• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 06.10.2011 р. №1033/5/15-1416

Як ми неодноразово зазначали на сторінках «ДК», Iнструкція №591 про службові відрядження після внесення у 2011 р. Мінфіном до неї змін тепер стосується лише «бюджетників». Порядок направлення працівників інших підприємств, організацій у відрядження регламентується іншими актами чинного законодавства, зокрема прямими нормами ПКУ та КЗпП (про відрядження читайте також на с. 20 цього номера). Відповідно і граничні максимальні норми добових для відряджень у межах України та за кордон установлені для небюджетників прямими нормами ПКУ.

1 Iнструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. №59 (у редакції наказу Мінфіну від 17.03.2011 р. №362).

Виходячи з цього ДПСУ роз'яснює, що розмір добових витрат для працівників підприємств, які не фінансуються за рахунок бюджету, встановлюється відповідно до наказу підприємства про відрядження і з урахуванням вимог п. 140.1 ПКУ. Точніше, йдеться про пп. 140.1.7 ПКУ, що визначає добові як витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з відрядженням.

Це означає, що безпосередньо в наказі про направлення працівника у відрядження зазначається сума добових, які мають бути виплачені працівникові за весь час відрядження або за кожен день відрядження. На нашу думку, в разі якщо розмір добових на підприємстві визначено загальним нормативним документом (положенням), затвердженим наказом керівника, що регламентує порядок направлення працівників у відрядження, то в наказі про відрядження замість конкретної суми добових можна обмежитися посиланням на відповідний нормативний документ (див. зразок). А якщо такого документа немає, в межах передбаченого ПКУ максимального розміру підприємство повинне в кожному конкретному наказі на відрядження визначати розмір добових. При цьому залежно від специфіки відряджень для кожного з них, на нашу думку, підприємство має право визначати різний розмір (дотримуючись максимальної межі).

Зразок

Нагадаємо, що з урахуванням уточнень, унесених Законом №3609, виплата добових проводиться в розрахунку за кожен календарний день відрядження.

Максимальний розмір добових в 2012 році1 становитиме:

— для відряджень у межах України — 214,60 грн за календарний день;

— для відряджень за кордон — 804,75 за календарний день.

1 Мінімальна зарплата з 1 січня 2012 року становить 1073 грн (ст. 13 Закону про Держбюджет на 2012 рік).

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру