• Посилання скопійовано

Що нового

Фінзвітність за 2011 р. подається за старими формами

! СПД

Мінфін наголосив, що фінзвітність за 2011 рік складається за формами, встановленими Мінфіном та чинними на звітну дату 31.12.2011 р., починаючи зі звітності за I квартал 2012 р. і в наступних звітних періодах — за формами зі змінами, внесеними наказом Мінфіном від 09.12.2011 р. №1591.

Бланки (старі й оновлені відповідно до Наказу №1591) дивіться на порталі «ДК» (www.dtkt.com.ua) у розділі «Бланки звітності»:

— основні форми;

— форми для малих підприємств.

Коментар щодо змін у фінзвітності читайте у «ДК» №04/2012.

Лист Мінфіну від 11.01.2012 р. №31-08410-06-5/607


Відповідальність за порушення у сфері захисту персональних даних настає з 1 липня 2012 р.!

! Володільцям баз персональних даних

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних».

Згідно з документом, відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних, зокрема, за ухилення від реєстрації баз даних, за невиконання законних вимог органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних щодо усунення порушень законодавства про захист персональних даних тощо, буде запроваджено лише з 1 липня 2012 року.

Законопроект №9624


Затверджено Методрекомендації з бухобліку спільної діяльності без створення юрособи

! Учасникам спільної діяльності

Мінфін затвердив Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку спільної діяльності без створення юридичної особи, схвалені Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України.

Методрекомендації можуть застосовуватися підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами усіх форм власності (крім бюджетних установ), які провадять спільну діяльність без створення юридичної особи, при відображенні операцій зі спільної діяльності у бухобліку та розкритті відповідної інформації у фінзвітності.

Питання організації бухобліку спільної діяльності без створення юрособи розкриваються у договорі про спільну діяльність.

Наказ Мінфіну від 30.12.2011 р. №1873


Електронна форма фінзвітності компаній з управління активами та торговців ЦП

! СПД

З метою виконання п. 10 Порядку заповнення компанією з управління активами електронних форм інформації, які подаються до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, ДКЦПФР затвердила електронну форму фінансової звітності компаній з управління активами та торговців цінними паперами.

Форма складається, зокрема, з файла «BP_A. DBF». Баланс підприємства (актив), файла «BP_Р.DBF». Баланс підприємства (пасив) та файла «FP.DBF». Звіт про фінансові результати тощо.

Наказ ДКЦПФР від 30.12.2011 р. №1205 набере чинності з 01.03.2012 р.


Затверджено форму заяви про застосування спрощеної системи

! Платникам ЄП

Мінфін затвердив:

1) форму свідоцтва платника ЄП;

2) Порядок видачі свідоцтва платника ЄП;

3) форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування;

4) Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування;

5) форму розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Форми і порядки щодо заяви див. на порталі «ДК» (www.dtkt.com.ua) у розділі «Типові форми».

Наказ Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675 чинний з 01.01.2012 р.


Подання документів у перехідний період із зазначенням КВЕД 2010 не обов'язкове

! Юрособам та фізособам-СПД

ДПСУ інформує, що з 01.01.2012 р. набрав чинності національний класифікатор України ДК 09:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД 2010).

Проте оскільки КВЕД використовується для представлення і аналізу статистичної, фінансової, податкової та іншої економічної інформації, перехід до КВЕД 2010 буде здійснюватись поступово. Для цього протягом 2012 р. діятиме старий ДК 09:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД 2005), який буде скасовано в Україні з 31.12.2012 р.

Таким чином, ДПСУ наголошує, що вимагати від юросіб та фізосіб-СПД обов'язкового подання заяв, декларацій та інших документів у перехідний період із зазначенням КВЕД 2010 недопустимо.

Лист ДПСУ від 30.12.2011 р. №10974/7/18-3017


Підписано закон, що підвищує ставки деяких податків та зборів

! Платникам податків

10 січня 2012 року Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів». Законом передбачається підвищення ставок податків та зборів з урахуванням індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції, передбачених постановою КМУ від 11.08.2010 р. №701.

Згідно із Законом, ставки акцизного податку, збору за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічного податку, податку на земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, і збору за користування радіочастотним ресурсом України збільшаться на 8,9 відсотка.

Так, ставка акцизного податку на солодове пиво зросте на 0,07 грн, на спирт етиловий — на 3,75 грн, на ігристі вина — на 0,28 грн, на сигарети з фільтром — на 8,56 грн.

Ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин, а також з метою, не пов'язаною з видобуванням корисних копалин, збору за спеціальне використання води та збору за спеціальне використання лісових ресурсів збільшено на 11,3 відсотка.

Закон України від 22.12.2011 р. №4235-VI чинний з 01.01.2012 р.


Затверджено нові форми податкових декларацій платника ЄП

! Платникам ЄП

Мінфін затвердив:

1) форму податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця;

2) форму податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи.

Форми податкових декларацій див. на порталі «ДК» (www.dtkt.com.ua) у розділі «Бланки звітності».

Наказ Мінфіну від 21.12.2011 р. №1688 чинний з 01.01.2012 р.
Див. у наступних числах «ДК», а також див. «ДК» №04/2012


Нова форма книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення

! Платникам ЄП

Мінфін затвердив:

1) форму книги обліку доходів (для платників ЄП першої і другої груп та платників ЄП третьої групи, які не є платниками ПДВ);

2) Порядок ведення книги обліку доходів платників ЄП першої і другої груп та платників ЄП третьої групи, які не є платниками ПДВ;

3) форму книги обліку доходів і витрат (для платників ЄП третьої групи, які є платниками ПДВ);

4) Порядок ведення книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Форму книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення див. на порталі «ДК» (www.dtkt.com.ua) у розділі «Типові форми».

Наказ Мінфіну від 15.12.2011 р. №1637 чинний з 01.01.2012 р. Див. у наступних числах «ДК»


Якщо ПН зареєстрована наступного місяця після виписки

! Платникам ПДВ

ДПС зазначає: якщо податкова накладна та/або розрахунок коригування зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних у місяці, наступному за їх виписуванням (але протягом 20 к. д. з моменту їх виписування), то підприємство - покупець товарів/послуг має право відобразити їх у складі податкового кредиту у місяці їх виписування та включити їх до реєстру отриманих податкових накладних у цьому місяці за умови, що такі товари/послуги придбані з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності підприємства.

Лист ДПСУ від 20.12.2011 р. №9749/7/15-3517


Затверджено форму податкової декларації про майнове становище і доходи

! Платникам ПДФО

Мінфін затвердив форму податкової декларації про майнове становище і доходи та Iнструкцію щодо її заповнення.

Зазначена декларація подається фізичною особою — платником податку на доходи фізичних осіб у випадках, передбачених розділом IV Податкового кодексу, за звітний податковий період у строк до 1 травня року, що настає за звітним.

Платники податку — резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подавати декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Звертаємо увагу, що платник податку до 1 березня року, що настає за звітним періодом, має право звернутися із запитом до відповідного органу державної податкової служби з проханням надати роз'яснення щодо заповнення декларації, а орган державної податкової служби зобов'язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.

Наказ Мінфіну від 07.11.2011 р. №1395 чинний з 01.01.2012 р. Див. у наступних числах «ДК»


Затверджено Порядок обліку платників податків і зборів

! Платникам податків

З метою використання єдиної раціональної методики обліку платників податків і зборів в органах ДПС Мінфін затвердив Порядок обліку платників податків і зборів, яким встановлюються:

1) порядок визначення податкового номера платника податків;

2) порядок взяття на облік за основним та не основним місцем обліку платників податків — юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та самозайнятих осіб;

3) перелік документів, необхідних для взяття на облік платників податків, та порядок їх подання;

4) порядок взяття на облік та реєстрації постійного представництва нерезидента платником податку на прибуток в органах ДПС;

5) порядок обліку об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням;

6) порядок внесення змін до облікових даних платників податків;

7) порядок переведення платника податків на обслуговування з одного органу ДПС до іншого;

8) порядок зняття з обліку платників податків;

9) порядок встановлення місцезнаходження (місця проживання) платників податків.

Наказ Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 чинний з 06.01.2012 р. Див. у наступних числах «ДК»


Затверджено Типовий порядок обробки персональних даних

! Володільцям баз персональних даних

Мін'юст затвердив Типовий порядок обробки персональних даних у базах персональних даних, яким встановлюються загальні вимоги до організаційних та технічних заходів захисту персональних даних під час їх обробки у базах персональних даних володільцями та розпорядниками баз персональних даних, що може здійснюватися повністю або частково в інформаційній (автоматизованій) системі та/або у формі картотек персональних даних.

Наказ Мін'юсту від 30.12.2011 р. №3659/5
набере чинності з дня опублікування (станом на 17.01.2012 р. не опублікований)


Пільгове оподаткування прибутку госпсуб'єктів, які надають готельні послуги

! СГД, що надають готельні послуги

ДПСУ зазначає, що госпсуб'єкти звільняються від обкладення податком на прибуток починаючи з 01.01.2011 р. строком на 10 років, тому залишок вивільнених та невикористаних коштів розраховується після закінчення такого 10-річного терміну.

Якщо послуги замовників із залучення споживачів до готелю направлено на збільшення обсягів надання готельних послуг, тобто збільшення обсягів виробництва, такі послуги можуть компенсуватися за рахунок коштів, вивільнених від обкладення податком на прибуток. При цьому вартість таких послуг відображається у договорі, який укладається між замовником та готелем на користь споживача за дорученням останнього.

Для звільнення від оподаткування прибутку та дотримання 75-відсоткового критерію суб'єкт госпдіяльності, що надає готельні послуги, включає до складу доходу, отриманого від розміщення споживача в номері для тимчасового проживання, дохід, який отримано від реалізації обсягу основних послуг як таких, що включаються до ціни номера і надаються споживачу без укладання додаткового договору.

При цьому перелік основних послуг, що входять до ціни номера, відповідно до п. 2.2 Правил доводиться до відома споживача у доступній наочній формі і розміщується у приміщенні, що призначене для оформлення розміщення споживача, у зручному для огляду місці.

Лист ДПСУ від 30.12.2011 р. №10992/7/15-1217


Аудитори можуть отримувати орендні платежі за договорами оперативної оренди

! Учасникам аудиторської діяльності

Аудиторська палата затвердила Перелік послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми).

Крім того, встановлено, що аудитори (аудиторські фірми) можуть отримувати орендні (лізингові) платежі за договорами оперативної оренди, а також пасивні доходи.

Рішення Аудиторської палати від 22.12.2011 р. №244/14


Повернення часткової оплати за путівку застрахованим у ФСС ТВП можливе

! Застрахованим у ФСС ТВП

Порядком отримання застрахованими особами та членами їхніх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів ФСС з ТВП не передбачена можливість повернення застрахованим особам коштів, сплачених за санаторно-курортну путівку.

Проте якщо має місце факт оплати часткової вартості за одну путівку кількома застрахованими особами, ФСС з ТВП вважає за можливе повернути часткову оплату за путівку застрахованій особі, яка внесла до каси страхувальника кошти, але з різних причин не скористалась соцпослугою.

Для повернення цих коштів страхувальник має подати до робочого органу Фонду копії таких документів:

1) документи, які підтверджують виняткові причини повернення путівки та неможливість її використання: листок непрацездатності або свідоцтво про смерть застрахованої особи, інформація про закриття оздоровниці, лист-відмова оздоровниці щодо перенесення термінів по путівці, перерозподіл цієї путівки іншій застрахованій особі і факт подвійної оплати за одну путівку;

2) копія платіжного доручення про перерахування страхувальником часткової вартості путівки або квитанції про часткову оплату, внесену застрахованою особою.

Лист ФСС з ТВП від 03.01.2012 р. №01-16-3713


Доповнено Перелік документів для здійснення митного контролю товарів і ТЗ

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ доповнила Перелік документів, які видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Перелік доповнено висновком про відсутність озоноруйнівних речовин у товарах, який видає Міністерство екології та природних ресурсів.

Лист ДМСУ від 04.01.2012 р. №11.1/1.2-16.3/69-ЕП


Як відображаються доходи від оренди у декларації з податку на прибуток

! Платникам податку на прибуток

ДПА зазначає: якщо основним видом діяльності підприємства є надання в оренду майна, то доходи від надання майна в оренду підлягають відображенню у ряд. 02 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства; а витрати на утримання цього майна — у ряд. 05.1.

Лист ДПА у м. Києві від 10.08.2011 р. №8206/10/31-606

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру