• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Порядок капіталізації фінансових витрат, пов'язаних зі створенням кваліфікаційного активу
На підприємстві є кваліфікаційний актив та є кредити на поповнення оборотних коштів. Чи потрібно капіталізувати відсотки? Адже витрати на створення активу дуже істотні і по суті є відволіканням оборотних коштів, на поповнення яких бралися кредити.

У разі переходу працівника на іншу посаду середній заробіток обчислюватиметься у звичайному порядку
Ми — бюджетна організація. У нас обов'язково повинен застосовуватися підвищувальний коефіцієнт для відпусткових. Одного з бухгалтерів у липні 2011 призначають на посаду заступника головного бухгалтера, і відповідно різко зростає оклад. Як правильно застосувати підвищувальний коефіцієнт для його відпусткових?

Законодавство встановлює строк повернення коштів, одержаних готівкою у відрядженні за кордоном із використанням платіжних карток
Працівник повернувся із закордонного відрядження до Великобританії, куди їздив з гривневою корпоративною карткою. До бухгалтерії він надав чеки з банкомата на зняття готівки (добові) з цієї корпоративної картки. У якій валюті він має повернути перевитрату, що виникла: у фунтах (адже зняв у банкоматі у фунтах) чи у гривнях (бо ж картка гривнева)? Якщо у гривнях, то за яким курсом? Гроші слід внести до каси чи на корпоративний рахунок?

Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною у тих випадках, коли це потрібно за умовами виробництва
Чи обов'язково нараховувати доплату сторожу за роботу в нічний час? При укладанні трудового договору сторож погодився на мінімальну зарплату.

При зміні назви підприємства треба укласти додаток до основного договору
Була фірма «А», котра винна нам гроші, з 1 грудня вона почала називатися фірмою «Б» (змінила назву), і тепер борг погашається від імені фірми «Б». Якими проведеннями правильно відображати борг?

Працівник має право працювати на підприємстві за трудовим і цивільно-правовим договором одночасно
Працівник підприємства працює у штаті за ставкою і того самого місяця виконує роботи за договором цивільно-правового характеру (далі — договір підряду) для цього підприємства. Чи можна працювати паралельно на основному місці роботи і за договором підряду? I чи впливатиме ЄСВ, сплачений у зв'язку з винагородою за договором підряду, на розрахунок пенсії?

До змісту номеру