• Посилання скопійовано

Звільнення за прогул у разі ненормованого графіка

ВС наголосив*, що у разі прийняття на роботу працівника з ненормованим робочим днем він не може бути звільнений за прогул лише тому, що його не виявлено на робочому місці.

Темі звільнення за прогул ми неодноразово приділяли увагу на наших сторінках.  І, як свідчить численна судова практика, звільнити за прогул доволі непросто. Переважно суди стають на бік працівника.

* Постанова ВС від 21.07.2022 р. у справі №569/18379/19.

Як правильно звільнити за прогул

У разі звільнення за прогул роботодавцю слід вчинити такі дії:

1) провести службове розслідування та скласти акт щодо прогулу (тобто встановити і зафіксувати комісією факт відсутності на робочому місці);

2) на підставі цього акта видати наказ на звільнення та звільнити за ч. 5 ст. 40 КЗпП;

3) у разі з’явлення працівника на роботу взяти письмові пояснення. А далі можливі два варіанти. Якщо поважної причини відсутності працівник не мав, усе залишається як є. А от якщо поважна причина була і вона зазначена у письмовому поясненні, наступні кроки роботодавця такі:

4) переконатися, що на дату звільнення працівник був відсутній з поважної причини та є документальні підтвердження, інші докази;

5) поновити працівника на роботі та виплатити середню зарплату за вимушений прогул.

«ДК» №18-20/2020

Зокрема, не може бути звільнено за прогул працівника, якого не повідомлено про робоче місце/населений пункт чи його зміну.

Держпраці також наголосила, що не можна звільнити за прогул без поважних причин працівника, який без дозволу роботодавця виконує певне завдання протягом свого робочого часу не на своєму робочому місці, а в іншому місці на території підприємства.

А у постанові від 04.12.2019 р. у справі №699/640/18 ВС чітко визначив порядок дій роботодавця у разі виявлення відсутності працівника на робочому місці. Порушення цього порядку може призвести до поновлення працівника на роботі та виплати йому середнього заробітку за вимушений прогул.

Коментована нами справа доповнює вищенаведений перелік прикладів визначення прогулу та порядку звільнення працівника, адже йдеться про ненормований робочий день. Як у цьому разі фіксувати прогул працівника з наступним звільненням за п. 4 ст. 40 КЗпП?

Ненормований робочий день без відповідного наказу

Наголосимо на обставинах справи, адже ВС оцінив їх з погляду порушення права працівника як «слабкої ланки», який покладався на добросовісність роботодавця.

Так, 03.12.2012 р. працівник написав заяву про прийняття на роботу юрисконсультом із ненормованим робочим днем.

Позивач прийнятий на роботу юрисконсультом у ПП «Торговий центр-Д» на підставі наказу від 03.12.2012 р. №72.

Працівник був ознайомлений із колективним договором та посадовою інструкцією юрисконсульта підприємства. Зауважень до посадової інструкції не подав.

Отже, понад 6 років працівник добросовісно виконував посадові обов’язки на умовах ненормованого робочого часу та жодних зауважень щодо цього від роботодавця не отримував.

Але 20.06.2019 р. директор ПП «Торговий центр-Д» видав наказ про службове розслідування щодо відсутності юрисконсульта на робочому місці. А вже 20, 21, 24 червня 2019 року було видано акти про його відсутність на робочому місці. Акти складено належним чином та підписано працівниками, які в судовому засіданні підтвердили викладені у них факти. Юрисконсульту пропонувалося щоразу надавати пояснення щодо поважності причин відсутності на роботі. Проте він відмовився надати їх.

До того ж, за словами свідків, у травні 2019 року відбулася розмова між засновниками ПП та юрисконсультом щодо неналежного виконання останнім трудових обов’язків та перебування на роботі «коли йому заманеться». Тоді він і був попереджений про недопустимість такої поведінки та можливе звільнення з роботи, якщо й надалі ставитиметься до роботи таким чином.

25.06.2019 р. на підставі наказу директора ПП «Торговий центр-Д» юрисконсульт звільнений з роботи на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП (прогул). Наказ вручено того самого дня.

Юрисконсульт, оскаржуючи наказ про своє звільнення в суді, посилається на те, що він прийнятий на посаду юрисконсульта з ненормованим робочим днем та підсумованим обліком робочого часу. За такої організації робочого часу встановити факт прогулу (на думку юрисконсульта!) неможливо.

Позиція перших двох інстанцій

Перша та апеляційна інстанції стали на бік роботодавця.

Роботодавець зазначив, що відповідно до ст. 60 КЗпП за погодженням між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом для працівника може встановлюватися гнучкий режим робочого часу на визначений строк або безстроково як під час прийняття на роботу, так і згодом.

Гнучкий графік встановлюється у наказі (розпорядженні).

Між сторонами не було згоди щодо гнучкого графіка роботи. Наказ щодо цього не приймався та в матеріалах справи не міститься.

Згідно з п. 4.1 колективного договору підприємства, відповідно до ст. 61 КЗпП на підприємстві запроваджується підсумований облік робочого часу. У разі підсумованого обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), що розроблені роботодавцем і погоджені з уповноваженим представником трудового колективу. Графіки роботи (змінності) розроблені таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період (місяць) не перевищувала нормальної кількості робочих годин, передбаченої чинним законодавством.

Підсумований облік робочого часу встановлювався для певних категорій працівників згідно з умовами виробництва.

Підсумований облік робочого часу для посади юрисконсульта також не встановлювався.

ПП «Торговий центр-Д» не є безперервно діючим. Колективним договором чітко встановлено графік роботи юрисконсульта. Графіки роботи (змінності) за підсумованим обліком робочого часу для нього ніколи не розроблялися. Жодним чином не фіксувалися вихід та закінчення роботи юрисконсульта. Табелі виходів на роботу фіксують, що юрисконсульт працював згідно з режимом роботи, встановленим у пп. 4.2.3 колективного договору.

Отже, на думку роботодавця, юрисконсульт мав працювати за передбаченим графіком роботи з 08:00 до 17:00 з перервою для відпочинку і харчування з 13:00 до 14:00 і вихідними — субота та неділя.

Ненормований робочий день — домовленість із роботодавцем!

Спочатку юрисконсульту було відмовлено у позові про поновлення на роботі та скасуванні наказу про звільнення за прогул, що підтримано й апеляцією.

Попри рішення попередніх судів, ВС був категоричний у своїх висновках.

Як установив суд першої інстанції, 03.12.2012 р. працівник склав заяву про прийняття на роботу на посаду юрисконсульта у ПП «Торговий центр-Д» із ненормованим робочим днем. Цього самого дня він був прийнятий на роботу.

Юрисконсульт наголошував на тому, що саме на умовах ненормованого робочого дня він був прийнятий на посаду і протягом 2012 — 2019 років працював саме за таким принципом, що не заперечував роботодавець.

Враховуючи, що підставою прийняття на роботу стала саме його заява від 03.12.2012 р., на якій є відповідна віза керівника, працівник тривалий час працював з умовою про ненормований робочий час. ВС вважає, що своїми певними діями (за змістом візи погодившись із клопотанням претендента на зайняття посади про встановлення для нього такої організації його робочого дня) та бездіяльністю ПП «Торговий центр-Д» погодило саме такий графік роботи для свого працівника, незважаючи на те що умовами колективного договору передбачено, що юрисконсульт повинен мати п’ятиденний 40-годинний робочий тиждень з 8-годинним робочим днем із перервою на обід та двома вихідними.

Потрібно враховувати, що трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, яка укладається на підставі досягнутої домовленості сторін.

Складення роботодавцем 20, 21, 24 червня 2019 року актів про відсутність працівника на роботі доводить непослідовну та суперечливу поведінку роботодавця, яка не може бути витлумачена судом на користь слабшої сторони трудового договору — працівника.

Вочевидь дії ПП «Торговий центр-Д», яке 03.12.2012 р. прийняло на роботу працівника за його заявою на умовах ненормованого робочого дня, а надалі (через 6 років та 6 місяців!) звільнило працівника за прогул, є суперечливими та непослідовними, що загалом доводить їх недобросовісний характер.

Це важливо!

ВС наголошує, що за таких обставин юрисконсульт як працівник, для якого під час прийняття його на роботу було запроваджено ненормований робочий день, не міг бути звільнений із займаної посади за прогул лише з огляду на те, що його не виявлено на робочому місці, без доведення того, що у цей час він не виконував своїх трудових функцій, безпосередньо передбачених його трудовим договором та посадовою інструкцією.

У постанові від 20.11.2019 р. у справі №705/6141/14-ц ВС зазначив, що сторона, яка вчиняє дії або робить заяви у спорі, що суперечать тій позиції, яку вона займала раніше, не повинна отримати перевагу від своєї непослідовної поведінки.

Прогул має бути підтверджений у кожному випадку!

Щодо прогулу, то ВС зауважив: під час розгляду справ за позовами про поновлення на роботі осіб, звільнених за п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП (за прогул), суди повинні виходити з того, що передбаченим цим положенням закону прогулом є відсутність працівника на роботі як протягом усього робочого дня, так і протягом більш ніж трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин.

Поважні причини

Вичерпного переліку поважних причин відсутності на роботі у трудовому законодавстві України не передбачено, тому в кожному випадку оцінка поважності причини відсутності працівника на роботі надається виходячи з конкретних обставин.

Відповідно до усталеної судової практики причину відсутності працівника на роботі можна вважати поважною, якщо з’явленню на роботу перешкоджали істотні обставини, які не можуть бути усунуті самим працівником, зокрема:

— пожежа, повінь (інші стихійні лиха);

— аварії або простій на транспорті;

— виконання громадянського обов’язку (надання допомоги особам, потерпілим від нещасного випадку, порятунок державного або приватного майна при пожежі, стихійному лиху);

— догляд за членом родини, що захворів зненацька;

— відсутність на роботі з дозволу безпосереднього керівника;

— відсутність за станом здоров’я.

Зокрема, самовільне використання без погодження з власником або уповноваженим ним органом днів відгулів, чергової відпустки, залишення роботи до закінчення строку трудового договору чи строку, який працівник зобов’язаний пропрацювати за призначенням після закінчення вищого чи середнього спеціального навчального закладу.

У коментованій справі ВС зосередив увагу на суперечливості дій саме роботодавця. Проте юрисконсульта все ж таки не поновили на роботі через пропуск місячного строку для звернення до суду.

Додамо, що у коментованій справі ВС звернув особливу увагу на заяву працівника про прийняття на роботу, де той чітко визначив особливості його робочого графіка — ненормований робочий день. Тож у наказі роботодавець мав або заперечити це, або чітко зазначити, на яких умовах працівник приймається на роботу, у т. ч. з посиланням на внутрішні документи по підприємству та посадову інструкцію. Інакше, якби юрисконсульт дотримався строків звернення до суду, він був би поновлений на посаді.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру