• Посилання скопійовано

Договір медичного обслуговування: що з оподаткуванням?

Підприємство уклало договір медобслуговування з медустановою на користь своїх працівників та членів їхніх родин (до 5 осіб) терміном на 1 рік. Оплата здійснюється з поточного рахунку підприємства за працівника (і членів його родини). Чи оподатковуються такі послуги ПДФО та ВЗ для працівників? Якщо так, то чи потрібно оподатковувати окремо дохід кожного члена родини? Чи застосовувати натуральний коефіцієнт? З якою ознакою доходу відображати у додатку 4ДФ? Як відображати таку виплату в декларації з податку на прибуток? Чи є це операційними витратами? Підприємство в поточному році перетнуло межу 40 млн — чи враховувати у звітності за 2023 рік податкові різниці?

Медичне обслуговування — діяльність закладів охорони здоров’я, реабілітаційних закладів, відділень, підрозділів та фізичних осіб — підприємців, які зареєстровані й одержали відповідну ліцензію у встановленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою та/або реабілітаційною допомогою, але безпосередньо пов’язана з їх наданням.

Медична допомога — це діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.1992 №2801-XII).

ПДФО і ВЗ

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків та виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів роботодавця за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (пп. 165.1.19 ПКУ).

Тобто вартість послуг з медичного обслуговування, що надаються медичним закладом на підставі укладеного договору про медичне обслуговування фізособі (працівнику та членам його сім’ї першого ступеня споріднення) за рахунок коштів роботодавця, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків за умови дотримання вимог, визначених пп. 165.1.19 ПКУ.

У разі якщо роботодавець не дотримується зазначених вимог, вартість послуг, безкоштовно наданих працівникам, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5%. А позаяк додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума ПДФО обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ, тобто із застосуванням «натурального» коефіцієнта.

До оподатковуваного доходу платника податку не включається цільова благодійна допомога, перерахована роботодавцем у будь-якій сумі (вартості), зокрема закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення з урахуванням обмежень, на які кошти не можуть бути застосовані (пп. 170.7.4 ПКУ).

Нагадаємо, що членами сім’ї фізособи першого ступеня споріднення для потреб розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізособи, у тому числі усиновлені (пп. 14.1.263 ПКУ).

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ дохід у вигляді коштів або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на медичне обслуговування працівника за рахунок коштів роботодавця, відображають за ознакою доходу «143», у разі оподаткування — за ознакою «126».

ЄСВ

У п. 13 розділу ІІ Переліку №11701 передбачено, що витрати на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров’я, а також згідно з п. 3.30 Інструкції №52 такі витрати є іншими виплатами, що не належать до фонду оплати праці, тому вони не є базою нарахування ЄСВ.

1 Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 №1170.

2 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 №5.

Витрати, понесені підприємством на оплату послуг з медичного обслуговування членів сім’ї працівника, наданих закладом охорони здоров’я, також не будуть базою нарахування ЄСВ, оскільки такі фізособи не є працівниками цього підприємства, а законодавство з цього питання винятків не містить.

Відображення в декларації про прибуток

У ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування в разі перерахування коштів за працівників за договорами медобслуговування, і цю операцію не відображають у додатку РІ декларації з податку на прибуток.

Оскільки є виняток для сум перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) фізособам, які є платниками податку на доходи фізичних осіб (пп. 140.5.10 ПКУ). На ці суми фінрезультат не коригують.

Підприємство — платник податку на прибуток обліковує такі витрати за правилами бухобліку та включає до складу інших операційних витрат на рахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності», зменшуючи оподатковуваний прибуток.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру