• Посилання скопійовано

Про обкладення ПДВ туристичної діяльності

Лист ДПСУ від 31.10.2011 р. №2068/5/15-3416

Про обкладення ПДВ туристичної діяльності

Суттєво. Законом №3609 з 06.08.2011 р. ст. 207 ПКУ, якою визначається порядок оподаткування туристичної та туроператорської діяльності, викладено в новій редакції. Нова редакція ст. 207, на думку податківців, є прозорою та однозначною. Консультації з ЄБПЗ, надані з цього питання до 06.08.2011 р., після змін застосовуватися не повинні.

! Суб'єктам туристичної діяльності

Державна податкова служба України розглянула <...> лист <...> щодо наявності неузгоджень у податковому законодавстві в частині оподаткування податком на додану вартість туристичної та туроператорської діяльності і повідомляє.

Пунктом 207.5 статті 207 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс) у редакції, яка була чинною до внесення до неї змін Законом України від 07.07.2011 р. №3609-VI <...> (далі — Закон №3609), тобто до 06.08.2011 р., визначено таке.

Базою оподаткування в разі проведення операції з постачання туристичної послуги туристичним оператором або туристичним агентом є вартість такої послуги (без урахування податку), яка дорівнює сумі винагороди (маржі) такого туристичного оператора (агента), тобто різниці між загальною сумою, що сплачується їх покупцем (без урахування податку), та фактичними витратами туристичного оператора з проведення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, вартість яких включається до вартості такої туристичної послуги, а для туристичних агентів — вартість туристичного ваучера (путівки), придбаного в туристичного оператора, крім туристичних агентів, які діють у цій операції як посередники.

Тобто цим пунктом визначався окремий порядок визначення бази оподаткування для:

операції з постачання туристичної послуги туристичним оператором або туристичним агентом, і в цьому разі базою оподаткування визначалася вартість такої послуги (без урахування податку), яка дорівнює сумі винагороди (маржі) такого туристичного оператора (агента), тобто різниці між загальною сумою, що сплачується їх покупцем (без урахування податку), та фактичними витратами туристичного оператора з проведення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, вартість яких включається до вартості такої туристичної послуги;

для туристичних агентів — базою оподаткування визначалася вартість туристичного ваучера (путівки), придбаного в туристичного оператора, крім туристичних агентів, які діють у цій операції як посередники.

Таким чином, норми цього пункту не поширювалися на туристичних агентів, які діють як посередники, а тому вони були зобов'язані застосовувати загальний порядок визначення бази оподаткування, а не встановлений статтею 207.

Зазначене і було роз'яснено шляхом надання відповідей на запитання платників податків, які було розміщено в Єдиній базі податкових знань на сайті ДПС України.

Законом №3609, що набрав чинності з 06.08.2011 р., статтю 207 розділу V Кодексу, якою визначається порядок оподаткування туристичної та туроператорської діяльності, викладено в новій редакції. Нова редакція статті 207 розділу V виключає неоднозначність її розуміння.

Податкові консультації, які були розміщені в Єдиній базі податкових знань 01.02.2011 р. та 18.03.2011 р. і були підготовлені з урахуванням вимог чинної на той час редакції статті 207 розділу V Кодексу, починаючи з 06.08.2011 р. не застосовуються. <...>

Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру