• Посилання скопійовано

Суть справи

Кадрова документація: чи потрібна вона ФОПу?
Чи має ФОП вести кадрові документи щодо найманих працівників? Якщо так, то в якому обсязі? Чи діють ці вимоги під час воєнного стану та чи не доведеться відновлювати кадрову документацію після війни?

Перехід зі ставки ЄП 2%
Платники єдиного податку за ставкою 2% можуть самостійно перейти на інші ставки або групи єдиного податку з 1 липня 2023 року, подавши заяву до 15 червня.

Випробний термін під час війни і після
У період дії воєнного стану можна встановлювати випробний термін для всіх працівників, у тому числі внутрішньо переміщених та інших осіб, яких раніше це не стосувалося. Проте після війни повернуться довоєнні правила. Порівняймо ці два варіанти.

Бути чи не бути пересувним АЗС
Підприємство планує організувати роздрібну торгівлю пальним через бензовоз. Чи дозволено торгувати пальним уроздріб у такий спосіб?

Прощавай, квартальна «зарплатна» звітносте?
Новим законопроєктом від ПФУ пропонується, що сплату ЄСВ страхувальники здійснюватимуть на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання щомісячної звітності з ЄСВ — через вебпортал е-послуг ПФУ. Також згідно з ним ФОПи повинні будуть сплачувати ЄСВ щомісяця.

Працевлаштування осіб з інвалідністю: є зміни
Як і які дані подаватимуть роботодавці до центрів зайнятості про осіб з інвалідністю? Як Держпраці контролюватиме працевлаштування осіб з інвалідністю? Як проводитимуть планові та позапланові перевірки?

Ліцензію анульовано: що зі статусом платника?
Чи повинен СГ повторно реєструватися платником акцизу після відновлення раніше анульованої ліцензії на оптову торгівлю пальним?

Про перевірку ліцензії мають повідомити завчасу
ВС констатував, що законом не прописано процедуру повідомлення представників бізнесу про позапланову перевірку з питань ліцензування. Проте важливо, щоб повідомлення відбулося саме до початку перевірки в один із доступних держоргану способів.

Ухилення від отримання орендної плати
Судді Верховного Суду наголосили, що відмова власника землі від отримання орендної плати не свідчить про систематичну несплату орендної плати. Але й орендар має докласти зусиль, щоб уникнути виникнення заборгованості!

Прощення боргу за авансом і відпускними
На момент звільнення працівника є від’ємне сальдо за розрахунками щодо зарплати (наприклад, наперед використана відпустка або виданий і неповернутий аванс на відрядження). Чи можна списати ці кошти, якщо працівник не повертає їх і не планує, а підприємство не має можливості судитися з ним?

Ліміт каси нової мережі кіосків
Новостворене ТОВ має кілька торговельних точок. Як розраховувати ліміт каси? Чи встановлювати окремий ліміт на кожну точку? Чи є торгова точка відокремленим підрозділом? Чи може продавець продтоварів бути під підпис ознайомлений із наказом про ліміт каси і нести відповідальність за дотримання ліміту каси, чи для цього треба мати касира?

До змісту номеру