• Посилання скопійовано

Взаємозалік зустрічних вимог між договором ПФД та договором постачання: додаток 4ДФ

Як у додатку 4ДФ відобразити взаємозалік зустрічних вимог між договором поворотної фінансової допомоги та договором постачання?

Якщо за домовленістю сторін буде зараховано зустрічні однорідні вимоги, то на дату такого зарахування взаємні зобов’язання сторін вважаються погашеними. Таку домовленість оформлюють окремим договором або додатковими угодами до вже укладених договорів.

Як відомо, зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги (ст. 601 ЦКУ). Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї зі сторін.

Далі: поворотна фінансова допомога — сума коштів, що надійшла платникові податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

Тобто такий взаємозалік є цілком законним. Але нагадаємо: якщо йдеться про юрособу — платника єдиного податку 3-ї групи, це вважатиметься розрахунком у негрошовій формі, що суперечить умовам перебування на спрощеній системі.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку (пп. 165.1.31 ПКУ).

Тож у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображають видану юридичною особою ПФД фізособі за ознакою «197» та повернену юрособою ПФД фізособі за ознакою «153».

Таким чином, якщо зараховується заборгованість з ПФД, яку юрособа надала фізособі, таке зарахування не відображається в додатку 4ДФ. Якщо зараховується зобов’язання з ПФД, яку фізособа надала юрособі, таке зарахування відображається в додатку 4ДФ з ознакою доходу «153».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру