• Посилання скопійовано

Що нового

Діє закон щодо оплачуваних відпусток для батьків при народженні дитини

! Батькам і працедавцям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 08.05.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною».

КЗпП та Закон про відпустки доповнено новим видом відпустки — відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.

Також визначено, що право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є рівним для кожного з батьків дитини (матері та батька).

Відповідні зміни внесено до ст. 179, 181 КЗпП та ст. 18, 20 Закону про відпустки.

Законом також доповнено положення ст. 182-1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки щодо права працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку та доповнено положення ст. 51 КЗпП щодо можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю, та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

Тривалість відпустки при народженні дитини визначається працівником у заяві про її надання.

Відпустка при народженні дитини надається власником або уповноваженим ним органом вищезгаданим особам на підставі письмової заяви відповідної особи.

Особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, зобов'язана надати власнику або уповноваженому ним органу копії документа, необхідного для держреєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини протягом 30 к. д. з дня виходу в таку відпустку.

Порядок надання відпустки при народженні дитини має встановити Кабмін.

Закон України від 15.04.2021 р. №1401-IX чинний з 09.05.2021 р.


Діє закон про договори з постачальниками комунальних послуг

! Громадянам, ОСББ, комунальникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 30.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг».

Зміни внесено до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про ринок природного газу», «Про житлово-комунальні послуги», «Про теплопостачання», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Зокрема, визначено, що структура плати виконавцю комунальної послуги визначається згідно з договором про надання відповідної комунальної послуги, укладеним за вимогами Закону про ЖКП.

Споживач щомісяця (або з іншою періодичністю, визначеною договором) вносить однією сумою плату виконавцю комунпослуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу та електроенергії), у тому числі якщо вона складається з окремих складових, передбачених відповідним договором, укладеним відповідно до Закону про ЖКП. При цьому виконавці комунпослуг забезпечують деталізацію інформації щодо складових плати у рахунках споживачів.

Уточнено, що у разі, якщо співвласники багатоквартирного будинку не уклали з виконавцем комунпослуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування та/або на вебсайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунпослуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.

Договори про надання комунпослуг, у тому числі зі співвласниками багатоквартирних будинків, які не прийняли рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунпослуг, мають бути укладені виконавцями відповідних комунпослуг протягом 2 місяців з дня набрання чинності рішенням КМУ про затвердження типових публічних договорів приєднання про надання комунпослуг.

Зміни в частині положення щодо знаходження, за даними Державного земельного кадастру, прибудинкової території у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства вводяться в дію з 01.01.2023 р.

Закон України від 03.12.2020 р. №1060-IX чинний з 01.05.2021 р.


Внесено зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності

! Охоронцям

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності, затверджених постановою КМУ від 18.11.2015 р. №960.

Зокрема, до переліку документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, додалися відомості про доступність місць провадження госпдіяльності для маломобільних груп населення.

Також визначено, що у разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ФОП подає до органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії, до якої додаються:

документи (їх копії (фотокопії), що підтверджують наявність підстав для переоформлення ліцензії;

опис документів, що додаються до заяви про переоформлення ліцензії, у двох примірниках (додаток 3).

Документи, копії яких подавалися до органу ліцензування відповідно до цих Ліцензійних умов, та документи (копії), що підтверджують достовірність даних, зазначених здобувачем ліцензії в документах, що подавалися органу ліцензування, зберігаються ліцензіатом протягом дії ліцензії.

Ліцензіати повинні подати до органу ліцензування документи, зазначені у пп. 2, 2-1 і 2-2 п. 6 Ліцензійних умов, з урахуванням змін, затверджених цією постановою, не пізніше 30.08.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 р. №431 чинна з 30.06.2021 р.


Затверджено перелік категорій будівельної продукції

! Будівельникам

Кабмін відповідно до ч. 1 ст. 29 Закону від 02.09.2020 р. №850-IX «Про надання будівельної продукції на ринку» (який набере чинності 01.01.2023 р.) затвердив перелік категорій будівельної продукції, який містить 35 категорій.

Зазначимо, що відповідно до згаданого положення Закону №850 статус органу з визначення технічної прийнятності набувається шляхом видачі органом, що призначає, свідоцтва про призначення органу з визначення технічної прийнятності.

Свідоцтво про призначення органу з визначення технічної прийнятності видається щодо однієї або декількох категорій будівельної продукції згідно з переліком категорій будівельної продукції, що затверджується Кабміном.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 р. №426 чинна з 30.04.2021 р.


Кабмін визнав соціальну значущість моторного пального

! Торговцям пальним

Кабмін доповнив перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. №341, такими товарами:

бензин марки А-92;

бензин марки А-95;

дизельне пальне.

Водночас Порядок декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, теж затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. №341, доповнено нормою, згідно з якою декларування зміни роздрібних цін на бензини марки А-92 та А-95 і дизельне пальне здійснюється суб'єктом господарювання щодо об'єкта (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни товару на 1% і більше порівняно з роздрібною ціною на момент декларування за 20 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2021 р. №450 чинна з 12.05.2021 р.


Діє новий Порядок надання інформації щодо моніторингу фіноперацій

! СГ

Мінфін затвердив Порядок надання інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій.

Цей Порядок визначає процедуру надання суб'єктом первинного фінансового моніторингу на запит Держфінмоніторингу інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій клієнта, операції якого стали об'єктом фінансового моніторингу.

Відповідальність за неподання або подання недостовірної інформації за цим Порядком може сягати 340 тис. грн.

Водночас втратив чинність попередній Порядок, затверджений наказом Мінфіну від 23.12.2015 р. №1168.

Докладніше про те, як цей порядок стосується бухгалтерів (у т. ч. ФОПів-бухгалтерів), аудиторів та податкових консультантів, читайте у«ДК» №20/2021.

Наказ Мінфіну від 05.04.2021 р. №196 чинний з 11.05.2021 р.


Затверджено Вимоги до специфікацій товарів із географічними зазначеннями

! Виробникам та імпортерам сільгосппродукції

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на виконання ч. 3 ст. 9-1 Закону України «Про правову охорону географічних зазначень» затвердило Вимоги до специфікацій товарів із географічними зазначеннями та до процедури їх погодження.

Ці Вимоги застосовуються до сільськогосподарської продукції (сільськогосподарських товарів), харчових продуктів, вин, ароматизованих винних продуктів, спиртних напоїв та до процедури їх погодження.

Вимогами визначено порядок реалізації права на складання і подання специфікації товару, загальні вимоги до специфікації товару, вимоги до заповнення розділів специфікації, порядок подання клопотання про погодження специфікації, порядок погодження специфікації товару.

Наказ Мінекономіки від 12.04.2021 р. №743 чинний з 11.05.2021 р.


Затверджено Порядок і спецвимоги до маркування харчових продуктів

! Виробникам та імпортерам сільгосппродукції

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження.

Цей Порядок установлює правила зазначення країни походження або місця походження в маркуванні:

м'яса ВРХ, свіжого або охолодженого;

м'яса ВРХ, мороженого;

свинини свіжої, охолодженої та мороженої;

баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої;

їстівних субпродуктів ВРХ, свіжих або охолоджених, або морожених;

м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці;

меду;

необробленої оливкової олії і оливкової олії екстра-класу.

Порядок застосовують до маркування вищезазначених харчових продуктів, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їх реалізації.

Дія Порядку не поширюється на згадані вище харчові продукти, призначені (вироблені) для особистого споживання, на допоміжні матеріали для переробки та на матеріали, що контактують із харчовими продуктами.

Також затверджено Перелік харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження.

Наказ вводиться в дію через 3 роки з дня набрання ним чинності відповідно до вимог ч. 3 ст. 3 Закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Харчові продукти, для яких відповідно до цього наказу обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

Наказ Мінекономіки від 01.04.2021 р. №679
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 12.05.2021 р. офіційно не опублікований


Статзвітність Нацбанку в особливий період подаватимуть інкасатори

! Фінустановам, інкасаторам

Нацбанк вніс зміни до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України в умовах особливого періоду, затверджених постановою НБУ від 18.12.2018 р. №140.

До списку респондентів (постачальників статистичної звітності), на яких поширюються вимоги цих Правил, додано юросіб, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації та погодження НБУ на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки (інкасаторські компанії).

Постанова Національного банку України від 29.04.2021 р. №37 чинна з 06.05.2021 р.


Затверджено Граничні обсяги прямих поставок кормів первинного виробництва

! Тваринникам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Граничні обсяги прямих поставок виробниками кормів первинного виробництва місцевим сільськогосподарським виробникам або населенню для їх безпосереднього використання при відгодівлі тварин.

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 3 Закону від 21.12.2017 р. №2264-VIII «Про безпечність та гігієну кормів» дія ст. 11, 12, 14, 15, а також розд. VI, VII цього Закону не поширюється, зокрема, на прямі поставки виробниками кормів первинного виробництва місцевим сільгоспвиробникам або населенню для їх безпосереднього використання при відгодівлі тварин у межах граничних обсягів, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері ветеринарної медицини.

Наказ Мінекономіки від 12.04.2021 р. №749 набирає чинності 11.07.2021 р.


Скарги у сфері держреєстрації розглядатимуть і регіональні колегії

! СГ

Міністерства юстиції внесло зміни до Положення про Колегію з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції, затвердженого наказом Мін'юсту від 09.01.2020 р. №71/5. Зокрема, змінено назву: тепер це не Положення про Колегію, а Положення про Колегії. А саме: крім центральної Колегії, створюються й регіональні Колегії.

Наказом визначено, що центральна Колегія Мін'юсту розглядає всі скарги, розгляд яких належить до компетенції Мін'юсту, крім тих, що за дорученням міністра юстиції або заступника міністра юстиції з питань державної реєстрації передано на розгляд регіональної Колегії Мін'юсту.

Установлено, що скарги на рішення, дії або бездіяльність держреєстратора, суб'єктів держреєстрації, які надійшли на розгляд до Мін'юсту та рішення за якими Колегією Мін'юсту з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність держреєстратора, суб'єктів держреєстрації, територіальних органів Мін'юсту не прийнято, можуть за дорученням міністра юстиції або заступника міністра юстиції з питань держреєстрації передаватися на розгляд регіональних колегій Мін'юсту з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність держреєстратора, суб'єктів держреєстрації, територіальних органів Мін'юсту.

Також уточнено послідовність розгляду скарги Колегією.

Наказ Мін'юсту від 27.04.2021 р. №1531/5 чинний з 01.05.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру