• Посилання скопійовано

Суть справи

Мобінг — новий виклик для роботодавців
З 11.12.2022 набрав чинності Закон №2759 (див. «ДК» №3/2023), яким запроваджено поняття «мобінгу (цькування)» та визначено обов’язки роботодавця для запобігання подібним явищам у трудовому колективі. Які це обов’язки та що має робити працівник у разі мобінгу, ми постаралися максимально докладно описати у цій статті.

Заявка на поповнення залишку пального
Розглянемо підстави й особливості складання платником акцизного податку Заявки на поповнення (коригування) залишку пального.

Індексація-2023: бути чи не бути?
Чи справді скасували індексацію у 2023 році? Чи можна й надалі платити індексацію за домовленістю між роботодавцем та працівниками? Чи можна не платити індексацію, яку заборгували у 2022 році?

Облік доходів/витрат ФОПами ІІІ групи ЄП
Мінфін затвердив типову форму обліку доходів і витрат ФОПами — платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, та Порядок її ведення.

Звільнення за станом здоров’я: нові правила
Які документи підтверджують невідповідність посаді за станом здоров’я? Що має зробити в такому разі роботодавець і які права має працівник? Які нові правила діють для такої ситуації у 2023 році?

Кому і коли подавати фінзвітність за 2022 рік
Перш ніж розглянути складання річних форм фінансової звітності, ми вирішили нагадати про кілька правил, які має знати кожен бухгалтер. Кому, як і коли треба подавати цей звіт?

Єдиний перелік ТОТ від Мінреінтеграції
Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309 затверджено єдиний перелік ТОТ і районів бойових дій. Тож тепер можна користуватися податковими пільгами на час війни та спецправилами для підтвердження неможливості вивезення первинки з таких територій.

Несписаний податковий борг
Не сплачені протягом 1095 днів самостійно визначені у податковій декларації податкові зобов’язання є безнадійним податковим боргом та мають бути списані. Оскаржити відмову у списанні можна лише протягом 6 місяців*.

Резерв сумнівних боргів щодо покупців із ТОТ
Підприємство, платник податку на прибуток, має дебіторську заборгованість за товар, за який строк оплати не настав, на 40 тис. грн, а на 60 тис. грн за покупцями на тимчасово окупованій території (зв’язку з ними немає). На 60 тис. грн 31.12.2022 створили резерв сумнівних боргів. Чи правильно це? Як це вплине на оподаткування податком на прибуток?

Якщо позика прив’язана до інвалюти
Якщо в договорі визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті з фіксованим курсом, то сума до погашення (боргу) визначається у гривнях і за таким курсом. Змінити курс можуть лише сторони шляхом внесенням змін до договору*.

Відпустка демобілізованого працівника
Працівник мобілізований 27.02.2022. До 31.07.2022 йому виплачувався середній заробіток. 20.12.2022 його демобілізовано за віком. 21.12.2022 він приступає до роботи та хоче піти у щорічну відпустку. Як розрахувати середній заробіток для розрахунку відпусткових? Який період брати для розрахунку?

Кошти фізособи та ФОПа — чи розділяти?
ВС наголосив*, що порушення порядку відкриття банківського рахунку ФОПом є підставою для штрафу, а не визнання коштів на ньому підприємницькими. Проте позаяк виникає питання сплати податків, підтвердити джерело їх походження все ж таки доведеться.

Безоплатна передача між неприбутківцями
Неприбуткова організація (НО) безоплатно передає власні ОЗ, МШП іншій НО. Окреме майно повністю замортизоване (нульова залишкова вартість). Чи можна в документах на передачу зазначити ринкову (іншу договірну) вартість? Як відобразити в бухобліку?

Найкращий подарунок сезону
Підприємство планує передати безоплатно (подарувати) працівникам генератори та електроакумулятори для поліпшення соціально-побутових умов. Обладнання імпортоване з використанням пільги з ПДВ та мита. Передають обладнання частинами: листопад — 17 генераторів, грудень — 23 акумулятори. Які податкові наслідки цієї операції? Як її документально оформити?

Обережно: пластикові пакети!
Закінчився строк, протягом якого продавці могли використовувати надтонкі пластикові пакети. Тепер, якщо такі пакети буде виявлено під час перевірки, продавцеві загрожує істотний штраф. Але ця заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

До змісту номеру