• Посилання скопійовано

Щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суми компенсації за невикористану відпустку (витяг)

Лист ПФУ від 18.10.2011 р. №22373/03-20

Щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суми компенсації за невикористану відпустку (витяг)

Суттєво. На суми компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток, що виплачуються звільненим особам, ЄСВ не нараховується.

! Платникам ЄСВ

<...> Базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ і організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, відповідно до пункту/части першої статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, в тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Порядок нарахування і сплати єдиного внеску визначено Iнструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. №21-5 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за №994/18289.

Згідно з підпунктом 4.3.5 зазначеної Iнструкції визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Iнструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за №114/8713.

Перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 р. №1170.

Згідно з підпунктом 2.2.12 Iнструкції зі статистики заробітної плати суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток і додаткових відпусток працівникам, що мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати. Таким чином, зазначені виплати є об'єктом для нарахування і утримання єдиного внеску.

Водночас відповідно до частини другої статті 7 Закону для осіб, що працюють в сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах, виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, творчих працівників (архітекторів, художників, артистів, музикантів, композиторів, критиків, мистецтвознавців, письменників, кінематографістів) та інших осіб, які одержують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, яка визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано.

Зазначений порядок нарахування єдиного внеску поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час.

Суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток є платою за невідпрацьований час (підпункт 2.2.12 Iнструкції від 13.01.2004 р. №5), отже, на зазначені суми компенсацій, які виплачуються звільненим особам, єдиний внесок не нараховується.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру