• Посилання скопійовано

Облік та ПДВ у комітента при дропшипінгу

Постачальник (комітент) і продавець (комісіонер) продають товар за умовами дропшипінгу. Продавець продає товар, отримуючи кошти від покупців і перераховуючи за мінусом своєї винагороди постачальникові. А постачальник доставляє товар безпосередньо покупцям, минаючи продавця. Які бухгалтерські проведення у постачальника (комітента) на послуги доставки? На кого комітенту складати ПН?

Дропшипінг

Дропшипінг (пряма доставка) — це різновид інтернет-торгівлі, яка має такі особливості:

— продавець продає товар від власного імені покупцеві;

— продавець купує товар у постачальника тільки після того, як покупець оплатить цей товар;

— доставляє товар покупцеві постачальник власним коштом, минаючи склад продавця;

— кошти за проданий товар надходять постачальникові від продавця.

Оформлюють дропшипінг договором комісії, за яким комітентом виступає постачальник, а комісіонером, який продає товар від власного імені, — продавець.

Бухгалтерський облік комітента

Продаж товару відображають у загальному порядку, прийнятому для продажу товару: дохід показують на субрахунку 702, собівартість проданого товару — на субрахунку 902.

Якщо товар продає виробник, дохід показує на субрахунку 701, собівартість — на субрахунку 901.

Щодо витрат на доставку: якщо згідно з договором комісії комітент має доставити товар покупцеві власним коштом і покупець не оплачує послуги доставки додатково, то такі витрати відносять до складу витрат на збут.

Про це прямо зазначено у п. 19 НП(С)БО 16: до складу витрат за збут включають витрати на транспортування, перевалку і страхування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) постачання.

На кого комітенту складати податкову накладну?

Дата збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими статтями 187 і 198 ПКУ (п. 189.4 ПКУ).

За умовами договору комісії продає товар (продукцію) покупцям саме продавець (комісіонер). Для комісіонера першою податковою подією є отримання коштів. Потім комісіонер перераховує кошти за товар (продукцію) комітентові. Тож для комітента першою подією також є отримання коштів. На дату такої першої події (отримання коштів) комітент (постачальник) і складає ПН.

ПН складає на комісіонера (продавця), тому що в межах договору комісії стороною договору для комітента є комісіонер. І за стандартним договором комісії саме йому передає товар. Щоправда, у межах дропшипінгу товар доставляється покупцям комітентом (постачальником). Але він робить це від імені комісіонера. Тож можна сказати, що товар передається комітентом комісіонеру.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру