• Посилання скопійовано

Ліміт каси нової мережі кіосків

Новостворене ТОВ має кілька торговельних точок. Як розраховувати ліміт каси? Чи встановлювати окремий ліміт на кожну точку? Чи є торгова точка відокремленим підрозділом? Чи може продавець продтоварів бути під підпис ознайомлений із наказом про ліміт каси і нести відповідальність за дотримання ліміту каси, чи для цього треба мати касира?

Ліміт каси

Ліміт каси розраховується згідно з нормами Положення №148. Але встановлюється він лише для каси, тобто приміщення або місця здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівки, інших цінностей, касових документів.

Згідно з пп. 2 п. 3 Положення №148, відокремлені підрозділи — філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Таким чином, з погляду Положення №148 торговельні точки є відокремленими підрозділами.

Установлений ліміт каси затверджується внутрішніми документами установи, підприємства, небанківського надавача платіжних послуг (п. 50 Положення №148). Навіть якщо на торговельній точці немає приміщення каси, вона як місце проведення готівкових розрахунків і сама підпадає під визначення каси.  А отже, на думку НБУ в листі від 04.10.2007 №11-115/3693-10119, для кожної торговельної точки може (!) бути встановлено власний ліміт каси.

Відповідальність продавця за дотримання ліміту

Чи може продавець продовольчих товарів бути під підпис ознайомлений із наказом про ліміт каси і нести відповідальність за дотримання ліміту каси?

Так, може, і мати окремого касира для цього зовсім не обов’язково.

Установи/підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов’язків покладають на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до письмового розпорядження керівника (п. 45 Положення №148). Таким чином, обов’язки касира торговельної точки (відокремленого підрозділу) можна покласти на продавця.

Нагадаємо, що повна матеріальна відповідальність покладається лише на працівників, що працюють з матеріальними цінностями, і настає у разі нестачі матеріальних цінностей з вини працівника.

Повна матеріальна відповідальність не може наставати за недотримання касиром ліміту каси. Дотримання касиром ліміту каси — це його трудовий обов’язок, за невиконання якого може наставати дисциплінарна відповідальність (ст. 147 — 152 КЗпП). Матеріальна відповідальність настає лише у тому разі, коли працівник заподіяв шкоду підприємству (ст. 130 КЗпП).

Нині вже немає фінансової відповідальності підприємств за недотримання ліміту каси, тому касир не може заподіяти матеріальну шкоду підприємству тим, що з його вини було перевищено ліміт каси. Є тільки адмінштраф за несвоєчасне здавання виторгу до банку. Цей штраф накладається не на підприємство, а на осіб, відповідальних за здавання виторгу. Тож, якщо на самого касира покладено відповідальність за здавання виторгу, адмінштраф буде накладено саме на нього. Цей адмінштраф накладають органи Національної поліції за ст. 222 КУпАП, але на практиці вони цього не роблять.

Нормативна база

  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 №148.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру