• Посилання скопійовано

Перегляд строку корисного використання

Підприємство має на балансі ОЗ, які повністю замортизовані, але ще використовуються в госпдіяльності. Деякі ОЗ та МНМА були модернізовані. Як оформити і провести в обліку перегляд строку корисного використання, переоцінку таких основних засобів? Як далі нараховувати амортизацію?

Насамперед комісія на підприємстві повинна вирішити, чи збільшиться строк корисного використання комп’ютерів від того, що на них встановлено додатковий обсяг пам’яті. Це рішення приймається на розсуд підприємства з урахуванням того, як воно планує використовувати комп’ютери. На думку автора, додатковий обсяг пам’яті може лише пришвидшити роботу комп’ютера та не збільшує строк його корисного використання, адже решта вузлів залишаються старими. Але якщо підприємство вважає інакше, воно може продовжити строк використання комп’ютерів. Загалом, усе зводиться до того, як розглядати збільшення пам’яті комп’ютерів: як поточний ремонт, що не збільшує строк корисного використання, чи як модернізацію об’єкта, що збільшує економічні вигоди, в тому числі і строк корисного використання.

Якщо це буде визначено як поточний ремонт, то витрати на встановлення в комп’ютери додаткової пам’яті списують до складу поточних витрат залежно від того, де використовуються ці комп’ютери: наприклад, Д-т 92 К-т 207.

Нас запитали на «гарячій лінії»

Підприємство (загальна система оподаткування, платник ПДВ) придбало в 2017 році основні засоби (комп’ютери, автомобілі) і МНМА (комп’ютери). Станом на сьогодні їхня залишкова вартість дорівнює нулю. Ліквідаційна вартість комп’ютерів — 0 грн, автомобілів — 40000,00 грн. Комп’ютери й автомобілі використовуються в госпдіяльності і надалі. У серпні 2022 року придбали і встановили накопичувач (додатковий обсяг пам’яті) в комп’ютер, який обліковується як основний засіб, і в комп’ютер, який обліковується як МНМА.

Враховуючи зміни, затверджені наказом Мінфіну від 18.10.2022 р. №337:

Як відобразити в обліку перегляд строку корисного використання комп’ютерів з огляду на описану ситуацію?

Як провести і відобразити в обліку переоцінку ОЗ і МНМА з нульовою залишковою вартістю, які й надалі використовуються в госпдіяльності?

Як нараховувати амортизацію і відобразити в обліку, якщо встановлено новий строк корисного використання та ліквідаційну вартість?

Якщо це буде визначено як модернізацію і строк корисного використання комп’ютерів збільшиться, то вартість встановлення додаткової пам’яті збільшує первісну вартість комп’ютерів:

— Д-т 152, 153 К-т 207 — встановлення модулів;

— Д-т 104 К-т 152 — збільшення первісної вартості комп’ютерів, які є ОЗ;

— Д-т 112 К-т 153 — збільшення первісної вартості комп’ютерів, які є МНМА.

Далі на збільшену первісну вартість комп’ютерів нараховують амортизацію за обраним методом починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому збільшено строк корисного використання і первісну вартість.

Докладніше про ремонт і модернізацію ОЗ та МНМА див. «ДК» №40/2021, а також «ДК» №48/2015 (стаття актуальна в частині бухобліку та документування).

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 7, підприємство може переоцінювати об’єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість істотно відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу.

Не підлягають переоцінці МНМА, якщо їхню вартість амортизують за методами, викладеними в другому реченні п. 27 НП(С)БО 7, а саме:

— у першому місяці використання об’єкта в розмірі 50% його вартості, яка амортизується, та решта 50 відсотків вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом, або

— в першому місяці використання об’єкта 100% його вартості.

У новій редакції п. 25 НП(С)БО 7 абз. 3 п. 24 розділу 5 Методрекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561 (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 18.10.2022 р. №337), ідеться про те, що строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційну вартість об’єкта основних засобів переглядають на кінець звітного року в разі зміни очікуваних економічних вигід від його використання.

Це означає: якщо підприємство вважає, що економічні вигоди змінилися й ОЗ потребує переоцінки, воно може прийняти рішення про переоцінку. НП(С)БО 7 не встановлює такого обов’язку. Але якщо рішення про переоцінку прийнято, переглядати строк корисного використання та ліквідаційну вартість слід на кінець року, а не на проміжні дати 31 березня, 30 червня, 30 вересня.

Щодо нарахування амортизації на основні засоби

<...>

Амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв’язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією.

Відповідно до п. 137.4 ст. 137 Кодексу податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 цієї статті, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.

Розрахована сума амортизації за звітний (податковий) період відображається у додатку АМ до рядка 1.2.1 додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

<...>

ІПК ДПСУ від 30.07.2020 р. №3149/ІПК/99-00-05-05-02-06

МНМА, які амортизуються за методами 50%/50% або 100%, не переоцінюють, адже вони не амортизуються протягом певного строку, а списуються на витрати одразу повністю або двома рівними частинами.

Про облік ОЗ, які повністю замортизовані та залишкова вартість яких дорівнює нулю, ми неодноразово писали, наприклад, у «ДК» №12/2018.

Сам факт перегляду строку корисного використання ОЗ та зміни ліквідаційної вартості в обліку не відображають. Ці параметри вплинуть на суму амортизації ОЗ з місяця, наступного за місяцем, в якому вони змінилися. Бухгалтерські записи щодо нарахування амортизації не зміняться, зміниться тільки сума амортизації.

Як визначити ліквідаційну вартість ОЗ, ми писали в «ДК» №7/2013. Якщо на сьогодні підприємство вважає, що є підстави для перегляду ліквідаційної вартості, воно переглядає її і нову суму амортизації починає нараховувати з наступного місяця. Наприклад, якщо є підстави вважати, що підприємство отримає від ліквідації автомобіля не 40000 грн, а іншу суму, воно може переглянути ліквідаційну вартість такого автомобіля.

Консультують податківці

<...>

Згідно з п. 6 МСБО 16 сума, що амортизується, — це собівартість активу або інша сума, що замінює собівартість, за вирахуванням його ліквідаційної вартості.

Ліквідаційна вартість активу — це попередньо оцінена сума, яку суб’єкт господарювання отримав би на поточний час від вибуття активу після вирахування всіх попередньо оцінених витрат на вибуття, якщо актив є застарілим та перебуває в стані, очікуваному після закінчення строку його корисної експлуатації.

Таким чином, ліквідаційна вартість об’єкта основних засобів та необоротних активів визначається згідно з правилами бухгалтерського обліку.

При визначенні вартості основних засобів, що амортизується, у т. ч. у податковому обліку, платник податку вираховує ліквідаційну вартість об’єкта основних засобів, визначену відповідно до правил бухгалтерського обліку.

<...>

ІПК ДФСУ від 10.06.2019 р. №2638/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру