• Посилання скопійовано

Суть справи

Лікарняні для демобілізованого
До Порядку №1266 внесено зміни. Чи вилучати з розрахунків лікарняних період мобілізації? Як рахувати лікарняні демобілізованим працівникам, з датою настання страхового випадку до і після 07.06.2023?

Виправлення ПК у декларації з ПДВ
Продовжуємо тему, розпочату в «ДК» №21/2023 і №23/2023. Поговоримо про те, як виправляти помилки у розділі ІІ декларації з ПДВ, що стосуються податкового кредиту та від’ємного значення з ПДВ.

Недозаповнена заява на спрощену систему
ВС наголосив, що у разі отримання не повністю заповненої заяви орган ДПС має надати час для виправлення помилки, а права відмови у реєстрації платником ЄП протягом часу для виправлення — не має!

Бухгалтерський облік емфітевзису
Сільгосппідприємство отримало земельну ділянку в користування на підставі договору емфітевзису. Яким чином відображати пов’язані з цим господарські операції у бухгалтерському обліку?

Розрахунок доплати за шкідливі умови праці
Як розрахувати доплату за роботу в шкідливих умовах праці працівникові, якщо він працює за змінним графіком 12 годин на добу (у т. ч. нічні години) та має надбавку за керівництво зміною? Чи включається до розрахунку доплата за роботу в святкові дні?

Дата броні має значення!
Суди наголосили: якщо громадянин був призваний на військову службу раніше наказу Мінекономіки про його бронювання, то він залишатиметься на військовій службі. Як військовослужбовець, він не може бути звільнений з військової служби через факт його бронювання.

Облік витрат на сплату штрафу та судового збору
ТОВ «А» придбавало товар у ТОВ «В». Але «А» не виконувало зобов’язань, тому «В» звернулося до суду. Суд постановив стягнути з «А» на користь «В» штрафні санкції та судовий збір. Примусове стягнення коштів проводить приватний виконавець. Хто для «А» є контрагентом — «В» чи виконавець, якому перерахують кошти? Чи відображати сплату в додатку 4ДФ?

Знайти осіб з інвалідністю повинен сам ЦЗ
Суд укотре нагадав, що за умови створення робочих місць для осіб з інвалідністю та подання інформації про вакансії підприємство не несе відповідальності за невиконання нормативу з їх працевлаштування.

Облік нестачі товару при експорті
Підприємство планує експортувати олію. Право власності за договором переходитиме на складі покупця згідно з фактично вивантаженою олією за показниками зважування покупцем, за якими і буде оплата. Але завантажують у цистерни і зазначають у митній декларації більшу кількість, на яку складають і ПН. Різниця є осадом (фус олійний). Осад потім вимивають під час підготовки цистерни для імпорту продукції. Як відобразити це в обліку?

Конфлікт між засновником та керівником ТОВ
Велика Палата ВС надала поради, як діяти в ситуаціях, коли керівник ТОВ укладає договори всупереч інтересам товариства. Хоча засновник не може визнавати договори, вже укладені таким керівником, недійсними, проте він може убезпечити інтереси підприємства у майбутньому.

Стягнення із зарплати у бухобліку
Управління юстиції надіслало листа про примусове стягнення із заробітної плати працівника у розмірі 20%. Як провести утримання та як відобразити в бухгалтерському обліку цю операцію?

ПДВ при реекспорті тимчасово ввезених ТЗ
Чи складати ПН при реекспорті тимчасово ввезених транспортних засобів? Якщо так, то який порядок складання?

Хто визначає розмір окладу директора ТОВ
ВС нагадав, що директор несе відповідальність перед ТОВ за заподіяні збитки. Підвищення зарплати без погодження з власниками ТОВ можливе лише тоді, коли такі повноваження закріплені за директором статутом.

До змісту номеру