• Посилання скопійовано

Про визначення бази оподаткування за абзацом п'ятим п. 188.1 Податкового кодексу

Лист Державної податкової служби України від 14.11.2011 р. №2715/5/15-3416

Про визначення бази оподаткування за абзацом п'ятим п. 188.1 Податкового кодексу

Суттєво. При постачанні товарів/послуг без оплати (з частковою оплатою, при обміні тощо) база оподаткування для ПДВ визначається з їх договірної вартості, але не нижчої від звичайних цін.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо порядку застосування абзацу 5 пункту 188.1 статті 188 Податкового кодексу <...> (далі — Кодекс) та повідомляє.

Відповідно до абзацу 5 пункту 188.1 статті 188 Кодексу у разі постачання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг без оплати, з частковою оплатою, у межах обміну, у межах дарування, у рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку, пов'язаній з постачальником особі, суб'єкту господарювання, який не зареєстрований платником податку, іншим особам, які не зареєстровані платниками податку, база оподаткування визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін.

При цьому при постачанні виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг, визначених в абзаці 5 пункту 188.1 статті 188 Кодексу, платник податку визначає базу оподаткування виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижчої від звичайних цін.

У разі безоплатного постачання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг, визначених в абзаці 5 пункту 188.1 статті 188 Кодексу, платник податку відповідно до пункту 17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 21.12.2010 р. №969, повинен виписати дві податкові накладні: одну — на суму виходячи з фактичної ціни постачання (при безоплатному постачанні у відповідних графах податкової накладної проставляється нуль), другу — на суму перевищення звичайної ціни над фактичною. У податковій накладній, яка виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, робиться позначка відповідно до пункту 8 цього Порядку (01 — Виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною). Така податкова накладна покупцю не надається; усі примірники таких податкових накладних зберігаються у продавця.

Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру