• Посилання скопійовано

Списання заборгованості за невідображеним ПК

Підприємство орендує майно у контрагента у стані банкрутства. Контрагент — платник ПДВ, але не має реєстраційного ліміту. Тому ПН не реєструватиме. У підприємства з 2017 — 2021 рр. накопичилася заборгованість за невідображеним ПК. Як її списати?

Бухгалтерський облік

Згідно з п. 198.6 ПКУ, платник має право відображати ПК протягом 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК.

Таким чином, строк давності за податковими накладними, виписаними 2017 року, закінчився 2020 рок. Тому саме 2020 року треба було списувати заборгованість за невідображеним податковим кредитом з ПДВ.

Але заборгованість за податковим кредитом за податковими накладними, виписаними 2018 року, слід списувати 2021 року. I так далі.

Конкретніше про списання невідображеного ПК зазначено в п. 8 Iнструкції №1411, яка втратила чинність з 09.08.2019 р. Щоправда, факт втрати чинності цією Iнструкцією не впливає на особливості списання невідображеного ПК. Адже вона лише відтворювала бухгалтерську логіку при списанні заборгованостей.

1 Iнструкція з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затверджена наказом Мінфіну від 01.07.1997 р. №141.

Iнструкція скасована, а логіка залишилася.

У п. 8 Iнструкції №141 написано, що наступного дня після останнього дня граничного терміну для реєстрації ПН в ЄРПН суму ПДВ, що міститься в такій ПН, відображають за дебетом субрахунку 949 «Iнші витрати операційної діяльності» у кореспонденції з кредитом субрахунку 644 «Податковий кредит», аналітичний рахунок «Податковий кредит непідтверджений».

Тобто, наприклад, якщо ПН виписана 23.04.2017 р. і так і не зареєстрована в ЄРПН, ПК за нею має бути списано 23.04.2020 р.

Якщо ПН виписана 28.04.2018 р. і так і не зареєстрована в ЄРПН, ПК за нею має бути списано 28.04.2021 р.

Списання можна оформити бухгалтерською довідкою. I, на наш погляд, таке списання має затвердити керівник підприємства як особа, яка є розпорядником майна підприємства. Якщо підприємство 2020 року не робило зазначеного списання, очевидно, воно припустилося помилки.

Помилку виправляють згідно з нормами п. 4 П(С)БО 6, тобто на суму помилки роблять проведення: Д-т 44 К-т 644.

Причому у балансі поточного, 2021 року виправляють (зменшують) залишок на початок року за показниками нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) (рядок 1420) у пасиві й інших оборотних активів (рядок 1190) в активі.

Поряд із цим у звіті про фінрезультати за 2021 рік у графі 4 «За аналогічний період попереднього року» в рядку інших операційних витрат слід показати розмір цього показника минулого року, зменшений на суму виправленої помилки. Крім того, підприємство може подати виправлену фінзвітність минулого року до органів статистики.

Податок на додану вартість

У податковому обліку ПДВ жодних виправлень не роблять. Тобто в декларації з ПДВ списаний невідображений ПК не відображають.

Податок на прибуток

Списана на витрати сума невідшкодованого ПДВ зменшує фінрезультат і, як наслідок, об'єкт оподаткування. Причому податкових різниць для цієї ситуації ПКУ не встановлює. Та й не всі платники застосовують коригування на податкові різниці.

Але якщо платник не відобразив списання невідшкодованого ПДВ минулого року, йому доведеться виправляти цю помилку або поданням уточнюючої декларації за минулий рік, або в поточній декларації.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру