• Посилання скопійовано

Повернення валюти з СК

На момент внеску до СК один із засновників (фізособа) був резидентом України, кошти вносилися у гривнях. На сьогодні прийнято рішення про зменшення СК і повернення коштів цьому засновникові-фізособі, який уже став нерезидентом України, в іноземній валюті. Як цю виплату відобразити в обліку? Хто має нести пов'язані з цим витрати?

На момент прийняття рішення про зменшення СК, з виплатою частки засновникові, в обліку роблять проведення: Д-т 452 К-т 672 — на суму повернення.

Поряд із цим, позаяк розрахунки будуть у валюті, для обліку таких операцій застосовують норми П(С)БО 21. Тобто заборгованість з виплати коштів засновникові на субрахунку 672 відображають не лише у гривнях, а й в інвалюті за курсом НБУ на дату прийняття рішення про зменшення статутного капіталу (див. п. 5 П(С)БО 21).

Позаяк заборгованість на субрахунку 672 є монетарною, на кожну дату балансу і на дату здійснення операції (перерахування коштів засновнику) її перераховують за курсом НБУ на ці дати.

Поряд з цим відповідно до останнього абзацу п. 8 П(С)БО 21 курсові різниці, які виникають внаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні СК, відображають у складі додаткового капіталу (на субрахунку 423):

— Д-т 672 К-т 423 (при зменшенні курсу);

— Д-т 423 (44, якщо залишку на 423 не вистачає) К-т 672 (при збільшенні курсу).

Для погашення заборгованості підприємство може придбавати інвалюту. За цією операцією також будуть витрати та/або виникати доходи:

— Д-т 333 К-т 311 — перераховано кошти в гривнях для придбання іноземної валюти;

— Д-т 312 К-т 333 — отримано іноземну валюту на рахунок підприємства;

— Д-т 92 К-т 333 — відображено комісію банку;

— Д-т 942 К-т 333 чи Д-т 333 К-т 711 — витрати чи доходи на різницю між комерційним курсом валюти і курсом НБУ на дату купівлі.

Далі курсові різниці можуть виникати на дату погашення заборгованості:

— Д-т 672 К-т 312 — перераховано кошти в іноземній валюті засновнику;

— Д-т 672 К-т 423 чи Д-т 423 (44) К-т 672 — курсова різниця на суму заборгованості на дату перерахування коштів;

— Д-т 312 К-т 714 чи Д-т 945 К-т 312 — курсова різниця за коштами в іноземній валюті на рахунку на дату перерахування коштів.

Нарешті, на дату державної реєстрації зменшення статутного капіталу:

— Д-т 401 К-т 452 — зменшення СК на суму виплаченої частки, якщо сума виплати не перевищує СК;

— Д-т 422, 441 К-т 452 — на суму перевищення виплаченої частки над розміром СК. Причому у разі наявності залишку на субрахунку 422 спершу зменшується такий залишок. А далі зменшується прибуток;

— Д-т 401 К-т 422 — на різницю між часткою, на яку зменшується СК, і вартістю виплати, якщо сума виплати є меншою за частку, на яку зменшується СК.

З вищезазначених проведень видно, що підприємство внаслідок виплати частки засновникові коштами в іноземній валюті може нести додаткові витрати. Фактично це витрати підприємства, пов'язані з виплатою коштів засновнику і придбанням валюти. Адже курсові різниці, пов'язані зі зменшенням СК і виникненням заборгованості перед засновником в іноземній валюті, до доходів або витрат не призводять (за винятком зменшення прибутку на рахунку 44, якщо не вистачає залишку на субрахунку 423).

Підприємство і засновник можуть домовитися, що в разі понесення витрат вони мають бути покриті коштом засновника. Прийняте рішення може бути зафіксовано в протоколі рішення засновників про зменшення статутного капіталу. Важливо, аби засновник погоджувався з таким рішенням, про що має свідчити його підпис у протоколі. У такому разі на дату виплати коштів засновникові сума, яка піде на погашення понесених підприємством витрат, буде відображена проведенням: Д-т 672 К-т 719. Тобто фактично на цю суму засновнику недоплатять кошти.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру