• Посилання скопійовано

Суть справи

Переміщення пального неплатниками акцизу
Суб’єкти господарювання (юрособи чи ФОПи), які не є платниками акцизного податку і не мають акцизних складів, переміщуючи власне пальне транспортними засобами, які не є акцизними складами пересувними, придбане для використання у власній діяльності, складають і подають податковій заявку на переміщення пального (пп. 230.1.5 ПКУ).

Інвентаризація розрахунків із контрагентами-2022
Інвентаризація розрахунків — це звіряння документів із записами в регістрах обліку та перевірка обґрунтованості сум взаєморозрахунків.

Оренда ТЗ у нерезидента
Підприємство планує орендувати у нерезидента ТЗ для внутрішніх (Україна) та міжнародних перевезень вантажів. Які особливості оподаткування?

Інвентаризація резервів та забезпечень
Частиною річної інвентаризації, про яку багато хто забуває, є інвентаризація сальдо (залишків) створених на підприємстві резервів та забезпечень майбутніх витрат.

Списання прострочених товарів
Підприємство на залишках має товари, термін реалізації яких закінчився. Який алгоритм списання цих товарів? Яке оподаткування ПДВ та податком на прибуток?

Загальні правила складання «шапки» ПН
Коли і як складати ПН? Як заповнювати дату і порядковий номер ПН? Як заповнювати рядок «код»? Які нюанси заповнення ПН філіями?

Оплата лікарняного після звільнення
Працівник був на лікарняному з 02.02.2022 р. до 16.02.2022 р., звільнився 01.05.2022 р. Лікарняний нараховано та подано заявку ФСС 01.08.2022 р. (працівник надав документи для нарахування після звільнення). Чи потрібно нараховувати та виплачувати лікарняні за перші 5 к. д. коштом роботодавця та сплачувати ЄСВ, якщо трудові відносини на момент нарахування лікарняного були припинені?

Звільнення за прогул у разі ненормованого графіка
ВС наголосив, що у разі прийняття на роботу працівника з ненормованим робочим днем він не може бути звільнений за прогул лише тому, що його не виявлено на робочому місці.

Довготривалий лікарняний на 15-річну дитину
Працівниця надала довгостроковий лікарняний для догляду за дитиною (за свідоцтвом про народження, дитині 15 років). Довідки чи інших документів, що дитина має інвалідність, немає. За поясненням працівниці, дитина захворіла на цукровий діабет, після лікування планують проходити МСЕК для встановлення дитині інвалідності. Чи можна приймати такий лікарняний для розрахунку без додаткових довідок?

Перегляд строку корисного використання
Підприємство має на балансі ОЗ, які повністю замортизовані, але ще використовуються в госпдіяльності. Деякі ОЗ та МНМА були модернізовані. Як оформити і провести в обліку перегляд строку корисного використання, переоцінку таких основних засобів? Як далі нараховувати амортизацію?

Списання шахрайського кредиту
Фінкомпанія через мобільний застосунок видала кредит фізособі, нарахувала відсотки. Згодом отримано повідомлення від фізособи, що вона кредиту не отримувала, отримала інша особа внаслідок шахрайських дій. Це підтверджено також витягом з ЄРДР. Прийнято рішення списати кредит і відсотки на суму менш ніж 1625 грн. Який облік та податки?

Неповна зайнятість: зарплата та індексація
Як правильно перевести працівника на неповну зайнятість (заява та наказ)? У вересні оклад працівника був 6500 грн. Чи можна встановити 1/4 окладу? Чи cпочатку потрібно підняти оклад до 6700 грн? Оклад за цією посадою востаннє підвищували 01.12.2021 р. За вересень і жовтень індексація була 455 грн. Чи краще підняти оклад до розміру: 6500 + 455 = 6955 грн, а потім вже порахувати 1/4 від 6955 грн?

До змісту номеру