• Посилання скопійовано

Прощавай, квартальна «зарплатна» звітносте?

Новим законопроєктом від ПФУ пропонується, що сплату ЄСВ страхувальники здійснюватимуть на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання щомісячної звітності з ЄСВ — через вебпортал е-послуг ПФУ. Також згідно з ним ФОПи повинні будуть сплачувати ЄСВ щомісяця.

На сайті ПФУ 1 червня з’явився новий законопроєкт щодо адміністрування ЄСВ.

У пояснювальній записці до цього законопроєкту наголошено, що адміністрування ЄСВ податковими органами, а з 1 січня 2021 року — подання звітності про нарахування єдиного внеску у складі квартальної єдиної звітності призвело, зокрема, до:

— відтермінування (від одного до трьох місяців) надходження до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про заробітну плату працівників, сплату єдиного внеску, страховий стаж застрахованих осіб та несвоєчасності включення звітних періодів для розрахунку розмірів виплат за соціальним страхуванням у випадку тимчасової непрацездатності, безробіття, нещасного випадку на виробництві, а також пенсії (що впливає, зокрема, на визначення права на пенсію);

— послаблення платіжної дисципліни в частині сплати сум єдиного внеску внаслідок відтермінування граничних строків їх сплати, що створює ризики забезпеченості фінансовим ресурсом поточних виплат із системи соціального страхування; відтермінування реалізації заходів впливу для стягнення простроченої заборгованості, позаяк виникнення такої заборгованості відображається за зобов’язаннями, що містяться в квартальному звіті;

— зміщення строку (від одного до трьох місяців) розрахунків показників середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії. Саме тому виникла потреба внести зміни до Податкового кодексу України, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законодавчих актів України.

Що пропонується законопроєктом?

Так, пропонується визначити, що адміністрування ЄСВ, а також функції контролю за його сплатою, стягнення недоїмки, штрафів та нарахованої пені здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Законопроєктом пропонується передбачити, що сплата ЄСВ здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання щомісячної звітності про нарахування ЄСВ — через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній, а страхувальниками, в яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’яти осіб, — за їх вибором у паперовій формі.

Тож виходить, що знову замість квартальної єдиної звітності бухгалтерам впровадять дві. І подавати потрібно буде:

1) щомісячну звітність з ЄСВ до ПФУ;

2) щоквартальну звітність з ПДФО та ВЗ до ДПС.

Також і ФОПам доведеться подавати до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. Крім розділення звітності, законопроєктом пропонується зобов’язати ФОПів сплачувати ЄСВ «за себе» щомісяця.

Якщо ВРУ підтримує ці новації, вони запрацюють з 1 січня 2024 року.

Що зі щомісячною єдиною звітністю?

Окремо нагадаємо, що Верховна Рада вже зробила перший крок до впровадження щомісячної звітності з ЄСВ. Ще у вересні 2022 року було прийнято у першому читанні законопроєкт №6120, але до другого читання ще не дійшли. На відміну від нового проєкту, він пропонує залишити єдину звітність, але зі щомісячним періодом подання.

Тож наразі вже маємо два законопроєкти, але який саме прийме ВРУ, покаже час.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру