• Посилання скопійовано

Загальні правила складання «шапки» ПН

Коли і як складати ПН? Як заповнювати дату і порядковий номер ПН? Як заповнювати рядок «код»? Які нюанси заповнення ПН філіями?

Попри війну платники ПДВ, які не довели до 30 вересня неспроможність виконувати податковий обов’язок, зобов’язані складати і реєструвати ПН в ЄРПН. А за несвоєчасну реєстрацію на платників ПДВ чекають штрафи.

А тепер нагадаємо правила заповнення ПН.

Обов’язкові реквізити ПН

Згідно з п. 201.1 ПКУ у податковій накладній зазначають в окремих рядках такі обов’язкові реквізити:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дату складання податкової накладної;

в) повну або скорочену назву, зафіксовану в статутних документах юрособи, або прізвище, ім’я та по батькові фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, — продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства — платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку, додатково зазначають числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

д) повну або скорочену назву, зафіксовану в статутних документах юрособи, або прізвище, ім’я та по батькові фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, — покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціну постачання без урахування податку;

ж) ставку податку та відповідну суму податку у цифровому значенні;

з) загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду;

й) індивідуальний податковий номер.

За п. 2 Порядку №1307 податкову накладну та додатки до неї складають в електронній формі.

Усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН у порядку, встановленому КМУ, та за формою, чинною на день такої реєстрації.

Податкову накладну заповнюють державною мовою.

Усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюють у гривнях із копійками, крім випадків, визначених Порядком №1307.

Реквізити заголовної частини податкової накладної, які містять цифрові значення (дата складання, порядковий номер, номер філії (структурного підрозділу)), не мають містити жодних інших знаків та символів.

Рядок «код» ПН

У рядку «код» податкової накладної зазначають ознаку джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи:

1 — Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);

2 — Державний реєстр фізичних осіб — платників податків (ДРФО);

3 — реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ);

4 — серію (за наявності) та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають позначку у паспорті).

Підкреслимо!

Код «3» стосується таких продавців / покупців:

— уповноважені особи договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи при взятті на облік договору згідно з Порядком №1588;

— управителі майна при взятті на облік договорів управління майном згідно з Порядком №1588;

— інвестори (оператори) за угодами про розподіл продукції;

— виконавці проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги та представництва донорських установ в Україні;

— іноземні дипломатичні представництва та консульські установи;

— іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, у разі взяття їх на облік у ДПС.

Рядок «код» заповнюють у разі заповнення рядка «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» податкової накладної.

Рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» податкової накладної, передбачений для заповнення даних щодо отримувача (покупця), заповнюють у разі постачання товарів/послуг платнику ПДВ та у разі складання податкової накладної відповідно до пункту 10 Порядку №1307.

Дата складання та порядковий номер ПН

Податкову накладну складають на дату виникнення податкових зобов’язань постачальника (продавця), крім випадків, передбачених ПКУ та Порядком №1307.

Дату складання податкової накладної проставляють цифрами у такій послідовності: день місяця (дві цифри), місяць (дві цифри), рік (чотири цифри). Але крапки, коми та інші розділові знаки в даті складання податкової накладної не проставляють.

Порядковий номер податкової накладної містить лише цифрові значення (не повинен містити літер чи інших символів) та складається з двох частин:

— у першій частині (до знака дробу) — порядковий номер;

— у другій частині (після знака дробу) — код, що передбачає здійснення операцій за видами діяльності, визначеними у пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» (з 2022 року сільгоспвиробники вже не складають окремих ПН), або код, що передбачає складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції.

У першій частині порядкового номера податкової накладної зазначають цифровий номер, який відповідає послідовному номеру складеної платником податкової накладної протягом певного періоду.

Облік (нумерація) складених податкових накладних ведеться платником ПДВ у довільних формі та порядку.

Не допускається складання платником ПДВ за однією датою податкових накладних з однаковим порядковим номером.

Порядковий номер податкової накладної не може починатися на «0».

Платники ПДВ у разі здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких установлено максимальні роздрібні ціни, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «6».

У клітинках порядкового номера податкової накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляють.

Податківці свого часу наголошували: якщо платник ПДВ протягом однієї доби склав дві або більше податкових накладних з однаковим номером, друга та наступні податкові накладні з таким номером не можуть бути зареєстровані в ЄРПН.

Порядковий номер ПН на операції філій платника ПДВ

Якщо податкову накладну складає філія чи інший структурний підрозділ платника податку, що фактично є від імені головного підприємства — платника податку стороною договору, у рядку «Номер філії постачальника (продавця)» зазначають числовий номер такої філії (структурного підрозділу).

Якщо товари/послуги постачаються філії (структурному підрозділу) платника податку, що фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною договору, то під час складання податкової накладної в рядку «Номер філії отримувача (покупця)» зазначають числовий номер такої філії (структурного підрозділу), а в рядках «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» та «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» — дані головного підприємства — платника податку.

Якщо податкову накладну заповнює сам платник податку, номер філії чи структурного підрозділу не наводить. І нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляє.

Нюанси заповнення назви продавця та покупця

Згідно з пп. «в» та «д» п. 201.1 ПКУ у ПН зазначають в окремих рядках повну або скорочену назву, зафіксовану в статутних документах юрособи, або прізвище, ім’я та по батькові фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, — продавця товарів/послуг та повну або скорочену назву, зафіксовану в статутних документах юрособи, або прізвище, ім’я та по батькові фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, — покупця (отримувача) товарів/послуг.

Тож якщо обов’язкові реквізити податкової накладної, які стосуються повної або скороченої назви продавця та покупця, відповідають назві, зафіксованій у статутних документах таких осіб, але розмір літер (великі/малі) назви не збігається, то податкова накладна визнається дійсною.

Типи причин у ПН у разі ненадання їх отримувачам

За п. 8 Порядку №1307 під час складання податкових накладних, особливості заповнення яких викладено у пунктах 10 — 15 Порядку, у верхній лівій частині таких накладних у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ставлять «X» та зазначають тип причини:

01 — Складена на суму збільшення компенсації вартості поставлених товарів/послуг (для податкових накладних, особливості заповнення яких викладені в пункті 13 Порядку №1307);

02 — Складена на постачання неплатнику податку;

03 — Складена на постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;

04 — Складена на постачання у межах балансу для невиробничого використання;

05 — Складена у зв’язку з ліквідацією основних засобів за самостійним рішенням платника податку;

06 — Складена у зв’язку з переведенням виробничих основних засобів до складу невиробничих;

07 — Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;

08 — Складена на постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість;

09 — Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість;

10 — Складена з метою визначення при анулюванні реєстрації платника податку податкових зобов’язань за товарами/послугами, необоротними активами, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту та не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності;

11 — Складена за щоденними підсумками операцій;

12 — Складена на постачання неплатнику, в якій зазначається назва покупця (для податкових накладних, особливості заповнення яких викладені в пункті 10 цього Порядку);

13 — Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності;

14 — Складена отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента;

15 — Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання.

В інших випадках у верхній лівій частині податкової накладної тип причини не зазначають (нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляють).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру