• Посилання скопійовано

Єдиний перелік ТОТ від Мінреінтеграції

Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309 затверджено єдиний перелік ТОТ і районів бойових дій. Тож тепер можна користуватися податковими пільгами на час війни та спецправилами для підтвердження неможливості вивезення первинки з таких територій.

Нагадаємо, що на період воєнного стану і протягом певного часу після його завершення платники можуть бути тимчасово звільнені від нарахування податків на нерухоме майно, землю та екологічного податку. Проте ці норми застосовуються до підприємств, розміщених на територіях, на яких ведуться або велися раніше бойові дії, та/або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф.

Перелік таких територій мав визначити Кабмін. І 6 грудня він нарешті це рішення прийняв. Але не так, як всі очікували. Замість окремого документа КМУ вирішив прийняти постанову, якою визначено механізм формування єдиного для всіх переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією.

А ДПС уже наголошувала, що з 25 грудня у платників податків з’явиться можливість скористатися спецправилами для підтвердження неможливості вивезення первинки у зв’язку з її перебуванням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на ТОТ.

Окремо податківці підкреслювали, що після затвердження та офіційного оприлюднення нового переліку території бойових дій і ТОТ платники податків зможуть скоригувати свої податкові зобов’язання.

Проте перелік від Мінреінтеграції з’явився щойно 27 грудня — саме тоді в «Офіційному віснику» офіційно опубліковано наказ Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 р. №309, яким затверджено перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією. Тож саме з 27 грудня можна подавати уточнювальні декларації.

Подробиці від Мінреінтеграції

На основі Переліку №309 внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Перелік не є фіксованим — він регулярно актуалізується.

Території, які зазначаються у переліку, поділяються на території, які окуповані російською федерацією, і території, на яких ведуться (велися) бойові дії. Своєю чергою, території, на яких ведуться (велися) бойові дії, поділено на території можливих бойових дій і території активних бойових дій.

Також до переліку ретроспективно включено території, на яких велися бойові дії та які були тимчасово окуповані з 24 лютого 2022 р. і на яких бойові дії або тимчасова окупація завершилися.

Таким чином, до нового переліку увійшли території Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей і м. Києва.

Додатково повідомляємо, що право на виплати мають особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку як території:

1) можливих бойових дій;

2) активних бойових дій;

3) окуповані російською федерацією, на яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації російською федерацією та які вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованими російською федерацією.

Якщо ви зареєстровані в якійсь із зазначених областей, але вашої території немає у цьому переліку, радимо звернутися до своєї військової адміністрації (особисто або через «гарячу лінію») й уточнити інформацію.

Звертаємо увагу, що затверджений перелік застосовуватиметься, зокрема, для організації виплат внутрішньо переміщеним особам, проведення приватизації державного майна, спрощеного вступу до закладів освіти, обмеження та відновлення доступу до публічних електронних реєстрів тощо.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру