• Посилання скопійовано

Безоплатна передача між неприбутківцями

Неприбуткова організація (НО) безоплатно передає власні ОЗ, МШП іншій НО. Окреме майно повністю замортизоване (нульова залишкова вартість). Чи можна в документах на передачу зазначити ринкову (іншу договірну) вартість? Як відобразити в бухобліку?

Чинними нормативними документами з бухгалтерського обліку це питання не врегульовано.

Як правило, під договірною вартістю мається на увазі вартість товару, послуги, яку згідно з договором покупець сплачує продавцеві.

Таким чином, якщо товар передається безоплатно, договірна вартість становить 0 грн. Тому і в документах на передачу треба зазначати вартість переданого товару (майна) — 0 грн.

Оскільки, як зазначено вище, чітко це питання чинними нормативними документами не визначено, воно вирішується на розсуд сторін — НО, яка передає майно, і НО, яка отримує майно.

Наприклад, у договорі на безоплатну передачу сторони можуть погодити, що в документах на передачу зазначаються ринкова чи інша вартість майна, первісна вартість, сума зносу, залишкова вартість.

Крім того, вартість, яка фігуруватиме в документах на передачу, може встановлюватися в наказі керівника НО. Наприклад, керівник може зазначити в наказі: «…Передати майно за договірною вартістю (50% первісної)…» тощо.

Але незалежно від того, яка вартість фіксуватиметься в первинних документах, безоплатну передачу майна в бухгалтерському обліку НО, яка передає майно, відображає згідно з положеннями стандартів бухобліку.

Наприклад, згідно з п. 33 НП(С)БО 7 об’єкт основних засобів вилучають із активів (списують з балансу) у разі його вибуття внаслідок безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

Залишкову вартість такого об’єкта основних засобів списують у дебет субрахунку 976. Те саме стосується безоплатної передачі малоцінних необоротних матеріальних активів.

Таким чином, безоплатну передачу основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів відображають проведеннями:

— Д-т 13 К-т 10, 11 — на суму нарахованого зносу;

— Д-т 976 К-т 10, 11 — на залишкову вартість (якщо вона є; для повністю замортизованого об’єкта основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів цього проведення не буде).

Якщо безоплатно переданий об’єкт основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів придбано (отримано) за рахунок цільового фінансування і щодо цього об’єкта не повністю визнано дохід від цільового фінансування, то під час безоплатної передачі потрібно визнати такий дохід:

— Д-т 48, 69 К-т 745.

Якщо безоплатно передаються МШП, які були в експлуатації НО, то слід зазначити, що такі предмети під час передачі в експлуатацію списуються з балансу і надалі здійснюється тільки їх оперативний кількісний облік у відповідній відомості.

Це означає, що в разі безоплатної передачі таких МШП у бухгалтерському обліку жодних проведень не роблять. Водночас передані МШП списують з оперативного кількісного обліку.

Якщо ж МШП значаться на балансі на субрахунку 22 і не передавалися у використання, то їх безоплатну передачу відображають проведенням:

— Д-т 949 К-т 22.

Якщо безоплатно переданий об’єкт МШП придбано за рахунок цільового фінансування і щодо цього об’єкта не визнано доходу від цільового фінансування, то під час безоплатної передачі потрібно визнати такий дохід:

— Д-т 48, 69 К-т 718.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру