• Посилання скопійовано

Про обов'язок нарахування та сплати ПДВ

Лист ДПСУ від 14.11.2011 р. №2647/5/15-3416

Про обов'язок нарахування та сплати ПДВ

Суттєво. У разі здійснення операцій, які обкладаються податком на додану вартість, до моменту анулювання свідоцтва платника ПДВ у платника виникає обов'язок щодо нарахування та сплати податку.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо деяких питань оподаткування та на доповнення до листа від 12.08.2011 р. №9291/5/16-1516 повідомляє.

Відповідно до пункту 1.1 статті 1 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Пунктом 5.1 статті 5 Кодексу визначено, що поняття, правила та положення, установлені цим Кодексом та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 цього Кодексу.

Згідно з пунктом 6.1 статті 6 Кодексу податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Підпунктами 16.1.3 та 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Кодексу визначено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, та сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, установлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Пунктом 36.1 статті 36 Кодексу встановлено, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Підстави припинення виконання податкового обов'язку визначені пунктом 37.3 статті 37 Кодексу. Так, відповідно до підпункту 37.3.1 ліквідація юридичної особи є однією із підстав припинення податкового обов'язку.

Підпунктом «д» пункту 184.1 статті 184 визначено, що однією з підстав анулювання свідоцтва платника ПДВ є винесення господарським судом ухвали про ліквідацію юридичної особи — банкрута.

Згідно з підпунктом «а» пункту 185.1 статті 185 Кодексу об'єктом оподаткування податком на додану вартість відповідно є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Постачання товарів — будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Отже, у разі здійснення операцій, які оподатковуються податком на додану вартість, до моменту анулювання свідоцтва платника ПДВ у платника виникає обов'язок щодо нарахування та сплати податку.

Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру