпортованої електроенергії і не застосовувати до таких споживачів зазначені графіки. Однак за наявності дводенної заборгованості з оплати імпортованої електроенергії до таких споживачів знову застосовуватимуть графіки погодинного відключення електроенергії, обмеження споживання електричної потужності, графіки аварійного відключення. Також підставою для відновлення застосування цих заходів є «недотримання основним споживачем графіків відключень його субспоживачами».

Постанова КМУ від 03.01.2023 №1 чинна з 04.01.2023 до 30.04.2023


Порядок страхових виплат у разі нещасного випадку на виробництві

!  Працедавцям і працівникам

Кабмін затвердив Порядок здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Відповідно до Порядку страхові виплати здійснюються щомісяця:

1) потерпілому — з дня втрати працездатності внаслідок нещасного випадку або з дати встановлення професійного захворювання;

2) особам, які мають право на страхові виплати у зв’язку із смертю годувальника, — з дня смерті потерпілого, але не раніше дня виникнення права на страхові виплати.

Одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією стійкої втрати професійної працездатності, а в разі смерті потерпілого — у місячний строк з дня його смерті особам, які мають на це право.Страхові виплати здійснюються виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача страхової виплати в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання одержувача страхової виплати.

Постанова КМУ від 30.12.2022 №1467 чинна з 01.01.2023


Гранти на тепличні господарства — зміни в порядку прийняття рішень

!  Тепличним господарства

Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Порядку прийняття рішення Мінагрополітики про надання гранту для створення або розвитку тепличного господарства, затвердженого наказом Мінагрополітики від 12.07.2022 №449.

Серед іншого передбачено, що проєкт модульної теплиці має бути підписаний особою, яка його розробила.

Також внесено зміну до додатка 1 «Форма відповідності критеріїв для створення або розвитку тепличного господарства» і викладено в новій редакції додаток 2 «Вимоги до критеріїв для створення або розвитку тепличного господарства».

Хоча наказ ще не опублікований, до нього вже внесено деякі зміни наказом Мінагрополітики від 04.01.2023 №16.

Наказ Мінагрополітики від 28.12.2022 №1073
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.01.2023 офіційно не опублікований


Зміни в поряду складання та подання звітності комунальними підприємствами

!  СГ сфери комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до своєї Постанови від 31.05.2017 №717 «Про затвердження Правил організації звітності, що подається суб’єктами господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Змінами передбачено вдосконалення порядку складання та подання форм звітності.

Постанова НКРЕКП від 27.12.2022 №1850 чинна з 03.01.2023


Ще одна форма звіту

!  Виробникам моторних ТЗ

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України затвердило форму звіту про цільове використання товарів, що ввозяться на митну територію України для використання вітчизняними підприємствами у промисловому виробництві моторних транспортних засобів товарної підпозиції 8701 20 (виключно сідельних тягачів для автомобільних напівпричепів) та товарних позицій 8702 — 8705 згідно з УКТ ЗЕД.

Зазначений звіт підприємства мають подавати щокварталу до 20 числа наступного місяця до Мінстратегпрому та Держмитслужби.

Наказ Мінстратегпрому від 08.12.2022 №182
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.01.2023 офіційно не опублікований


Оновлено форму Програми створення виробничих потужностей і робочих місць

!  Виробникам моторних ТЗ

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України затвердило:

форму Програми створення (модернізації) виробничих потужностей і робочих місць;

Порядок розроблення Програми створення (модернізації) виробничих потужностей і робочих місць.

Підприємство подає до Мінстратегпрому розроблену ним Програму в трьох примірниках.

Мінстратегпром розглядає запропоновану суб’єктом господарювання Програму та затверджує її у 30-денний строк або відмовляє у затвердженні згідно з Порядком визначення товарів, що ввозяться на митну територію України для використання у промисловому виробництві моторних транспортних засобів.

Рішення про затвердження Програми оформлюється наказом Мінстратегпрому.

Наказ Мінстратегпрому від 14.11.2022 №165
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.01.2023 офіційно не опублікований


Підстави для позапланових перевірок у сфері законодавства про харчові продукти

!  Харчовикам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану.

Такими підставами є:

подання суб’єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу держнагляду (контролю) про здійснення заходу держнагляду (контролю) за його бажанням;

звернення фізособи (фізосіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності);

доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Наказ Мінагрополітики від 03.01.2023 №5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.01.2023 офіційно не опублікований


Зміни в Правилах пожежної безпеки в енергетичній галузі

!  Енергетикам

З метою спрощення бізнес-процесів суб’єктів господарювання Міністерство енергетики України внесло зміни до Правил пожежної безпеки в компаніях, на підприємствах та в організаціях енергетичної галузі України, затверджених наказом Мінвуглеенерго від 26.09.2018 №491.

Змінами передбачено можливість ведення журналів, визначених цими Правилами, в електронній формі.

У разі ведення журналу в електронній формі роботодавець забезпечує проставлення підписів у журналі шляхом накладання КЕП.

Наказ Міненерго від 21.12.2022 №425
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.01.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру