• Посилання скопійовано

Суть справи

Плата за землю для сільгоспників
Фермерські господарства (ФГ), сільгоспкооперативи, садові товариства, інші сільгосптоваровиробники. Чи є для них якісь особливості із плати за землю?

Додаток 4ДФ: роз'яснює ДПСУ
Триває період, протягом якого податкові агенти вперше подають єдину «зарплатну» звітність, у складі якої є додаток 4ДФ. Про те, як його складати, податківці надали багато свіжих консультацій в ЗIР, підкатегорія 103.25. Ознайомимося з ними, а деякі ще й коротко прокоментуємо.

На камеральну перевірку ДПС має лише 1095 днів
Для камеральної перевірки податкового зобов'язання передбачено встановлений строк — 1095 днів, які відлічуються від граничної (а не фактичної) дати його сплати за ПКУ.

РК на коригування ціни до заблокованої ПН
У червні 2020 р. отримано передоплату за товар, виписано ПН, але заблоковано. У листопаді 2020 р. укладено додаткову угоду на зміну ціни і протягом листопада здійснено кілька відвантажень на суму, більшу за передоплату. Який код причини коригування і якою датою складати РК?

Перевірки Держпродспоживслужби
Держпродспоживслужба — чи не єдиний держорган, який не припиняв перевірки у сфері ринкового нагляду під час карантину. I робота закладу харчування перебуває під ризиком зупинення у разі, коли під час перевірок безпечності та якості показників харчових продуктів буде виявлено порушення. Як проводяться перевірки і що при цьому слід пам'ятати?

Списання заборгованості за невідображеним ПК
Підприємство орендує майно у контрагента у стані банкрутства. Контрагент — платник ПДВ, але не має реєстраційного ліміту. Тому ПН не реєструватиме. У підприємства з 2017 — 2021 рр. накопичилася заборгованість за невідображеним ПК. Як її списати?

Як карати за триваючий прогул?
Для того щоб визнати прогул, достатньо разової відсутності працівника на робочому місці більше ніж три години протягом одного дня. Але у разі коли працівник не був на робочому місці кілька днів, таке порушення є триваючим. Як це зафіксувати і що загрожує працівникові?

Як продати ОЗ, не введені в експлуатацію
У 2005 році підприємство отримало майновий внесок до СК. Отримане майно надалі надавалося в оренду, проте введення в експлуатацію та нарахування амортизації не відбувалося. У 2020 році прийнято рішення про продаж майна. Чи можна балансову вартість таких ОЗ (без урахування амортизації) віднести до собівартості при їх продажу?

Новий Порядок для Держфінмоніторингу
З 11 травня набрав чинності новий Порядок надання інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій на запит Держфінмоніторингу.

Повернення валюти з СК
На момент внеску до СК один із засновників (фізособа) був резидентом України, кошти вносилися у гривнях. На сьогодні прийнято рішення про зменшення СК і повернення коштів цьому засновникові-фізособі, який уже став нерезидентом України, в іноземній валюті. Як цю виплату відобразити в обліку? Хто має нести пов'язані з цим витрати?

Перевірка Держпраці за даними статистики
ВС зазначив, що Паспорт зайнятості населення не може бути підставою для інспектування з питань праці. Органи Держпраці мають докладніше з'ясовувати інформацію щодо суб'єкта відвідування, у т. ч. фактичну адресу.

Нерезидент відкрив рахунок в Україні
Нерезидент відкрив рахунок в українському банку, через який сплачує резидентам України за придбані послуги. Став на облік у податковій. Чи повинен він подавати якусь звітність?

Податківці — про РРО, POS-термінали та ПТКС
Нещодавно податківці надали дві IПК щодо застосування РРО — про роботу POS-термінала з РРО та особливості приймання платежів через ПТКС. Зокрема, вони вважають, що POS-термінал повинен працювати у зв'язці з РРО, а платежі, отримані через ПТКС, не потрібно реєструвати через РРО.

Що вважати продукцією власного виробництва?
В IПК від 26.04.2021 р. №1739/IПК/99-00-07-05-01-06 (див. «ДК» №20/2021) податківці роз'яснили, чи можна вважати продукцією власного виробництва товари, отримані від переробника на давальницьких умовах із власно виробленої сировини, та, відповідно, не застосовувати РРО у разі її реалізації.

До змісту номеру