• Посилання скопійовано

Оренда ТЗ у нерезидента

Підприємство планує орендувати у нерезидента ТЗ для внутрішніх (Україна) та міжнародних перевезень вантажів. Які особливості оподаткування?

Імпорт чи тимчасове ввезення

ТЗ можна ввезти на митну територію України у митному режимі імпорту чи тимчасового ввезення.

Але згідно з ч. 3 ст. 189 МКУ тимчасове ввезення ТЗ комерційного призначення на митну територію України допускається за умови, що такі ТЗ не використовуватимуться для внутрішніх перевезень на митній території України.

В описаній ситуації ТЗ використовуватимуться для внутрішніх перевезень. А тому митний режим тимчасового ввезення застосувати не вийде. Отже, ТЗ доведеться ввозити в митному режимі імпорту. Відповідно, повертати ТЗ потрібно буде в митному режимі експорту.

Імпортні платежі

Під час імпорту ТЗ у загальному порядку сплачують імпортні мито, ПДВ, акцизний податок. Сплачений під час митного оформлення ПДВ платник ПДВ має право включити до складу податкового кредиту.

Держреєстрація у сервісних центрах МВС

Увезені на митну територію ТЗ нерезидента, які використовуватимуться резидентом, потрібно зареєструвати у сервісних центрах МВС, згідно з нормами Порядку, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 р. №1388.

Реєстрація здійснюється протягом 10 діб після митного оформлення або тимчасового ввезення на територію України (п. 7 Порядку №1388).

Оподаткування орендної плати

ПДВ

Згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Відповідно до п. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ.

Згідно з пп. «ґ» п. 186.3 ПКУ місцем постачання послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання, або — за відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

Отже, місцем постачання послуг з оренди транспортного засобу (залізничного, морського, річкового, автомобільного, авіаційного та трубопровідного) є місце реєстрації постачальника таких послуг.

Це означає, що на послуги оренди, що їх резидент України отримує від нерезидента, ПДВ не нараховується.

Податок на репатріацію (податок на доходи нерезидентів)

Орендна плата, яка виплачується резидентом України нерезидентові, належить до доходів, які оподатковуються податком на репатріацію (див. пп. «ґ» пп. 141.4.1 ПКУ). Тобто згідно з пп. 141.4.2 ПКУ під час виплати такої плати нерезидентові резидент має утримати податок в розмірі 15% з такої орендної плати і сплатити до бюджету під час її виплати нерезиденту.

Але за наявності міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування України з країною нерезидента і підтвердження нерезидентом свого статусу нерезидента, який передбачає інший порядок оподаткування, застосовуються норми такого міжнародного договору. Докладно про податок на репатріацію ми писали в «ДК» №41/2020, №42/2020 і №42/2020.

Оренда ТЗ у постійного представництва

У такому разі підприємство — резидент України не сплачуватиме імпортних платежів і податку на репатріацію. Якщо представництво буде зареєстровано платником ПДВ, на суму орендної плати нараховуватиметься ПДВ. У такому разі підприємство — резидент України, якщо воно є платником ПДВ, у загальному порядку матиме право відобразити ПК.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру