• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Державної податкової служби України від 14.11.2011 р. №2715/5/15-3416

Абзац 5 п. 188.1 ПКУ регламентує окремий порядок визначення бази обкладення ПДВ у разі постачання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг:

1) без оплати;

2) з частковою оплатою;

3) у межах обміну;

4) у межах дарування;

5) у рахунок оплати праці фізособам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;

6) пов'язаним з постачальником особам;

7) суб'єктам господарювання, які не зареєстровані платниками податку;

8) іншим особам, які не зареєстровані платниками ПДВ.

У вищеперелічених випадках база оподаткування визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін. До 01.01.2013 р. механізм визначення звичайних цін регламентовано п. 1.20 Закону про прибуток.

Проте виникає запитання: яким чином виписувати на таке постачання ПН?

Як наголошується в коментованому листі, продавець повинен у такому разі виписати дві ПН: одну — на суму виходячи з фактичної ціни постачання (при безоплатному постачанні у відповідних графах податкової накладної проставляється нуль), а другу — на суму перевищення звичайної ціни над фактичною (при безоплатній передачі — перевищення звичайної ціни над нулем). Нагадаємо, що Порядок №9691 втратив чинність з 16.12.2011 р. — дати набрання чинності новим Порядком заповнення ПН2.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №969.

2 Затверджено наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379.

У п. 17 нового Порядку заповнення ПН виписано аналогічний механізм заповнення ПН при безоплатному роздаванні товару:

1) перша ПН (оригінал видається покупцю, копія залишається у продавця) виписується на безоплатне постачання — зазначається повний перелік, асортиментний ряд за такою ПН, а сума ставиться 0 грн;

2) друга ПН: у графі «Номенклатура» пишеться «Звичайна ціна за товарами, послугами, зазначеними у податковій накладній №__» (зазначається порядковий номер податкової накладної, виписаної на суму безоплатного постачання таких товарів, послуг, яка дорівнює нулю).

Звичайно, сенсу в цій «нульовій ПН» немає жодного, але такий механізм виписування ПН при безоплатних поставках прописано чинним законодавством, і якщо дотримуватися букви закону, то, справді, спочатку слід виписати ПН на 0 грн, а вже потім тільки ПН на звичайну ціну.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру