• Посилання скопійовано

Облік доходів/витрат ФОПами ІІІ групи ЄП

Мінфін затвердив типову форму обліку доходів і витрат ФОПами — платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, та Порядок її ведення.

Ще з 1 січня 2022 року Законом №1914 було внесено зміни до п. 296.1 ПКУ. Згідно з ними фізособи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені Мінфіном. Про це ми докладно розповіли.

При цьому у нормі зазначено, що ФОПи — платники єдиного податку III групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності. Облік доходів та витрат можна вести в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

До затвердження нової форми ФОПи — платники ЄП, які є платниками ПДВ, вели книгу обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів і витрат.

Наказом №405 затверджено типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізособами-«єдинниками» ІІІ групи, які є платниками ПДВ, та Порядок її ведення.

Цей наказ набрав чинності з дня його опублікування в «Офіційному віснику України» — 03.01.2023. Тобто з 3 січня вже треба вести облік доходів і витрат у новій формі. На жаль, так, перші два дні цього року потрапляють ще до старої книги обліку. Проте в новій книзі записи треба буде вести наростаючим підсумком.

Увага: перехідне правило!

У разі ведення нової типової форми протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня типова форма залишається у платника податку.

Загальні правила

Типова форма ведеться на вибір платника податку в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Якщо платник податку обрав ведення типової форми в паперовому вигляді, записи у ній виконує розбірливо, кульковою ручкою темного кольору. Виправлення вносить шляхом нового запису (з відображенням від’ємного або додатного значення), який засвідчує своїм підписом.

Якщо платник податку веде облік доходів і витрат в електронному вигляді, він зобов’язаний вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронній формі через е-кабінет слід мати відповідний ЕЦП. Після його отримання платник здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат безкоштовно.

У типовій формі, яка ведеться в електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету, допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або додатне значення.

Записи у типовій формі виконують за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо.

Типова форма зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому зроблено останній запис.

Дані типової форми платник податку заповнює у гривнях із копійками та використовує для заповнення декларації.

Якщо платник податку веде облік доходів і витрат в е-вигляді, він зобов’язаний на вимогу ДПС надати засвідчену належним чином електронну копію обліку доходів і витрат або паперову копію оригіналу електронного документа обліку доходів і витрат.

І ще. Платники податку не включають до витрат і доходів суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

Порядок ведення обліку доходів

Платник податку вносить до типової форми відомості, за якими здійснюється облік доходів і витрат, у такому порядку: на першому аркуші типової форми зазначає: прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серію (за наявності) або номер паспорта (для осіб, які за релігійними переконаннями відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають позначку в паспорті).

У розділі I «Доходи» типової форми:

— у графі 1 зазначають дату запису. Записи ведуть у хронологічному порядку;

— у графах 2 — 7 відображають дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставкою, визначеною підпунктом 1 пункту 293.3 ПКУ, без податку на додану вартість;

— у графі 2 — отриману суму коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі;

— у графі 3 — суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати;

— у графі 4 — скориговану суму доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги на суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги, що розраховується як різниця граф 2 і 3;

— у графі 5 — вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), наданих платникові податку згідно з договорами дарування та іншими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також вартість товарів, переданих платникові податку на відповідальне зберігання і використання ним;

— у графі 6 — суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

— у графі 7 — суму, отриману від реалізації власної сільськогосподарської продукції;

— у графі 8 — загальну суму доходу як суму граф 4, 5, 6 і 7;

— у графах 9 і 10 — вид та суму доходу, що оподатковується за ставкою 15% відповідно до підпунктів 1, 3, 4 пункту 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Кодексу.

Порядок ведення обліку витрат

У розділі II «Витрати» типової форми:

— у графі 1 зазначають дату запису. Записи ведуть у хронологічному порядку;

— у графах 2 і 3 — витрати, пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг) без податку на додану вартість, у тому числі суми, що сплачуються згідно з договором постачальникові (продавцю), за мінусом непрямих податків; суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), які не відшкодовуються платникам податку; транспортно-заготівельні витрати; інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг) і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою;

— у графі 4 — суму витрат на оплату праці у разі використання праці найманих осіб;

— у графі 5 — суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

— у графі 6 — суму витрат від виробництва власної сільськогосподарської продукції;

— у графі 7 — суму інших витрат, понесених у зв’язку з провадженням госпдіяльності платника податку, зокрема витрат на зв’язок, сплату орендних та комунальних платежів тощо;

— у графі 8 — загальну суму витрат на провадження господарської діяльності як суму граф 3, 4, 5, 6 і 7.

Нормативна база

  • Закон №1914 — Закон України від 30.11.2021 №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
  • Наказ №405 — Наказ Мінфіну від 30.11.2022 №405 «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, та Порядку її ведення».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру