• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Облік та ПДВ у комітента при дропшипінгу
Постачальник (комітент) і продавець (комісіонер) продають товар за умовами дропшипінгу. Продавець продає товар, отримуючи кошти від покупців і перераховуючи за мінусом своєї винагороди постачальникові. А постачальник доставляє товар безпосередньо покупцям, минаючи продавця. Які бухгалтерські проведення у постачальника (комітента) на послуги доставки? На кого комітенту складати ПН?

Розподіл загального МПЗ між громадами для платника ЄП IV групи
Як юрособи — платники ЄП IV групи визначають мінімальне податкове зобов’язання, якщо земельні ділянки розташовані у чотирьох ОТГ? Чи загальне МПЗ теж проставляється в додатках 3 пропорційно до площі?

Безоплатна передача товарів фізособі: що з оподаткуванням?
Підприємство надає на безоплатній основі товар фізособі. Які податки мають сплатити підприємство та фізособа? Які звіти подати?

Договір медичного обслуговування: що з оподаткуванням?
Підприємство уклало договір медобслуговування з медустановою на користь своїх працівників та членів їхніх родин (до 5 осіб) терміном на 1 рік. Оплата здійснюється з поточного рахунку підприємства за працівника (і членів його родини). Чи оподатковуються такі послуги ПДФО та ВЗ для працівників? Якщо так, то чи потрібно оподатковувати окремо дохід кожного члена родини? Чи застосовувати натуральний коефіцієнт? З якою ознакою доходу відображати у додатку 4ДФ? Як відображати таку виплату в декларації з податку на прибуток? Чи є це операційними витратами? Підприємство в поточному році перетнуло межу 40 млн — чи враховувати у звітності за 2023 рік податкові різниці?

Взаємозалік зустрічних вимог між договором ПФД та договором постачання: додаток 4ДФ
Як у додатку 4ДФ відобразити взаємозалік зустрічних вимог між договором поворотної фінансової допомоги та договором постачання?

Кредиторська заборгованість нерезидента — до власного капіталу: облік та податки
ТОВ — платник податку на прибуток має кредиторську заборгованість перед засновником-нерезидентом-юрособою за отримані товари, послуги. Чи можна цю суму перенести до складу власного капіталу? Як оформити? Які особливості обліку та оподаткування?

Додаткова відпустка опікуну двох дітей
На яку кількість днів соціальної додаткової відпустки має право працівниця, яка взяла опіку над двома дітьми віком до 15 років відповідно до ст. 19 Закону про відпустки?

Як встановити шестиденний робочий тиждень?
Як перевести працівників з п’ятиденного робочого тижня на шестиденний?

Тимчасове переведення на іншу посаду: як відобразити в єдиній звітності?
Підсобного працівника з 24.04.2023 до 28.04.2023 тимчасово переведено на посаду робітника на лісокультурних роботах. Чи потрібно робити запис в особовій картці працівника? Як правильно тимчасові роботи відобразити в єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?

До змісту номеру