• Посилання скопійовано

Ліцензію анульовано: що зі статусом платника?

Чи повинен СГ повторно реєструватися платником акцизу після відновлення раніше анульованої ліцензії на оптову торгівлю пальним?

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юросіб, постійних представництв, місцем проживання ФОПа до початку здійснення реалізації пального (пп. 212.3.4 ПКУ).

Реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання ним не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

ДПСУ веде реєстр платників акцизного податку з реалізації пального, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих платниками акцизного податку.

Для платників, які реалізують пальне, є всього дві підстави для анулювання реєстрації платником акцизного податку (п. 12 Порядку №408):

1) коли платник сам подає заяву про анулювання його реєстрації у зв’язку з припиненням діяльності з реалізації пального;

2) коли до ЄДР внесено запис про припинення юрособи чи припинення підприємницької діяльності ФОПа. Тоді реєстрацію платником акцизного податку анулюють самі податківці.

Заява надсилається та розглядається контролюючим органом протягом трьох робочих днів після її надходження. Датою анулювання реєстрації платника податку є дата внесення до ЄДР запису про його припинення.

Заяву про анулювання реєстрації платника акцизного податку у зв’язку з припиненням діяльності з реалізації пального подають за формою заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, затвердженою наказом Мінфіну від 27.11.2020 №729.

Анулювання реєстрації акцизного складу проводиться за умови, що в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового дорівнюють нулю значення показників обсягів залишків пального/спирту етилового, які обліковуються за таким акцизним складом за всіма кодами товарної підкатегорії згідно з УКТЗЕД. У разі анулювання реєстрації платника акцизного податку автоматично анулюється реєстрація всіх його акцизних складів.

Ліцензування оптової торгівлі пальним регламентовано Законом №481. Оптову торгівлю пальним та зберігання пального суб’єкти господарювання всіх форм власності здійснюють за наявності ліцензії (ст. 15 Закону №481).

Підстави для анулювання ліцензії на оптову торгівлю пальним зазначено у ст. 3 Закону №481. Анулювання ліцензії на оптову торгівлю пальним не є підставою для анулювання реєстрації СГ платником акцизу для потреб реалізації пального.

Тож якщо СГ не подавав заяву про анулювання його реєстрації платником акцизного податку та якщо він не є припиненим СГ, то незалежно від наявності у нього ліцензій він продовжує бути зареєстрованим платником акцизного податку. Але наявність реєстрації платника акцизу без наявності відповідної ліцензії ще не дає права вести оптову торгівлю пальним. Оптову торгівлю пальним можна буде поновити лише після відновлення ліцензії.

Нормативна база

  • Закон №481 — Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».
  • Порядок №408 — Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 №408.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру