• Посилання скопійовано

Неповна зайнятість: зарплата та індексація

Як правильно перевести працівника на неповну зайнятість (заява та наказ)? У вересні оклад працівника був 6500 грн. Чи можна встановити 1/4 окладу? Чи cпочатку потрібно підняти оклад до 6700 грн? Оклад за цією посадою востаннє підвищували 01.12.2021 р. За вересень і жовтень індексація була 455 грн. Чи краще підняти оклад до розміру: 6500 + 455 = 6955 грн, а потім вже порахувати 1/4 від 6955 грн?

Переведення працівника на неповну зайнятість (заява та наказ)

Відповідно до ст. 56 КЗпП за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як під час прийняття на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Переведення працівника на неповний робочий день може бути:

1) з ініціативи директора — тоді для працівника це буде зміною істотних умов праці згідно зі ст. 32 КЗпП. Звертаємо увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону №2136 у період дії воєнного стану норми ст. 32 КЗпП щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються. У цьому разі буде лише наказ з обґрунтуванням причини зміни умов праці з ознайомленням працівників під підпис;

2) з ініціативи працівника — такий випадок регулюється ст. 56 КЗпП. Для переведення на неповний робочий час працівник повинен написати заяву на ім’я директора, а роботодавець — видати на її підставі наказ. У заяві (зміст заяви може бути на кшталт: «Прошу встановити мені з 1 листопада 2022 року неповний робочий день: з 14-00 до 16-00 (чи будь-який інший час) з оплатою праці пропорційно до відпрацьованого часу») та у наказі (зміст наказу може бути на кшталт: «Марині Костенко, економісту, з 1 листопада 2022 року встановити неповний робочий день: з 14-00 до 16-00 з оплатою праці пропорційно до відпрацьованого часу») слід зазначити про встановлення неповного робочого часу (дня або тижня) із уточненням режиму роботи.

Отже, працівникам для встановлення неповного робочого часу за домовленістю сторін, залежно від того, яка зайнятість за часом на тижні, потрібно у своїй заяві зазначити:

1) тривалість робочого дня в робочі дні тижня, якщо зменшується робочий день;

2) кількість робочих днів протягом робочого тижня, якщо зменшується кількість робочих днів;

3) тривалість робочого дня в робочі дні тижня та кількість робочих днів протягом робочого тижня (одночасно);

4) кількість робочих годин на тиждень, якщо порядок виходу працівника на роботу регулюється графіком виходу на роботу (графіком змінності).

Оплачують працю у цьому разі відповідно до відпрацьованого часу, про що також зазначають у наказі. Після чого працівник ознайомлюється під підпис із наказом і починає працювати за новим графіком з дати, наведеної у цьому наказі.

Підвищення окладу до МЗП та індексація

З підвищенням МЗП у жовтні до 6700,00 грн перед роботодавцем постало запитання, чи є можливою фіксована індексація, якщо базовий місяць — грудень 2021 року й оклади не підвищуватимуться.

Розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу зріс у липні 2022 року та становить 2600 грн, і саме в межах цієї суми підлягає індексації зарплата працівників за відповідний місяць.

Відповідно до абз. 5 п. 5 Порядку №1078, якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, суму індексації у цьому місяці визначають з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховують як різницю між сумою індексації і розміром підвищення доходу.

Тобто фіксована індексація виникає, коли сума підвищення доходу менша від суми можливої індексації.

Наприклад, якщо у жовтні 2022 року підвищити оклад до 6700,00 грн, то фактично відбулося б підвищення на 200,00 грн, що менше від суми індексації. Тож у жовтні працівник мав би право на поточну індексацію 455,00 грн та на фіксовану — 255,00 грн (455,00 грн - 200,00 грн).

При цьому фіксовану індексацію довелося б нараховувати доти, доки оклад не зросте на суму, яка дорівнюватиме або перевищуватиме суму індексації (нової та фіксованої разом) у місяці підвищення.

У разі коли особа працює/служить неповний робочий/службовий час, суму індексації визначають з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачують пропорційно до відпрацьованого/службового часу (абз. 6 п. 4 Порядку №1078).

Тобто якщо працівник працює неповний робочий час, то спочатку індексацію потрібно визначити як для повного робочого дня, а потім рахувати пропорційно до відпрацьованого часу.

Відповідальність роботодавця

Норми та гарантії в оплаті праці, встановлені у КЗпП та ч. 1 ст. 12 Закону [про оплату праці], є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці. Індексація зарплати належить до мінімальних державних гарантій з оплати праці.

Невиконання роботодавцем обов’язку щодо індексації зарплати є недотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці.

Якщо роботодавець не нараховує індексацію зарплати, його можуть притягти до відповідальності:

фінансової (абзац 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП);

адміністративної (ст. 41 КУпАП);

кримінальної (ст. 175 ККУ).

Управління Держпраці у Полтавській області

Залишення окладу на рівні 6500,00 грн та індексація

Якщо зарплата працівникові підвищувалась у грудні 2021 року і не підвищуватиметься через зростання розміру МЗП у жовтні, бо це не є вимогою законодавства, а тільки право роботодавця, то працівник матиме право тільки на поточну щомісячну індексацію, тому що за актом підвищення окладів не відбувається.

Проте в цьому разі перед роботодавцем постане обов’язок провести доплату до мінімальної зарплати за виконану норму праці згідно зі ст. 3-1 Закону про оплату праці.

Оплачують працю в умовах неповної тривалості робочого часу пропорційно до відпрацьованого робочого часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою жодних обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 КЗпП).

Вимога нарахування ЄСВ у мінімальному розмірі страхового внеску (з бази не нижче за розмір мінімальної зарплати) встановлена ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ. Якщо особа, яка переходить на неповний робочий день, є особою з інвалідністю, то ця норма на неї не поширюється. Роботодавці нараховують ЄСВ на фактичні доходи працівників з інвалідністю, враховуючи при цьому лише максимальну величину доходу, на яку нараховується ЄСВ.

Підвищення зарплати для уникнення фіксованої індексації

Як зазначено вище, фіксовану індексацію нараховують доти, доки оклад не зросте на суму, яка дорівнюватиме або перевищуватиме суму індексації (нової та фіксованої разом) у місяці підвищення.

Тому, щоб не нараховувати фіксовану індексацію та не доплачувати ЄСВ до мінімального рівня, працівникові потрібно встановити оклад, збільшений на суму поточної індексації або більшу, тобто в сумі 6955,00 грн внести зміни до штатного розпису за цією посадою. І вже відтак переводити працівника на неповний робочий день за правилами, наведеними вище, та оплачувати працю пропорційно до відпрацьованого робочому часу з дати переведення.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • Закон №2136 — Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.1995 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру