• Посилання скопійовано

Суть справи

Оплата праці, ЄСВ, ПДФО: показники Бюджету-2012
Складаючи закон про бюджет на 2012 рік, влада намагалася стриматися від втручання цього закону в податкові питання. Проте для бухгалтера Закон про Держбюджет-2012 майже так само важливий, як і закони про бюджет попередніх років. Адже ним з 01.01.2012 р. встановлено зарплатні показники (а вони впливають, зокрема, і на обчислення ЄСВ та ПДФО), а також нові розміри соціальної допомоги.

Звіт до ФСС НВВ за 2011 рік подають до 25 січня
Iз запровадженням ЄСВ з 01.01.2011 р. всім страхувальникам змінили порядок подання звітності до фондів соціального страхування. Чимало страхувальників вже не подають щокварталу звіти до всіх фондів. Але один річний звіт зобов'язані подати всі страхувальники. Це оновлений звіт до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — ФСС НВВ), який має назву «Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності». Розглянемо особливості його заповнення та подання.

Нові декларації для «єдиноподатників»
Оскільки Мінфін є головним органом у системі податкової політики, відповідно до Указу Президента від 08.04.2011 р. №446 наказом Мінфіну №1688 (далі — Наказ №1688) затверджено форми податкових декларацій платників єдиного податку (ФО-підприємця та юридичної особи).
Порядку заповнення декларацій немає, також немає жодних рекомендацій щодо заповнення декларацій з боку контролюючого органу. У наступних номерах нашого тижневика ми докладно розглянемо заповнення податкових декларацій платників єдиного податку — як ФОП, так і ЮО.

Нова декларація з ПДВ — не зовсім нова!
На виконання указів Президента Мінфін своїм наказом від 25.11.2011 р. №1492 оновив форму податкової звітності для усіх платників ПДВ та порядок її складання (далі — Наказ №1492 і Порядок №1492).
На сторінках нашого видання у подальшому ми докладно аналізуватимемо зазначений документ. А у цій статті — про перші враження.

Відрядження у 2012 році
Питання обліку відряджень на підприємстві певний час було чи не найсталішою нішою нашого податкового законодавства. Проте з 01.04.2011 нововведення в цьому питанні змусили бухгалтерську спільноту задуматися над правильністю власних тлумачень податкового законодавства.
Спробуймо проаналізувати, на що варто звертати увагу бухгалтерам вже в 2012 році, аби звести ризики неправильного тлумачення податкових норм до мінімуму.

Претензія перевізнику за зникнення вантажу
Міжнародний перевізник перевозив вантаж української фірми до Росії. Але у дорозі частина вантажу була викрадена. Контрагент, чий вантаж перевозився, виставив претензію перевізникові на суму вкраденого товару з ПДВ. Чи правомірно нараховувати ПДВ за цією операцією?

Українська фінзвітність за МСФЗ
З 01.01.2012 р. певна категорія суб'єктів господарювання повинна буде складати фінзвітність, у тому числі консолідовану, за міжнародними стандартами фінзвітності. На підставі таких вимог законодавства Мінфін Наказом №1591 від 09.12.2011 р. №1591 (див. у «ДК» №04/2012) вніс зміни до деяких П(С)БО. Докладніше про нововведення — далі у статті.

Нове «старе» Положення про реєстрацію платників ПДВ
Оскільки діяльність органів ДПС спрямовується і координується КМУ через Мінфін, то останній продовжує самостійно затверджувати нові документи на виконання норм ПКУ.
Так, Мінфін своїм наказом від 07.11.2011 р. №1394 (далі — Наказ №1394) затвердив Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (далі — Положення №1394). Наказ №1394 набрав чинності з дня його офіційного опублікування, тобто з 16 грудня 2011 р.
З цієї ж дати втрачає чинність попереднє Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, яке затверджене наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №978. Що ж нового для платників ПДВ у Положенні №1394 порівняно з його попередником — читайте в статті.

Облік спецодягу: все для бухгалтера
Iноді умови праці є не тільки несприятливими, а й небезпечними для працівників. У нашій країні турботу про захист трудящих від несприятливих чинників на робочих місцях законодавчо покладено на працедавців. Забезпечення працівників спеціальним взуттям, спеціальним одягом та іншими засобами індивідуального захисту (далі — ЗIЗ) — один із напрямів реалізації програми з охорони праці. Про них і розповімо.

До змісту номеру