• Посилання скопійовано

Працевлаштування осіб з інвалідністю: є зміни

Як і які дані подаватимуть роботодавці до центрів зайнятості про осіб з інвалідністю? Як Держпраці контролюватиме працевлаштування осіб з інвалідністю? Як проводитимуть планові та позапланові перевірки?

Звіту 10-ПОІ в 2023 році за 2022 рік роботодавці вже не подавали і надалі не подаватимуть. Але норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю залишається, і виконувати його необхідно.

Держава пильно контролює виконання роботодавцем його обов’язків. Нагадаємо, що контроль за виконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю покладено на Держпраці. З огляду на це виникла потреба внести зміни до нормативних актів.

Саме тому Кабінет Міністрів України і затвердив Порядок №553. Станом на 07.06.2023 його не опубліковано, тож чинності він ще не набрав. Про дату, коли ці зміни запрацюють, ми обов’язково повідомимо.

Водночас внесено зміни до Порядку №70, зокрема щодо зарахування робочих місць на виконання нормативу працевлаштування. Нагадаємо: про те, як рахувати середньооблікову кількість осіб з інвалідністю, ми розповіли в «ДК» №21/2023.

Порядок інформування центру зайнятості

Підприємства, установи, організації, фізособи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для таких осіб умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, у порядку, встановленому КМУ (частина третя ст. 18 Закону №875).

І ось Порядком №553 визначено механізм надання такої інформації.

Роботодавець подає до центру зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування особи з інвалідністю за формою звітності 3-ПН.

Правила подання інформації:

1) з дня виникнення потреби у доборі працівників з інвалідністю та/або з дати відкриття вакансій роботодавець інформує центр зайнятості;

2) інформація може надаватися в електронній (з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів) чи в паперовій формі (із засвідченням підписом керівника/фізособи-підприємця або уповноваженої ними особи);

3) інформація може бути первинна або уточнювальна (див. таблицю 1);

4) роботодавець може повідомити про закриття вакансії чи вакансій, надіславши інформацію в електронній формі на офіційну електронну адресу центру зайнятості (з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів) чи в паперовій формі (із засвідченням підписом керівника/фізособи-підприємця або уповноваженої ними особи).

Таблиця 1

Інформація первинна й уточнювальна

Тип інформації Опис
Первинна Надається роботодавцем з метою інформування про наявність потреби у працевлаштуванні осіб з інвалідністю
Уточнювальна Подається в разі потреби на заміну первинної та містить уточнення характеристик вакансії (вакансій), зокрема умов праці, розміру заробітної плати, вимог до кандидата (кандидатів). При цьому не можуть бути змінені дані щодо кількості вакансій та професійної назви робіт (професії/посади)

Зміни в Порядку №70

Насамперед зауважимо, що змінено назву Порядку №70 — вона стала значно довшою (див. таблицю 2). 

Таблиця 2

Зміна назви Порядку №70

Було Стало
Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю Порядок контролю за виконанням нормативу робочих місць та перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування

Отже, в Порядку №70 зазначено механізм проведення Держпраці, її територіальними органами планових та позапланових перевірок роботодавців щодо дотримання ними вимог статті 19 Закону №875.

При цьому Держпраці контролюватиме виконання роботодавцями нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. А контролем за сплатою адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу займатиметься Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю.

Предмет перевірки

До змін предметом перевірки були такі питання:

1) реєстрація суб’єктів господарювання у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі — відділення Фонду);

2) подання суб’єктами господарювання до відділень Фонду звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;

3) виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Після змін, предметом перевірки стало лише одне питання: виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування.

Жодних перехідних норм у коментованій постанові КМУ не зазначено. Немає таких норм і в зміненому законі. Тобто що буде з перевірками щодо порушень за 2021 рік та попередні звітні періоди, коли звіт ще складався роботодавцями, наразі незрозуміло. Але навряд чи контролери про них просто забудуть; найімовірніше, проводитимуть їх за старими правилами.

Зміни щодо планових та позапланових перевірок

З набранням чинності змінами позапланові перевірки за зверненням фізособи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, довкіллю чи безпеці держави, проводитимуться без погоджень із Мінекономіки. І, відповідно, з п. 14 Порядку №70 вилучили норму, в якій зазначалося, що суб’єкт господарювання під час проведення планової чи позапланової перевірки має право не допускати посадових осіб Держпраці, її територіального органу до проведення планової чи позапланової перевірки, якщо посадові особи не надали копію погодження Мінекономіки на проведення позапланової перевірки.

Також згідно з новим абзацом 5 пункту 9 Порядку №70 позапланові перевірки проводитимуться за інформацією, яка містить ознаки порушень законодавства, а саме:

1) про створення робочих місць для осіб з інвалідністю;

2) про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, наданою територіальним відділенням Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю, що отримана ним від ПФУ.

До змін цей абзац містив норму про позапланові перевірки у разі неподання суб’єктом господарювання звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за два звітні періоди поспіль без поважних причин або без надання письмових пояснень про причини, що перешкоджали поданню таких звітів, або невиправлення помилки у звіті строком до п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення . Але позаяк звіт 10-ПОІ скасовано, то і такі перевірки втратили актуальність.

Також в абзаці шостому п. 9 Порядку №70 додали (відповідно до чинного закону), що позапланова перевірка може бути проведена за дорученням прем’єр-міністра, якщо є системні правопорушення зі створення робочих місць для осіб з інвалідністю. Раніше у цьому абзаці йшлося лише про системні порушення, що стосуються зайнятості і працевлаштування осіб з інвалідністю.

Зміниться й абзац 16 п. 11 Порядку №70. Перед початком планової або позапланової перевірки уповноважені посадові особи Держпраці, її територіального органу:

1) зобов’язані подати суб’єктові господарювання направлення та службові посвідчення, що засвідчують посадових осіб Держпраці, її територіального органу, а також копію направлення;

2) отримують від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформацію про невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування.

А які документи мають надати контролерам роботодавці? Тут зміни мінімальні. Під час перевірки Держпраці роботодавці мають надати:

1) перелік підприємств, що увійшли до складу господарського об’єднання (за наявності);

2) витяг із Реєстру неприбуткових установ та організацій, виданий контролюючим органом за основним місцем обліку неприбуткової організації (за наявності);

3) штатний розпис;

4) особові картки, трудові книжки (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування осіб з інвалідністю, що перебувають у трудових відносинах із суб’єктом господарювання;

Зверніть увагу!

Цю норму осучаснили, зазначивши в тому числі, що під час перевірки, якщо немає трудової книжки, то надаються відомості про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Іншими словами, має бути або паперова трудова книжка, або відомості про трудову діяльність з порталу ПФУ (електронна трудова книжка).

Це відповідає зазначеному у ст. 24 КЗпП, де йдеться про перелік документів, які надаються кандидатом на працевлаштування під час прийняття на роботу.

5) інформацію про попит на робочу силу (вакансії) (форма №3-ПН). Увага, зміна! До змін треба було надати подані звіти про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю;

6) звіти з праці (форма №1-ПВ);

7) копії документів, що підтверджують інвалідність працівників;

8) накази (розпорядження) про прийняття на роботу, переведення на іншу роботу, розірвання трудового договору, про відрядження, про відпустки осіб з інвалідністю тощо;

9) трудові договори (контракти), укладені суб’єктом господарювання з особами з інвалідністю (у разі їх укладення в письмовій формі);

10) табель обліку використання робочого часу;

11) розрахунково-платіжні відомості працівників і розрахунково-платіжні відомості (зведені);

12) договори, що підтверджують розміщення на підприємстві громадської організації осіб з інвалідністю, яке входить до складу господарського об’єднання, замовлення на придбання товарів (робіт, послуг);

13) платіжні доручення за такими договорами, розрахунки витрат на виготовлення товарів (виконання робіт, надання послуг), що підтверджують безпосереднє виготовлення товарів (виконання робіт, надання послуг) підприємством громадської організації осіб з інвалідністю та включення до зазначених витрат заробітної плати осіб з інвалідністю, які працюють на відповідному підприємстві.

Нормативна база

  • Закон №875 — Закон України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».
  • Порядок №70 — Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 №70.
  • Порядок №553 — Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, затверджений постановою КМУ від 02.06.2023 №553 (не набрав чинності).

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру