• Посилання скопійовано

Додаток 4ДФ: роз'яснює ДПСУ

Триває період, протягом якого податкові агенти вперше подають єдину «зарплатну» звітність, у складі якої є додаток 4ДФ. Про те, як його складати, податківці надали багато свіжих консультацій в ЗIР, підкатегорія 103.25. Ознайомимося з ними, а деякі ще й коротко прокоментуємо.

Зарплату виплачуємо вчасно або не вчасно. Чи є різниця для 4ДФ?

Доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платникові податку відповідно до умов трудового договору (контракту), зазначають у додатку 4ДФ за ознакою доходу «101» як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Проте для них є спеціальне правило (п. 4 розділу IV Порядку №4): заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни наступного місяця, має бути відображена в 4ДФ за той період, до якого входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, у 4ДФ за січень відображають заробітну плату, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні).

Якщо ж є затримка у виплаті зарплати, то її треба показувати за фактичними подіями: тобто в одному місяці — нарахування, а в іншому (можливо, навіть в іншому кварталі чи році) — виплату.

А для лікарняних і відпусткових? Суми виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) та відпусткові, нараховані та виплачені в одному звітному періоді (кварталі) за минулі або наступні звітні періоди, відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку у тому кварталі, в якому здійснено нарахування (виплати).

I якщо провадять донарахування і виплати сум за попередні податкові періоди (місяці), зокрема сум виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняних), або нарахування відпусткових за майбутні періоди, то такі суми донарахувань (нарахувань) під час здійснення перерахунку слід відносити до відповідних податкових періодів, за які провадять нарахування.

I ще: сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником та виплачується податковим агентом членам його сім'ї, відображається у додатку 4ДФ за ознакою доходу «101» із зазначенням ідентифікаційного номера такого померлого працівника. При цьому отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям нотаріусом, відображається ним у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознаками доходів «113», «114» або «115» залежно від ступеня споріднення.

А вихідна допомога? А вихідна допомога не належить до фонду оплати праці. Тому і в 4ДФ відображається окремо, за ознакою доходу «127».

Не пропустіть наші попередні публікації!

Про нову єдину звітність для роботодавців та податкових агентів ми вже розповідали раніше у статтях:

«Єдина «зарплатна» звітність» у «ДК» №5/2021;

«Як виправляти помилки у єдиній звітності» у «ДК» №5/2021;

«Єдина звітність з типом «Довідковий» у «ДК» №8/2021;

«Єдина звітність для ФОПів-«єдинників» у «ДК» №11/2021;

«Перше подання єдиної звітності» у «ДК» №13/2021;

«Єдина звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ: чи подавати «пустушку»?» у «ДК» №16/2021.

Заплатили за працівників ЄСВ. Чи треба показувати це в 4ДФ?

За ознакою доходу «133» у додатку 4ДФ до Розрахунку передбачено відображення сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування платника податку, що вносяться коштом його роботодавця у розмірах, визначених законом.

Але податківці наполягають: користуватися цією ознакою і показувати сплачені за працівників суми ЄСВ не треба!

У ЗIР зазначено: позаяк на сьогодні ще не запроваджено норми щодо перерахування внесків до Накопичувального фонду за кожного працівника, то до набрання чинності законом про запровадження перерахування частини страхових внесків до Накопичувального фонду не потрібно заповнювати ознаку доходу «133» у додатку 4ДФ.

Чи показувати в 4ДФ аліменти?

Аліменти, що виплачуються роботодавцем (коштом працівника) конкретній фізособі згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «140». Як і раніше, для цього вам потрібно буде знати IПН отримувача аліментів.

Суми утриманих підприємством аліментів з фактичного заробітку (доходу) працівника на підставі постанови виконавця, які переказані на рахунок виконавчої служби для подальшої їх виплати стягувачу, відображають у додатку 4ДФ теж за ознакою доходу «140» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки стягувача.

Показали виплату доходу, а його потім повернули. Що в 4ДФ?

У разі повернення суми попередньої оплати при розірванні договору, яку суб'єкт господарювання відобразив у Розрахунку за попередній квартал, він зазначає таку суму повернення з від'ємним значенням у складі податкового розрахунку за будь-який наступний податковий період, протягом якого відбулося повернення коштів.

Виплачуємо дохід підприємцям. Що в 4ДФ?

Такий дохід треба показувати в 4ДФ. Проте є три варіанти.

Варіант 1: якщо ФОП на загальній системі оподаткування.

Пункт 177.8 ПКУ каже: під час нарахування (виплати) ФОПу доходу від здійснення підприємницької діяльності суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують ПДФО (а отже, і ВЗ), якщо ФОП, який отримує такий дохід, надав копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

Варіант 2: якщо ФОП на єдиному податку.

Тут податківці роблять цікавий висновок. З метою виконання положень п. 177.8 ПКУ, незалежно від обраної системи оподаткування, єдиним документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності, є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. От і відповідь, копію якого саме документа має надати ФОП-«загальник».

Але ж цього податківці вимагають і від ФОПа-«єдинника»!

Що роз'яснювали податківці раніше

... За бажанням зареєстрований платник ЄП може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників ЄП. Витяг діє до внесення змін до реєстру (п. 299.9 ПКУ). Виходячи з викладеного, документом, що підтверджує факт перебування фізичної особи — підприємця на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності та обрані ним види господарської діяльності, є витяг з реєстру платників ЄП. <...>

З метою виконання положень п. 177.8 ПКУ, незалежно від обраної системи оподаткування, єдиним документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності, є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр).

Одночасно, якщо для суб'єкта господарювання, який здійснює виплату доходів фізичній особі — підприємцю, важливе підтвердження перебування такої особи на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності з причин, не пов'язаних з виконанням положень п. 177.8 ПКУ, таким документом є витяг з реєстру платників ЄП.

Отже, фізична особа — підприємець — платник ЄП I — III груп надає юридичним особам та фізичним особам — підприємцям, з якими має господарські відносини, копію документа, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи — підприємця (витяг або виписку з Єдиного державного реєстру, в яких зазначаються види діяльності) та у разі необхідності копію витягу з реєстру платників ЄП.

ЗIР, підкатегорія 1.12 (консультація втратила чинність)

Для податкового агента і ФОПа-«єдинника» підтвердження статусу важливе. Адже платники єдиного податку позбавлені обов'язку сплачувати ПДФО (а отже, і ВЗ) зі своїх підприємницьких доходів (пп. 2 п. 297.1 ПКУ). Тому ФОП-«єдинник» має надати два документи.

Варіант 3: якщо ФОП не надає документів.

У такому разі — жодних пільг, і податковий агент утримує з доходів підприємця ПДФО та ВЗ.

Звісно, все це треба показати в 4ДФ:

1) таких ФОПів ми не враховуємо під час заповнення графи 4 додатка 4ДФ. Адже в цій графі під назвою «Працювало за цивільно-правовими договорами» проставляємо кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, за якими здійснюється нарахування доходу за ознакою доходу «102»;

2) а суму винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) на користь таких фізосіб-підприємців, відображаємо у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «157».

Ускладнюємо ситуацію: дохід ФОПу платить працівник під час виконання цивільно-правових дій за дорученням роботодавця або під час відрядження. Чи треба відображати такий дохід у 4ДФ і вимагати від ФОПа документів, про які йшлося вище?

Податківці у ЗIР наполягають: у разі виплати доходів на користь самозайнятих осіб (фізосіб-підприємців та осіб, що провадять незалежну професійну діяльність) найманим працівником, який здійснює цивільно-правові дії від імені та за рахунок суб'єкта господарювання, такий суб'єкт господарювання, як податковий агент, повинен відобразити в Розрахунку вищезазначену виплату доходу.

А от щодо відрядження у них чомусь інша думка: позаяк юрособа лише компенсує витрати працівника на відрядження, то відображати в додатку 4ДФ до Розрахунку сплату працівником коштів за надані під час відрядження фізособою-підприємцем послуги така юрособа не зобов'язана.

Де тут логіка, незрозуміло. Але позаяк це лише роз'яснення в ЗIР, тим, хто не бажає показувати в 4ДФ доходи, виплачені ФОПу під час відряджень, радимо подбати про власну IПК щодо цього. Адже жодної норми в Порядку №4, яка б звільняла від такого відображення, немає.

Надали ФОПу або звичайній фізособі позику. Чи є різниця у відображенні в 4ДФ?

Ні, немає. Адже позика не належить до підприємницьких доходів, тож відображати її треба за окремими правилами.

Основну суму поворотної фінансової допомоги (позики), яка надається суб'єктом господарювання фізособі-підприємцю або фізособі, відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «197».

Зверніть увагу: основну суму поворотної фінансової допомоги, яка повертається фізособі-підприємцю або фізособі, відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «153».

I ще: сума безповоротної фінансової допомоги, наданої фізособі-підприємцю (в т. ч. фізособі-підприємцю — платнику єдиного податку), не є доходом від провадження підприємницької діяльності такої особи та в додатку 4ДФ відображається за ознакою доходу «126».

Платимо звичайній фізособі орендну плату. Що в 4ДФ?

Це оподатковуваний дохід, а отже, його обов'язково слід показати в 4ДФ.

Цікавою тут буде лише ознака доходу.

Як і раніше, якщо йдеться про оренду нерухомого майна (будівлі, споруди, квартири, їх частини тощо), ознака доходу «196».

Зверніть увагу, що зараз використовуються 3 основні ознаки доходу при оренді нерухомості:

— за ознакою доходу «106» відображається дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду;

— за ознакою доходу «195» відображається дохід від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис;

— за ознакою доходу «196» відображається дохід від надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

Якщо йдеться про оренду рухомого майна (транспортного засобу, меблів, оргтехніки, обладнання тощо), ознака доходу «127».

Ускладнюємо ситуацію: а якщо, крім орендної плати, орендар ще й компенсує комунальні платежі?

Тоді податківці радять: податковий агент — орендар у додатку 4ДФ до Розрахунку суму сплачених комунальних платежів за спожиті ним комунальні послуги, яка згідно з договором оренди не включається до орендної плати та відшкодовується фізособі-орендодавцю, відображає як дохід, отриманий у вигляді додаткового блага, за ознакою «126».

Отже, якщо така компенсація за договором є складовою орендної плати, то відображати її окремо не треба. Вона показуватиметься загальною сумою із рештою складових орендної плати.

А от якщо така компенсація сплачується як окремий платіж (особливо якщо за окремим договором), то й відображати її треба буде окремо.

I ще: суму орендної плати, що перераховується юрособою (фізособою-підприємцем) іншій фізособі-підприємцю (уповноваженій особі), яка виконує представницькі функції стосовно надання майна в оренду фізособою-нерезидентом за договором оренди нерухомого майна, відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «157».

Скерували людину у відрядження. Що в 4ДФ?

Як і раніше в 1ДФ, у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «118» відображають лише кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, які надміру витрачені та не повернуті в установлені законодавством строки.

Тобто видачу авансу або компенсацію понесених витрат відрядженому показувати в 4ДФ не треба. Відображають лише оподатковувані надміру витрачені кошти.

Нагадаємо, що до таких коштів слід застосувати норми п. 164.5 ПКУ. Тобто база оподаткування ПДФО для них визначається шляхом множення суми таких коштів на коефіцієнт 1,21951. I саме в такому збільшеному вигляді ці кошти треба показати в 4ДФ.

Зробили фізичній особі подарунок. Що в 4ДФ?

Вартість подарунків, наданих фізособі не в грошовій формі юрособою або фізособою-підприємцем, яка з розрахунку на місяць не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та у додатку 4ДФ до Розрахунку відображається за ознакою доходу «160».

У 2021 році така неоподатковувана вартість становить 1500 грн.

Якщо вартість подарунків перевищує зазначений розмір, сума такого перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ. Тобто база нарахування ПДФО визначатиметься як сума перевищення, помножена на коефіцієнт 1,21951.

Суму такого перевищення (помножену на коефіцієнт) відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «126».

Надали фізособі нецільову благодійну допомогу. Що в 4ДФ?

Згідно з пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку на доходи фізичних осіб протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2021 році — 3180 грн).

Суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі ту, що перевищує встановлений граничний розмір, у додатку 4ДФ до Розрахунку відображають за ознакою доходу «169».

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 р. №773).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру