• Посилання скопійовано

Що нового

Святковим днем буде 8 травня, а не 9 травня

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.06.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років».

Закон установлює в Україні День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років, який відзначатиметься щорічно 8 травня.

Водночас внесено зміну до ст. 73 КЗпП, якою до переліку святкових днів включено 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років і виключено 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Закон України від 29.05.2023 №3107-IX чинний з 15.06.2023


Змінився порядок подання електронної звітності до органів державної статистики

!  Юрособам

Державний комітет статистики України затвердив зміни до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики, затвердженого наказом Держстату від 12.01.2011 №3. Його привели у відповідність до Закону «Про офіційну статистику».

Цей Порядок запроваджує в органах державної статистики єдині підходи до збирання й оброблення статистичної та/або фінансової звітності, що подається в електронній формі.

Згідно зі змінами, статистична звітність (респондентами — юридичними особами, відокремленими підрозділами юридичних осіб, розташованими на території України, відокремленими підрозділами юридичних осіб України, розташованими за кордоном, фізичними особами — підприємцями) і фінансова звітність (респондентами — юридичними особами) подається до адресата звітності виключно в електронній формі.

Респондент, який подає звітність в електронній формі відповідно до цього Порядку, керується законодавством України, у тому числі в частині дотримання строків подання статистичної та/або фінансової звітності за звітні періоди, з урахуванням використання автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності».

Для подання електронного звіту до адресата звітності респонденту необхідно мати:

програмне забезпечення для формування електронних звітів відповідно до додатків до цього Порядку;

доступ до мережі Інтернет і можливість відправлення/приймання електронних повідомлень за допомогою електронної пошти;

чинні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів, сформовані кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг для уповноважених посадових осіб респондента, підписи яких є обов’язковими для статистичної та/або фінансової звітності;

кваліфікований електронний підпис.

Наказ Держстату від 28.03.2023 №124
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.06.2023 офіційно не опублікований


Спрощено підтвердження реєстрації податкових накладних

!  Платникам ПДВ

Рішенням Уряду внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. №1165 у частині створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування (далі — ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних та удосконалення автоматизованого моніторингу відповідності їх реєстрації в Єдиному реєстрі критеріям оцінки ступеням ризиків.

Зміни вносяться до окремих положень автоматизованого моніторингу в частині питань встановлення ризиковості платника, особливостей застосування таблиці даних платника, в тому числі при визначенні відповідності операцій, відображених у ПН/РК, критеріям ризиковості здійснення операцій.

Зокрема, новими положеннями передбачається:

встановити обмеження для територіальних органів ДПС приймати рішення про ризиковість платника за операціями з датою виписки податкових накладних, що перевищує 180 днів до дати прийняття такого рішення (згідно з діючими положеннями відповідний термін не обмежено, у зв’язку з чим платник може бути визнаний ризиковим на підставі інформації за операціями, здійсненими протягом останніх 3 років);

надати платникам право адміністративного оскарження (на рівні ДПСУ) рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість та рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості (згідно з діючими положеннями такі рішення оскаржуються у судовому порядку або неодноразово переглядаються на рівні ГУ ДПС в областях);

запровадити автоматичну реєстрацію зупинених ПН/РК в ЄРПН у разі прийняття рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості та/або рішення про врахування таблиці даних платника податку, за виконання визначених умов:

— реєстрація таких ПН/РК зупинена на підставі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з рішенням, до якого подані інформація та копії документів, за результатами розгляду яких прийнято рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;

— операція в таких ПН/РК не відповідає критеріям ризиковості.

Як стверджується, відповідні зміни сприятимуть дотриманню чесної конкуренції серед платників податків та покращенню ділового середовища.

Постанова КМУ від 02.06.2023 №574 чинна з 08.07.2023


Новий Порядок визначення втрат лісогосподарського виробництва

!  Лісівникам

Кабмін затвердив Порядок визначення втрат лісогосподарського виробництва.

Відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням лісових земель і чагарників для цілей, не пов’язаних із веденням лісового господарства, обмеженням прав власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, або погіршенням якості земель, проводиться юридичними і фізичними особами в шестимісячний строк після затвердження в установленому порядку проєкту землеустрою щодо відведення їм земельних ділянок.

У разі коли проєкт землеустрою щодо відведення земельних ділянок не розробляється (у визначених законом випадках), відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням лісових земель і чагарників для цілей, не пов’язаних із веденням лісового господарства, обмеженням прав власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, або погіршенням якості земель, проводиться юридичними і фізичними особами в шестимісячний строк після внесення державним кадастровим реєстратором відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру та повідомлення установі, що видала гарантію стосовно забезпечення виконання зобов’язань з відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, про настання підстави для відшкодування зазначених втрат за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру (у разі зміни цільового призначення таких земельних ділянок).

Розмір втрат лісогосподарського виробництва розраховується суб’єктом господарювання, що є виконавцем робіт із землеустрою, відповідно до Закону «Про землеустрій».

Розрахунок розміру втрат лісогосподарського виробництва (у випадках, передбачених законом) є складовою проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Якщо проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки не розробляється, то розрахунок розміру втрат лісогосподарського виробництва складається та підписується до внесення відомостей до Державного земельного кадастру виконавцем на замовлення заінтересованої юридичної або фізичної особи.

Після підписання виконавцем розрахунку розміру втрат лісогосподарського виробництва юридична або фізична особа в п’ятиденний строк надсилає примірник розрахунку розміру втрат лісогосподарського виробництва на офіційну електронну адресу територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки.

Водночас втрачає чинність Постанова КМУ від 17.11.1997 №1279 «Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню».

Постанова КМУ від 09.06.2023 №588 чинна з 14.06.2023


Оновлено форму Звіту про перевезення вантажів автотранспортом

!  Автомобільним вантажоперевізникам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №51-авто (місячна) «Звіт про перевезення вантажів автомобільним транспортом», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2024 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2024 втратить чинність Наказ Держстату від 31.05.2022 №123 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №51-авто (місячна) «Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом».

Наказ Держстату від 12.05.2023 №189 чинний з 12.05.2023


Зміни в порядку компенсації витрат на працевлаштування ВПО

!  Працедавцям

Кабмін вніс зміни до Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 №331.

Зокрема, уточнено, що цей Порядок визначає умови, механізм виплати та порядок використання коштів для надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб (зокрема, тих працівників, які отримали довідку про взяття на облік ВПО після працевлаштування) внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні за рахунок коштів ФСС на випадок безробіття та інших джерел, не заборонених законодавством.

Також визначено, що для цілей цього Порядку під терміном «внутрішньо переміщена особа» розуміється особа, яка після введення Указом №64/2022 воєнного стану отримала довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Відбулася зміна в умовах надання компенсації. Таку умову, як подання податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік, замінено на подання в установленому законодавством порядку податкової квартальної звітності або податкової річної звітності за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації витрат.

За особу, працевлаштовану на умовах гіг-контракту, компенсацію не надаватимуть.

Постанова КМУ від 06.06.2023 №568 чинна з 09.06.2023


Біометан можна продавати через ГТС

!  Виробникам біометану

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до деяких власних постанов щодо сприяння розвитку виробництва біометану.

Зокрема, змінами до Кодексу газотранспортної системи визначено особливості приєднання об’єктів виробництва біометану для здійснення подачі біометану до газотранспортної системи через газорозподільну систему.

Відповідні зміни внесено також до Кодексу газорозподільних систем та Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання.

НКРЕКП повідомляє, що прийняття цього рішення є важливим кроком на шляху розвитку виробництва біометану в Україні та досягнення кліматичної нейтральності.

Постанова НКРЕКП від 08.06.2023 №1021 чинна з 09.06.2023


МВС змінило порядок забезпечення СГ бланками свідоцтва про реєстрацію ТЗ

!  СГ — власникам ТЗ

Міністерство внутрішніх справ внесло зміни до Порядку забезпечення суб’єктів господарювання бланками свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та номерними знаками, затвердженого наказом МВС від 19.04.2021 №297, спрямовані на забезпечення видачі свідоцтва про реєстрацію ТЗ в електронній формі без виготовлення його на бланку.

Так, уточнено, що організацію забезпечення СГ бланковою продукцією, номерними знаками та закріплення реквізитів електронного свідоцтва здійснює Головний сервісний центр МВС.

При цьому реквізити електронного свідоцтва — це сформовані засобами Єдиного державного реєстру транспортних засобів серія та номер свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, яке оформлюється та видається в електронній формі без виготовлення його на бланку.

Для своєчасного забезпечення бланковою продукцією, номерними знаками та закріплення реквізитів електронного свідоцтва СГ до 10 числа останнього місяця кварталу надсилають на адресу електронної пошти територіального сервісного центру (ТСЦ) МВС, зазначеного в договорі, інформацію в довільній формі про орієнтовну кількість бланкової продукції, номерних знаків та реквізити електронних свідоцтв на наступний квартал.

Для отримання бланкової продукції та номерних знаків СГ подає особисто або через уповноваженого представника чи надсилає поштовим відправленням на адресу зазначеного в договорі ТСЦ МВС заявку на отримання бланкової продукції та номерних знаків за формою згідно з додатком 1 до Порядку, із зазначенням необхідної кількості бланкової продукції та номерних знаків, до якої додає інформацію про необхідну для закріплення кількість реквізитів електронних свідоцтв.

ТСЦ МВС за результатами розгляду заявки на отримання бланкової продукції та номерних знаків, а також поданої інформації про кількість реквізитів електронних свідоцтв закріплює за СГ реквізити електронних свідоцтв у відповідній функціональній підсистемі єдиної інформаційної системи МВС та за наявності документа, що підтверджує оплату вартості бланкової продукції та номерних знаків, зазначеної в акті приймання-передачі, передає СГ або відповідальній особі бланкову продукцію та номерні знаки за актом приймання-передачі бланкової продукції та номерних знаків за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

Інформація про закріплені реквізити електронних свідоцтв складається в довільній формі та додається до акта приймання-передачі.

Наказ МВС від 24.05.2023 №427
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.06.2023 офіційно не опублікований


Уточнено перелік функцій державних нотаріальних архівів

!  Усім

Міністерство юстиції України внесло зміни до Положення про державний нотаріальний архів, затвердженого наказом Мін’юсту від 18.05.2009 №870/5, якими, зокрема, уточнено перелік функцій державних нотаріальних архівів.

Так, згідно зі змінами державний нотаріальний архів відповідно до покладених на нього завдань здійснює, зокрема, такі основні функції:

приймає на зберігання заповіти та довіреності, посвідчені особами, які в умовах воєнного стану відповідно до законодавства мають право їх посвідчувати, що надійшли від державної нотаріальної контори / приватного нотаріуса;

видає дублікати документів, що зберігаються в архіві: за письмовою заявою фізичних та юридичних осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, їх спадкоємців, правонаступників; за письмовою заявою виконавця заповіту; на запит нотаріуса, яким заведено спадкову справу; дублікат іпотечного договору — в тому числі за письмовою заявою іпотекодержателя за іпотечним договором, його спадкоємців, правонаступників;

видає довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв’язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, державного та приватного виконавців, на письмовий запит НАЗК з додержанням вимог ст. 8, 8-1 Закону про нотаріат.

Наказ Мін’юсту від 05.06.2023 №2112/5
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 14.06.2023 офіційно не опублікований


Зв’язки емітентів ЦП з іноземними державами зони ризику: розкриття інформації

!  Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміну до свого рішення від 21.02.2023 №181 «Про встановлення порядку розкриття емітентами цінних паперів інформації щодо наявності зв’язків з іноземними державами зони ризику під час дії воєнного стану».

Змінами скасовано необхідність подання інформації щодо наявності зв’язків з іноземними державами зони ризику емітентами ЦП, які перебувають на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, відповідно до Переліку, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Також установлено, що емітенти ЦП, у яких наявна інформація відповідно до пп. 5 п. 2 рішення, а саме щодо наявності у емітента ділових відносин з клієнтами/контрагентами держави зони ризику або клієнтами/контрагентами, які контролюються державою зони ризику, розкривають таку інформацію у термін до 30.06.2023.

Рішення НКЦПФР від 30.05.2023 №584 чинне з 31.05.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру