• Посилання скопійовано

Заявка на поповнення залишку пального

Розглянемо підстави й особливості складання платником акцизного податку Заявки на поповнення (коригування) залишку пального.

Призначення Заявки

Заявка на поповнення (коригування) залишку пального (далі — Заявка)  використовується для внесення змін до ліміту (залишку пального) в електронній обліковій картці платника акцизу.

Форма Заявки

Обов’язкові поля (реквізити), які має містити Заявка, наведені в пп. 232.4.1 ПКУ.

Форма Заявки затверджена Наказом №729.

Її електронний шифр — J/F0209703.

Цим самим Наказом затверджено і Порядок заповнення Заявки — Порядок №729.

Це потрібно робити, якщо (див. п. 1 розд. VI Порядку №729):

1) виникає потреба поповнити обсяги залишків пального в системі електронного адміністрування реалізації пального, в тому числі у разі зміни умов оподаткування;

2) унаслідок зміни фізико-хімічних показників пального збільшується обсяг пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, у тому числі в разі одночасного зменшення обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;

3) є потреба змінити код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД з огляду на зміну цього показника в додатковій митній декларації, оформленій після дослідження проб (зразків) пального.

Перша підстава

Потреба поповнення виникає, якщо обсяг, визначений відповідно до п. 232.3 ПКУ, є меншим за обсяг пального АН та/або РК, які платник податку повинен зареєструвати в ЄРАН.

Тоді згідно з п. 231.6 ПКУ платник податку зобов’язаний перерахувати до бюджету суму коштів у розмірі акцизного податку за відповідний обсяг реалізованого пального, самостійно розрахованого за ставками, передбаченими пп. 215.3.1 або 215.3.4 ПКУ, та зареєструвати Заявку в СЕА РП.

СЕА РП забезпечує автоматичний облік у розрізі платників податку — розпорядників акцизних складів/акцизних складів пересувних за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (див. п. 232.1 ПКУ):

— обсягів пального, на які платники податку зареєстрували Заявки за рахунок коштів, сплачених до бюджету, в СЕА РП у розрізі акцизних складів/акцизних складів пересувних;

— сум сплаченого акцизного податку, за рахунок яких платники податку можуть зареєструвати Заявки.

Зареєструвати Заявку можна за умови (див. пп. 232.4.2 ПКУ):

— наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку, не менше ніж сума акцизного податку, розрахованого з обсягу пального у такій Заявці, — для обсягів пального, що оподатковуються акцизним податком;

— без наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку — для обсягів пального, що оподатковуються на умовах, установлених ст. 229 ПКУ, або не підлягають оподаткуванню, або звільняються від оподаткування.

Друга підстава

У разі зміни фізико-хімічних показників пального, якщо за одним кодом УКТ ЗЕД потрібно збільшити обсяги, а за іншим — зменшити, подають Заявку, в якій зазначають такі обсяги — на збільшення та зменшення (пп. 232.4.3 ПКУ).

Якщо суми акцизного податку на ці обсяги рівні, Заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без списання з облікової картки коштів сплаченого акцизного податку.

Якщо утворюється додатна різниця сум акцизного податку, Заявка оформляється на суму різниці та реєструється зі списанням з облікової картки коштів у розмірі такої різниці.

Якщо різниця акцизного податку від’ємна, Заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без повернення на облікову картку коштів сплаченого акцизного податку.

Третя підстава

У разі зміни коду товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД Заявку оформлюють із нульовою сумою акцизного податку (п. 2 розд. VI Порядку №729).

Загальні особливості складання Заявки

Вони визначені в ст. 232 ПКУ і в розділі VI Порядку №729.

Специфіка заповнення Заявки для різних випадків поповнення наведена в розділі VI Порядку №729 у:

п. 2 (збільшення обсягу пального за певним кодом згідно з УКТ ЗЕД з одночасним зменшенням обсягів пального за іншим кодом за УКТ ЗЕД);

п. 2, 4 (зміни коду пального згідно з УКТ ЗЕД у зв’язку зі зміною цих показників у додатковій митній декларації, оформленій після дослідження проб (зразків) пального);

п. 3 (у разі зміни умов оподаткування);

п. 5 (для приведення у відповідність даних СЕА РП щодо коду УКТ ЗЕД пального, що обліковується на акцизному складі / акцизному складі пересувному особи, яка здійснила ввезення (імпорт) пального на митну територію України, до таких даних, зазначених в додатковій митній декларації).

Вартісні показники Заявки (див. п. 7 р. VI Порядку №729):

— ставка акцизного податку — в одиницях виміру, визначених пп. 215.3.4 ПКУ (євро за 1000 літрів);

— курс НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому подано заявку, — у гривнях із копійками (6 десяткових знаків після коми);

— сума акцизного податку — у гривнях із копійками (з округленням до двох десяткових знаків після коми).

Хто подає Заявку

Хто подає Заявку в разі зберігання пального: власник пального чи розпорядник акцизного складу, на якому зберігається пальне?

Податкова відповіла на це запитання в ЗІР, підкатегорії 114.11.04. Заявку може подати виключно платник акцизного податку — розпорядник акцизного складу, на якому зберігається пальне, тому що СЕА РП забезпечує автоматичний облік у розрізі платників акцизного податку — розпорядників акцизних складів/акцизних складів пересувних за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (див. п. 29 Порядку №408).

Реквізити «шапки» Заявки

У верхній лівій частині ставлять «Х» у полі однієї з чотирьох причин складання Заявки: поповнення, зміна умов оподаткування тощо (див. п. 8 р. VI Порядку №729).

Позначка у полі «Поповнення обсягів пального, отриманого до 01.07.2019 організацією системи Державного резерву» може зазначатися в Заявках, складених організацією системи Держрезерву тільки на підставі розпорядження (наряду) Державного агентства резерву України на відпуск матеріальних цінностей та в межах залишків такого пального станом на 01.07.2019.

У верхній правій частині «Х» ставлять у полі «основна» або «коригуюча» (див. п. 9 р. VI Порядку №729).

Поле «основна» може позначатися в Заявках позначкою «Х» у будь-якому полі верхньої лівої частини.

Про особливості коригування поданої та зареєстрованої Заявки розповімо наприкінці статті.

Порядковий номер

Правила зазначення номера наведені в п. 6 і 7 р. І Порядку №729:

— має містити лише цифрові значення (не має містити літер чи інших символів);

— зазначається цифровий номер, який відповідає послідовному номеру такого документа, складеного платником податку протягом певного періоду (наприклад, місяця, кварталу, року);

— не може починатися з «0»;

— у клітинках, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються;

— за однією датою не може бути Заявок з одним номером.

Особа (платник податку)

Зазначають реквізити такої особи (див. таблицю) — найменування, податковий номер або дані паспорта, ознаку джерела податкового номера (наведена у примітці 1 до цього реквізиту у формі Заявки), код філії (якщо Заявку складає філія) (див. п. 13 р. VI Порядку №729).

Таблиця

Реквізити особи (платника податку)

Особа Найменування Податковий номер або дані паспорта Ознака джерела податкового номера
Юрособа, постійне представництво Повне або скорочене Код ЄДРПОУ 1
Фізособа П. І. Б. РНОКПП або серія (за наявності) та номер паспорта (зазначають ФОПи, які мають позначку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта) 2 (для РНОКПП) або 4 (для паспорта)
Відповідальні особи за договорами про спільну діяльність Назва договору, найменування уповноваженої особи Реєстраційний обліковий номер, наданий такій особі під час взяття на облік договору 3

Реквізити додаткової митної декларації

Зазначають реквізити додаткової митної декларації, оформленої після дослідження проб (зразків) пального, в якій змінено код УКТ ЗЕД пального, зафіксований у тимчасовій митній декларації, на підставі якої ввезено пальне (див. п. 15 р. VI Порядку №729):

— зазначені у графі 1 митної декларації літерний код напряму переміщення, код митного режиму та літерний код типу декларації — згідно з Класифікатором типів декларацій (перші два коди) і Класифікатором митних режимів (третій), які затверджені Наказом №1011;

— дату декларації;

— номер декларації.

Ці реквізити заповнюють, якщо у верхній лівій частині позначка «Х» поставлена в полі «Зміна коду УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією».

Акцизний склад. Акцизний склад пересувний

Зазначають реквізити складу, на якому виникає потреба поповнити обсяги залишків пального.

Двосимвольний код типу транспортного засобу — згідно з Класифікатором видів транспорту, затвердженим Наказом №1011.

Реквізити табличної частини Заявки

Графа 1. Порядковий номер

За кожним кодом пального згідно з УКТ ЗЕД заповнюють один рядок таблиці (див. п. 17 р. VI Порядку №729).

У Заявках з позначеним полем у верхньому лівому куті «Поповнення (коригування) обсягів пального»:

— можуть бути заповнені декілька рядків таблиці — якщо «Х» у верхньому правому куті документа поставлено у полі «основна»;

— може бути заповнений лише один рядок таблиці — якщо «Х» у верхньому правому куті документа поставлено у полі «коригуюча».

У Заявках з позначеним полем «Поповнення обсягів пального, отриманого до 01.07.2019 організацією системи Державного резерву» може бути заповнено лише один рядок таблиці.

У Заявках з позначеним полем «Зміна умов оподаткування» або полем «Зміна коду УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією» можуть бути заповнені лише два рядки таблиці.

Графа 2. Умови оподаткування

Ознака умов оподаткування (цифровий код з «1» до «8») наведена у виносці 2 до Заявки (див. пп. 2 п. 18 р. VI Порядку №729).

Для інших операцій, не зазначених під кодом з «1» до «8», ставлять цифру «0». Тільки «0» може стояти у Заявці, складеній організацією системи Держрезерву.

Ознака «7» може бути зазначена тільки виробниками скрапленого газу.

Не подаються Заявки:

— складені відповідно до п. 29 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, після закінчення терміну, визначеного цим пунктом 29, а саме 20 січня 2020 року;

— складені відповідно до п. 45 Порядку №408, після закінчення терміну, визначеного цим пунктом 45, а саме 19 липня 2019 року.

Також не коригують показників Заявок, поданих відповідно до п. 29 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ та п. 45 Порядку №408.

У Заявках з позначеним полем «основна» та в яких заповнено більше ніж один рядок, у всіх рядках таблиці у графі 2 ставлять однакову ознаку щодо умов оподаткування, якщо в лівій частині документа «Х» поставлено:

— або в полі «Поповнення (коригування) обсягів пального»;

— або в полі «Зміна коду УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією».

У Заявках із позначеним полем «Зміна умов оподаткування» у другому рядку таблиці у графі 2 ставлять іншу ознаку щодо умов оподаткування, ніж ознака, зазначена у цій графі в першому рядку таблиці.

Графа 3. Код товару згідно з УКТ ЗЕД

Ставлять код УКТ ЗЕД 10 знаків, а для скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану — умовний код 2711 00 00 00.

Графа 4. Опис пального згідно з УКТ ЗЕД

Опис наводять так, як зазначено в УКТ ЗЕД.

Обсяг реалізованого пального:

графа 5 — у кг;

графа 6 — у літрах, приведених до температури 15° C.

Зменшення показують зі знаком «-», поповнення — з «+».

У Заявках із позначеними полями «Поповнення (коригування) обсягів пального» та «основна»:

— значення зі знаком «+» проставляють лише в першому рядку таблиці;

— зі знаком «-» — у будь-якому іншому рядку, крім першого (за потреби).

У Заявках із позначеними полями «Поповнення (коригування) обсягів пального» та «коригуюча» заповнюють лише перший рядок таблиці, зі знаком «-».

У Заявках із позначеними полями «Поповнення обсягів пального, отриманого до 01.07.2019 організацією системи Державного агентства резерву» та «основна» заповнюють лише перший рядок таблиці, зі знаком «+».

У Заявках із позначеними полями «Зміна умов оподаткування» або «Зміна коду УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією»:

— значення зі знаком «-» наводять лише в першому рядку таблиці;

— зі знаком «+»— лише у другому рядку таблиці.

Графа 7. Ставка акцизного податку, встановлена пп. 215.3.4 ПКУ, в євро

Реалізуючи бензини авіаційні або паливо для реактивних двигунів без видання податкового векселя відповідно до п. 229.8 ПКУ (з ознакою щодо умов оподаткування «0»), ставку акцизного податку застосовують із застосуванням підвищувального коефіцієнта 10. А в разі видачі податкового векселя (з ознакою щодо умов оподаткування «3») — без підвищувального коефіцієнта 10.

Графа 8. Курс НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація пального, грн

Цей показник залишається незмінним протягом кварталу.

Графа 9. Сума акцизного податку, грн (-) (+)

Обчислюють за формулою: гр. 9 = гр. 6 х гр. 8 х (гр. 7 : 1000).

Причому в графі 9 буде 0 грн, якщо Заявки складені:

— або з ознакою щодо умов оподаткування або «1», або «2», або «4», або «5», або «6», або «7», або «8»;

— організацією системи Державного резерву (в передбаченому формою такої заявки полі проставлено «Х»), з ознакою щодо умов оподаткування «0»;

— з позначеним полем «Зміна коду УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією», незалежно від ознаки щодо умов оподаткування.

Суму (додатне значення) внесених до графи 9 показників (з урахуванням відповідних знаків («+», «-») переносять до рядка «Загальна сума акцизного податку». Якщо отримано від’ємне значення, то до цього рядка записують цифру «0».

Реалізація важких дистилятів та біодизелю, замовником яких є МОУ

Дивимося відповідь податкової на запитання в ЗІР, підкатегорія 114.11.03: «Які особливості складення акцизних накладних при реалізації важких дистилятів та біодизелю у період дії воєнного, надзвичайного стану, замовником яких згідно з умовами договору є Міністерство оборони України, та заявок на поповнення (коригування) залишку такого пального?».

Податкова відповідає, що до внесення змін до форми Заявки у ній зазначають:

— умову оподаткування — «3»;

— цифру «0» у графах 7 та 9.

Але тут ідеться про пільгу, наведену в п. 44 і 45 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ.

Коригування раніше поданої Заявки

Для коригування показників раніше поданої і зареєстрованої Заявки складають нову Заявку, яку заповнюють у порядку, наведеному вище, з урахуванням таких особливостей.

Поле «коригуюча» у верхній правій частині може позначатися тільки у Заявці з позначкою «Х» у полі «Поповнення (коригування) обсягів пального» верхньої лівої частини. Водночас у такій Заявці зазначають реєстраційний номер в СЕА РП, порядковий номер та дату Заявки, показники якої коригуються.

Якщо коригуються показники Заявки із позначкою «Х» в інших полях верхньої лівої частини, то у верхній правій частині потрібно ставити позначку у полі «основна». В такій Заявці не заповнюють реєстраційний номер, порядковий номер та дату Заявки, показники якої коригуються.

Якщо складають нову Заявку для коригування Заявки з позначкою «Х» у полі «коригуюча» правої верхньої частини, в такій коригуючій Заявці потрібно позначати поле «основна» правої верхньої частини.

Якщо коригують показники раніше складеної Заявки, не допускається виправлення даних Заявки, що коригується:

— дати складення, порядкового номера та реєстраційного номера в СЕА РП;

— реквізитів акцизного складу / акцизного складу пересувного.

Дивимося відповідь податкової на запитання в ЗІР, підкатегорія 114.11.04: «Який порядок виправлення помилок в графах «Акцизний склад»/«Акцизний склад пересувний» у зареєстрованих заявках на поповнення (коригування) залишку пального?».

Податкова пише, що для виправлення помилок складають нову Заявку, в якій у верхній правій частині документа ставлять «Х» у полі «коригуюча».

У табличній частині такої Заявки заповнюють лише перший рядок таблиці, в якому:

— зазначають від’ємне значення обсягу пального, що було наведено в Заявці, яка потребує виправлення (зі знаком «-»);

— додатне значення обсягу пального (зі знаком «+») не зазначають.

Така коригуюча Заявка в повному обсязі сторнує обсяг пального, зазначений у Заявці, яка потребує виправлення. Після скасування показників платник складає нову Заявку з правильними реквізитами та показниками.

Згідно з пп. 232.4.4 ПКУ, виявивши помилки у зареєстрованій Заявці, платник податку має право у межах 365 днів зареєструвати коригування до неї в межах додатного значення показника ∑ АНакл, визначеного відповідно до п. 232.3 ПКУ. При цьому таке коригування до Заявки слід відображати у декларації з акцизного податку за період, в якому відбулося коригування.

Нормативна база

  • Наказ №729 — Наказ Мінфіну від 27.11.2020 №729 «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового».
  • Наказ №1011 — Наказ Мінфіну від 20.09.2012 №1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій».
  • Порядок №408 — Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 №408.
  • Порядок №729 — Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджений наказом Мінфіну від 27.11.2020 №729.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру